Røykerens stigma

Er det egentlig et stigma rundt det å røyke? Blir røykere aktivt mobbet og uglesett i dagens samfunn? Svaret er et rungende ja.

Kristian Jørgensen
About Kristian Jørgensen (5 Articles)
Kristian Jørgensen bor i Oslo og utdanner seg til mekaniker. Han skriver om sosial rettferdighet og likestilling.
Som tidligere røyker kan jeg bekrefte at dette er tilfellet, de skulende blikkene når man tenner seg en sigg, den demonstrative hostingen fra mennesker som står flere meter unna, eller bare det at folk på bussholdeplassen går fem meter lenger bort bare for å understreke et poeng.

Vi vet jo alle at dette ikke er et sunt livsstilsvalg, og passiv røyking innendørs er heller ikke bra for et menneske. Men at det går noen på gaten, eller nyter en røyk til et rimdekket øl-glass på uteserveringen, må da folk virkelig tåle.
I disse tilfellene handler det ikke lenger om hvorvidt det er helseskadelig, det sier seg selv at det er langt verre ting som svever rundt i luften enn litt passiv røyk. Dette handler utelukkende om at lukten er til sjenanse for noen mennesker rundt røykeren.
Luften vi puster inn daglig inneholder eksos, røyk i fra vedopptenning og ikke minst ordinært svevestøv. Mengden med faktisk sigarettrøyk blir i denne cocktailen statistisk ubetydelig. Det finnes byer i verden der luften er direkte giftig å puste inn, og det er nok ikke på grunn av at store deler av befolkningen har tatt opp deltidsjobber som skorsteiner, men derimot biler og tung industri.

Hvis vi skal tenke på hva som er til sjenanse for andre mennesker så er det jo et par ting som er verdt å nevne. Har du noen gang irritert deg over at noen på gaten eller på bussen har hatt en like påtrengende parfymelukt som kosmetikkavdelingen på tax-free utsalget? Eller at noen har luktet så sterkt av krydder eller matlukt i samme setting at du har blitt kvalm av å være i samme rom? Det har i alle fall jeg.
Ikke bare røyk i så fall
Jeg har mange ganger opplevd å bli direkte dårlig og fått kvalme og pusteproblemer av det den overdrevne praksisen med parfymebad før man går ut av døren om morgenen. Dette ikke fordi jeg nyter svettelukt, men på grunn av den kunstigframstilte kjemiske lukten som omringer disse menneskene som en giftig gassky. Er det da rettferdig av meg å få disse tingene forbud fordi andres forsøk på å lukte godt ikke faller i smak, eller må jeg bare tåle det?
Jeg liker å se på meg selv som et tolerant menneske som kan finne meg i mye, men når jeg opplever at de samme menneskene går røykere i strupen og vil svarteliste dem fra samfunnet kjenner jeg sinnet koke. Er det ikke rettferdig at de samme menneskene skal være nødt til å tåle en lukt de ikke liker når andre må leve med at de dynker seg i Chanel og Hugo Boss? Har det aldri falt dem inn at det de og andre regner som en god lukt kan være frastøtende for andre mennesker, og i verste fall farlig for allergikere? Eller så kan det jo være at de ikke er noe bedre enn de egenskapene de tilegner røykerne, de bryr seg ikke fordi normen er at lukten er god.

Helse?
Mange vil kanskje tviholde på helseargumentet, men er det ikke flere dårlige livsstilvalg som må føres under kniven og likestilles med røyking?
Hva med de menneskene som har påført seg alvorlige fedmeproblemer eller diabetes på grunn av et dårlig kosthold? Jeg hører ofte argumenter om at det er ikke rettferdig at ikke-røykere skal betale for at noen har røyket tyve om dagen i mange år, men er det rettferdig at røykere skal betale for at noen har valgt et daglig forbruk på fire cheeseburgere og litervis med brus? Røykerne er jo i undertall, så hvis man virkelig skal flisespikke på dette så betaler en gjennomsnittsrøyker mye mer for å behandle andre menneskers dårlige livsstilvalg enn det samfunnet betaler for røykere.

Det er tydelig i en sånn debatt at mange mennesker glemmer at dette er prisen vi betaler ved å leve i et fritt og åpent sosialdemokrati, der folk i teorien får gjøre som de vil og ta egne valg. Jeg er bare glad for at det lille jeg betaler i skatt kan hjelpe begge gruppene komme på bedringens vei, og leve et verdig liv når sykdom har tatt dem igjen etter mange års bruk, uavhengig om det er fet mat, sukker, alkohol eller tobakk. Dette er en fin ting, og det er viktig at flere blir bevist på hva slags type politikk som tilhører forbudsholdningen.

Jeg kunne nevnt Nord-Korea, men for mange så ville det virket useriøst. La oss derfor heller tenke på Kina eller Russland, der folkets meninger blir styrt av gjerrige, maktkåte politikkere og alle overtramp får fatale følger.

Vær stolt av at dine skattepenger kan være med å hjelpe andre ut av deres dårlige valg og prøv heller å legge fokuset over til hvordan man kan hjelpe disse menneskene uten å tvinge dem med lovens hammer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*