Det borgerlige evangelium – 1. Kjosebok

Foto: Maarten Visser

Norwegian-streiken viser at Gamle Mor Norge har fått nye verdier.

Thomas Tellander
Om Thomas Tellander (1 artikler)
Jobber som medialærer i Oslo, ved F21. Han har tidligere jobbet med film og tv i Norge og internasjonalt.

Norge er på billigsalg, som vi alle vet. Vår kollektive hukommelse fra dette lille rare landet blir stadig kortere og knapt noen husker at Rimi-Hagen giftet (og skilte) seg inn i de siste smulene av det avskaffede adelskapet med preste-statsminister som hedersgjest, og at Fiske-Røkke bygget trillionvilla på ruinene av kystkulturen og felles fiskeressurser mens han ble klappet inn på rød løper til fiskeridepartementet for å innkassere en garanti for ”forutsigbare rammebetingelser”. Det er billig å være rik, som Heinrich Bøll i sin tid skrev i romanen med den talende direkteoversatte tittelen ”Ansiktet til en klovn”.

LES OGSÅ: Tenk over arbeidsforholdene til de ansatte før du drar kortet

Rikt folk som elsker billigsalg
Det er ingen tvil om at kapitalismen har vunnet når selv arbeiderklassen har blitt små-kapitalister med hus, firehjulstrekker og timeshare-leilighet ved solkysten av Spania. Alle har glemt skomakeren som flyttet ut fra de små lokalene sine til fordel for bling-mobiltilbehørsbutikkene eller moteforretningen fylt av billige t-skjorter fra lavkostland med barnearbeid. Av og til dukker det opp en delikatesseforretning med andepostei og valnøttbrød som varer i noen måneder, før de går dundrende konkurs og lokalene blir overført til 7eleven. Vi liker det ikke, der vi står i køen på Rema og rister sørgmodig på hodene våre – men det var jo så dyrt der.
Vi er blitt transformert fra bønder og fiskere til et rikt folk som elsker billigsalg.

Unike norske kjerneverdier
Nå står de norske skoger for tur, og Røkke har blitt lei av rammebetingelsene han fikk – ”overheaden” ble for liten, og nå legges kvotene på det internasjonale markedet rett foran kystbefolkningens neser – gamle Mor Norge har fått nye verdier.
Riktignok er vi nordmenn ikke helt sikre på hva disse verdiene består av – kan det være bunader kanskje? Nei, wops, bunader er tyske, viser det seg, så det gjelds ikke. FrP, regjeringspartiet fra helvete, føler seg frem blant ”folk flest” og definerer norske verdier blant annet som ”Å kreve at u-hjelp virker til de fattiges beste, og ikke forsvinner til korrupte eliter” – skikkelig unike norske kjerneverdier, hvis du ikke visste det fra før.

LES OGSÅ: Streik mot Volkswagen ga 800 arbeidere jobben tilbake

Kjos ønsker verdensherredømme
Men så – som lyn fra klar himmel åpenbarte den ultimate norske verdien seg endelig for befolkningens blå og uskyldsrene øyne: billige flybilletter!
Facebook fylles raskt med høye hurrarop og utsagn av typen ”Heia Kjos” og ”Stå på Norwegian, vi støtter dere”. NRK inviterer til debatt, der Kjos får innlede alene og forklare sin visjon: verdensherredømme med globale baser og strategisk plasserte bemannings-selskap. På veien har Kjos, ifølge pilotforeningen, tapt seks rettsaker om tariffspørsmål og arbeidsforhold og opprettet en lang, lang rekke underselskaper, i 2013 besto allerede Norwegians ”corporate-structure” av over 10 underselskaper og en bank.

Bak lurer amerikansk kapital
Kjos bruker altså store summer på å sno seg i et i utgangspunkt tilrettelagt system for råkapitalisme, der ethvert prinsipp selges for mest mulig inntjening – og til hvem? Blant de etter hvert store aksjonærene i Norwegian lurer amerikanske equity funds – som igjen eier leasingselskapet som eier flyene – og har aksjer i Boeing.
J.P.Morgan Chase sitter med en liten post foreløpig, men har gjort investeringen fra sitt svenske underselskap og regnes derfor ikke som ”overseas” kapital. Det er vanskelig å finne ut hvem som eier hva, fordi vi befinner oss i en helt ny vidunderlig verden, der bare blåruss skjønner røverspråket og kapital-verdiene endres konstant, kun synliggjort i avanserte currency-convertere. Folketrygdfondet er nest største eier og uttaler til DN: ”Vi forventer at man kommer frem til en løsning som er lønnsom for selskapet på lang sikt”.

Fagorganisering, en norsk verdi
I følge Oxfam vil 1 prosent av verdens rikeste eie mer enn oss 99 prosent andre til sammen, innen 2016. Det er lett å sjokkeres over at mange ikke ser hvordan Kjos’ manøvrering av selskapsstruktur og konsekvente fagforeningsknusing plasserer seg i dette bildet. Er det virkelig mulig altså, å ikke oppfatte dette så overtydelige spillet?
Global fattigdomsutvikling og skjevfordeling av ressursene i samfunnet er utvilsomt knyttet til fagorganisering og et anstendig arbeidsliv, og en av grunnene til at vi i Norge og andre Skandinaviske land scorer så høyt på trivselsskalaen er direkte knyttet til disse verdiene – anstendighet i arbeidslivet og organisasjonsfrihet. Vi har rett og slett klart å skape oss et samfunn som, etter de fleste objektive mål, fungerer optimalt i en ellers komplisert global virkelighet – og det er blant annet på grunn av et velfungerende arbeidsliv, der ansatte har trygghet. Kjos og «Norwegian» angriper akkurat disse verdiene – derfor er det smått absurd å se halleluja-argumentene mange fremfører.

LES OGSÅ: Hundrevis av streikende arrestert i USA

Navnet Norwegian, en svindel
Og navnet Norwegian – er det ikke falskt å benytte som merkevare når man foretar slike taktiske selskapsmanøvrer på tvers av den sosialdemokratiske tradisjonen, som er grunnlaget for nettopp våre nordiske lands kvalitet. Disse verdiene og rettighetene er nettopp skapt gjennom de nordiske arbeiderbevegelsene – det motsatte av verdiene et equity-fond borte på børsen i USA står for. Vi snakker altså om en slags svindel.
Akkurat her har vi kanskje identifisert kjernen i den norske og nordiske verdien, langt hevet over klønete forsøk på å knytte universelle verdier til dagsaktuelle politiske situasjoner og nasjonalitet.

Et verdivalg
For verdier som rett til organisering og streikerett, medbestemmelse i den bedriften man som arbeidstaker er medvirkende til å skape og drifte, ordnede og rettferdige arbeidskontrakter, anstendig minstelønn og begrensninger i mulighetene for skatteplanlegging og kapitalflukt, har forflyttet seg fra å være særnorske eller nordiske kjennetegn. Sammen med fremveksten av global finansiering og økonomi har verdien mindre med nasjonalitet å gjøre. Det blir et spørsmål om verdivalg,
– uansett hvor man befinner seg.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.