Her er alternativet til matpakkepoliti

Forrige uke ble nasjonen sjokkert over yoghurtforbud og matpakkepoliti i barnehagene. Bydel Alna i Oslo vil som en del av at folkehelseprosjekt forby yoghurt i alle sine kommunale barnehager.

Jokke Fjeldstad
Om Jokke Fjeldstad (3 artikler)
Jokke Fjeldstad er småbarnspappa, redaksjonsmedlem i tidsskriftet Rødt! og faglig aktivist.

Vi er en nasjon der butikkhyllene fylles opp av mer og mer ferdigmat og halvfabrikater. Mange mangler grunnlegende kunnskap om matlaging. Skrekkhistorier vandrer om at unger får tegne pizza i heimkunnskapen på skolen, istedenfor å lage den. I mange barnehager er maten enkel, repetitiv og ensidig. Dårlig kommuneøkonomi gjør også at det lett å prioritere bort å formidle matkultur til de yngste i barnehage og skole.

Kosthold gir fedme og helseproblemer
Dette får store konsekvenser, som fedme, livsstilssykdommer og helseproblemer knyttet til kosthold. Mangel på kunnskap og kultur når det kommer til mat gjør at mange ikke tar tak i sine egne helseutfordringer.

LES OGSÅ: Mat må vi ha!

Mange overvektige barn i bydelen
Bydel Alna har sett at den ligger over landsgjennomsnittet når det kommer til andelen overvektige barn. De har satt i gang et folkehelseprosjekt i barnehagene som bydelen eier. Det skal bli servert sunnere mat og det skal være daglig fysisk aktivitet i barnehagen. Her er det mye gode intensjoner, og det er en viktig satsing mot et stort samfunnsproblem.

I denne sammenheng har de også sendt ut et hefte med bilder av mat med grønn tommel opp og rød tommel ned. Og beskjed om hva som ikke skal være i matpakken. Men fokuset på matpakkeregler og “Ja- og Nei-mat” får foreldre til å steile. NRK slår det opp på nettsida som at det skal innføres matpakkepoliti og yoghurt-nekt. Oppslaget blir møtt med latterliggjøring og hoderisting på sosiale medier.

LES OGSÅ: Produksjonsenhet med liggesår

Foreldre ønsker det beste for barna
Å prøve og tre folkehelse ned over hue på folk fører ofte til at man får dårligere resultater enn hvis man tar de på alvor. Hadde bydelen, barnehagene og foreldrene kommet sammen for å diskutere hva som er sunn mat og hva slags matkultur man ønsker for sine barn i barnehagen, hadde man nok endt opp med omtrent de samme reglene. Alle foreldre ønsker jo det beste for sine barn, at de skal ha god helse og leve sunt. Yoghurten ville kanskje ha overlevd i noen barnehager. Men jeg tror at foreldrene i større grad ville følt at de var en del av prosjektet og kanskje blitt inspirert til å følge det opp hjemme. Dette ville fort gitt mye større effekt.

LES OGSÅ: Røykernes stigma

Et skritt fremover
Jeg har barn i en av barnehagene som var først ute i dette prosjektet. Matpakka er bare en liten del av tiltaket til bydelen. Jeg opplever det som at barnehagen har begynt å servere mer variert og sunnere mat. Det settes i gang flere leker med et høyt aktivitetsnivå. Barnehagen tar et større ansvar for kunnskap og matkultur hos barna. Prosjektet er et lite skritt framover, sjøl om det kunne vært så mye større.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned