Hundrevis av streikende arrestert i USA

Foto: Otto Yamamoto

Fastfoodarbeidere streiket i hele USA på torsdag for en økning i minstelønna fra 45 til 94 kroner per time.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Etter flere måneder med aksjoner trappet fastfoodarbeidere i USA opp streiken for å oppnå en minstelønn på det de kaller en lønn å leve av, a living wage. Kravet er en timegodtgjørelse på 15 dollar (94 kroner). De fleste arbeiderne tjener minstelønn, ifølge Huffington Post. Den varierer noe fra stat til stat og by til by, men på landsbasis ligger den på 7,25 dollar (45 kroner).

Blant selskapene rammet av streiken er McDonalds, Burger King, Kentucky Fried Chicken og Wendy’s.

Éndagsstreiken på torsdag ble holdt i 150 byer rundtom i landet og i motsetning til tidligere tok aksjonistene i bruk sivil ulydighet. Veier ble sperret av og over 400 personer ble arrestert.

Ashona Osborne, en av de streikende som ble arrestert, sier til DemocracyNow! at de har tydd til sivil ulydighet for å la selskapene skjønne alvoret i situasjonen.

– Vi prøver å bekjempe denne fattigdommen vi lever i, vi prøver å få en slutt på de respektløse lønningene og få en skikkelig lønn for familien vår.

De streikende arbeiderne har fått støtte fra president Barack Obama. Demokratene har lagt ned forslag i kongressen om en økning av den føderale minstelønna, men er langt unna kravet på 15 dollar timen. En gradvis økning til 10,10 dollar fram mot 2016 ble stemt ned. Kongressens budsjettkontor har regnet seg fram til at en slik økning ville bety et lønnstillegg til minst 16,5 millioner amerikanske arbeidere.

– Vet du hva? Hvis jeg var så etter en jobb som lar meg bygge en sikkerhet for min familien ville jeg meldt meg inn i en fagforening. Hvis jeg jobba rompa av meg i servicesektoren og ønsket en ærlig dagslønn for et ærlig dags arbeid ville jeg meldt meg inn i fagforeninga, sa presidenten på mandag.

Kampanjer for heving av minstelønna i USA har pågått med intensivert styrke de siste årene. Seattle har vedtatt en økning til 15 dollar og det ligger forslag på bordet for det samme i New York, Los Angeles og Chicago.

Under følger en reportasje fra The Real News om streiken.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned