Spania nærmer seg anerkjennelse av Palestina

Foto: Luiz Garcia

Den spanske kongressen har bedt landets regjering om å anerkjenne Palestina som en uavhengig og suveren stat. 319 stemte for, én avsto og to stemte mot.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Mandag stemte den spanske kongressen for et forslag fra landets sosialistparti om anerkjennelse av Palestina. Avstemningen er ikke bindende da det ikke er opp til kongressen å anerkjenne stater, men er imidlertid en sterk oppfordring til landets konservative statsminister, Mariano Rajoy, om å bli det andre EU-landet til å gi den palestinske staten et offisielt godkjentstempel.

LES OGSÅ: En enkel løsning på Palestinakonflikten

Stadig flere blir med
I slutten av forrige måned ble Sverige det første EU-landet til å anerkjenne Palestina. Ikke uventet fikk nabolandet sterke negative reaksjoner. Israel kalte hjem sin ambassadør og landets utenriksminister uttalte at svenskene måtte forstå at «relasjonene i Midtøsten er mer kompliserte enn et Ikea-møbel man monterer selv og at det kreves mer ansvar og følsomhet i denne saken». Sveriges utenriksminister, Margoth Wallström ga svar på tiltale:

— Jeg sender gjerne en flat pakke fra Ikea som Avigdor Lieberman kan sette sammen. Han kommer til å oppdage at man trenger en partner, at man må samarbeide og en bra manual.

Også fra det amerikanske utenriksdepartementet ble det rettet kritikk mot Sverige hvorpå samme Wallström meddelte at «det er jo ikke USA som bestemmer vår politikk».

Sveriges avgjørelse kom nesten tre år etter at Island ble det første vestlige landet til å anerkjenne Palestina. I likhet med Spania har også Storbritannias og Irlands folkevalgte forsamlinger lagt press på regjeringen for å følge i islandske og svenske fotspor. 28. november vil også det franske sosialistpartiet legge fram et lignende forslag i parlamentet.

Land som anerkjenner Palestina. Kilde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palestine_recognition_only.svg

Land som anerkjenner Palestina. Kilde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palestine_recognition_only.svg

136 land  har nå gitt tommelen opp til en palestinsk stat. Konsentrasjoner av land som ennå ikke har tatt steget finner man i Vest-Europa, Nord-Amerika og Oseania. De 90 første anerkjente i 1988 og 1989. Fra 2009 har man sett en ny bølge anerkjennelser dominert av latinamerikanske land.

Øker presset i EU
Det spanske forslaget i kongressen vektla dialog og satte ikke en dato for kravet om anerkjennelse. De to representantene som stemte mot var begge fra det konservative regjeringspartiet Partido Popular. Initiativet er imidlertid kun det siste i en rekke av hendelser i EU for å legge press på Israel.

EUs nye utenrikssjef, Federica Mogherini, har kommmet med flere krasse uttalelser mot Israels bosettningspolitikk på okkupert palestinsk land. EU har innført et importforbud for melk og fjørfe fra bosettingene med begrunnelsen at det israelske mattilsynet ikke har noen jurisdiksjon i de okkuperte områdene. Bosetterne kan heller ikke få lån. EU skal være i gang med diskusjoner om breiere sanksjoner.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Spania nærmer seg anerkjennelse av Palestina

 1. Hvorfor er Israel/Palestina så viktig her? Norge har vel ingenting med den konflikten å gjøre – det er i en annen del av verden og dreier seg om mindre områder. Er det så gøy med bibelske/koranske maktspill?

  • Avatardisqus51 // 2017-06-26 kl 19:40 //

   Det forteller en hel del når alle synes det er viktig! Hvorfor er et godt spørsmål!
   Jeg tror de fleste vet hvorfor Jødene og Israel nok er viktig – innerst inne!

 2. Avatardisqus51 // 2017-06-26 kl 19:35 //

  Israel er som ens mor og far, og de vil en jo forsvare uansett! Selv om jeg aldri har fått anledning til reise dit.

Kommentarfeltet er lukket.