Streik mot Volkswagen ga 800 arbeidere jobben tilbake

Foto: Agência Brasil

Streik ga 800 brasilianske arbeidere ved en Volkswagen-fabrikk jobbene tilbake. Fagbevegelsen i Brasil blir stadig sterkere.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I elleve dager ble driften ved Volkswagens fabrikk i São Bernardo do Campo, en forstad til São Paulo, stengt på grunn av streik blant de ansatte. 800 av fabrikkens 13.000 ansatte fikk sparken i det fagforbundet for metallarbeidere, ABC, kategoriserte som vilkårlige avskjedigelser.

De 800 arbeiderne skulle etter fabrikkeiernes planer miste jobbene sine i slutten av kommende måned, men streiken, som resulterte i at fabrikkens drift opphørte, fikk ledelsen på andre tanker. Nå har alle fått jobbene sine tilbake, samtlige arbeidere er garantert trygge jobber fram til mars 2019, antallet ansatte på fabrikken holdes stabilt til 2017, lønna blir justert etter konsumprisindeksen og 2500 arbeidere blir tilbudt frivillige sluttpakker.

Fagbevegelsen feirer
Avtalen med Volkswagen hylles og feires som en stor seier i den brasilianske fagbegevelsen.

— Når arbeiderne er solidariske, når de kjemper, når de organiserer seg kan ikke deres kraft sammenlignes med noe. Streiken, mobiliseringen, fagforeningens agerende, arbeidernes solidaritet var avgjørende for gjeninnsettingen, sier den fungerende presidenten til det brasilianske LO, CUT, Carmen Foro.

— Suksessen til ABCs arbeideres kamp markerer også seieren mot andre potensielle avskjedigelser som hadde ville kommet rundtom i Brasil, fortsetter hun.

CUT hadde planlagt aksjoner til støtte for Volkswagen-arbeiderne før partene kom til enighet. Det har også vært streik ved en Mercedez-fabrikk i samme kommune og der kom enigheten etter tre dagers produksjonsstans.

En sterkere arbeiderbevegelse
Etter at Lula Da Silva kom til makta i Brasil i 2003 har både arbeideres og fattigfolks kår bedret se markant. En tredobling av minstelønna samt utvidet samarbeid og lønnsforhandlinger mellom myndighetene og fagbevegelsen har gitt mer makt til de organiserte arbeidernes foreninger. Gradvis har også næringslivet har begynt å forholde seg til og forhandle med fagbevegelsen.

Den økonomiske veksten i Sør-Amerikas gigant har uteblitt de siste årene, men arbeidsløsheten holder seg under fem prosent og de sosiale forskjellene har minket jevnt og trutt etter at det sosialdemokratiske Partido dos Trabalhadores vant valget i 2002 og har holdt på presidentembetet siden den gang.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned