10 varemerker du blir nødt til å klare deg uten om du vil boikotte Israel

Foto: wikimedia.org

En gjennomført boikott av israelske produkter vil innebære en total livsstilendring for enkelte forbrukere. 

Siden 2005 har bevegelsen Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) bedt verdenssamfunnet om å legge press på Israels økonomi ved «å etablere en sivil bevegelse som motarbeider den israelske okkupasjonen av Palestina, kolonialisme og apartheid».

Her har vi listet opp 10 merker som BDS oppfordrer oss til å boikotte. Listen rommer vel og merke ikke de utallige produktene som baserer seg på israelskutviklet teknologi, som iPhone, iPad, MacBooks, Skype, diverse brannmurer og Microsoft XP.

1. Pampers

Procter & Gamble, som produserer Pampers, er en av de største klientene til Avgol Nonwoven Industries, et israelsk selskap som står for bleieprodukter. P&G står for så godt som halvparten av selskapets totalsalg, ifølge Who Profits, en forskningsgruppe som er for boikott av Israel. ANI har et anlegg på Barkan, et industriområde på Vestbredden, i nærhetem av bosetningen Ariel.

2.  Victoria’s Secret

Det populære undertøysselskapet Victoria’s Secret er et av de største kundene til Delta Galil, et av de andre selskapene som har base på Barkan. Delta Galil har i tillegg en butikk i bosetningen Maale Adumim. Palestinere har tidligere kritisert selskapet for å ha plassert sitt hovedkontor på land som er frarøvet palestinere i Galilea.

3. Volvo

BDS har kritisert Den svenske Volvogruppen for å ha stått for utstyr som har blitt brukt til å jevne palestinske hjem med jorda, og fordi de eier 27 % av Merkavim. Det sistnevnte selskapet produserer busser som brukes til å transportere palestinske fanger til og fra israelske fengsler. Volvogruppen eier riktignok ikke lenger Volvo Cars, men kun få BDS-tilhengere skiller mellom disse to. (Fra redaktøren: Dette avsnittet ble redigert for å presisere hvilke Volvoprodukter som utpekes.)

4. Intel

Al-Awda, Den palestinske koalisjonen for returrett, har bedt Intel om å stenge sine anlegg i Kiryat Gat, et område som tidligere huset landsbyene Iraq al-Manshiya og Faluja. Den israelske historikeren Benny Morris forteller i The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited at landsbyenes innbyggere ble utvist slik at Israel kunne realisere sitt ”strategiske ønske om å skape ’araberfrie’ landegrenser” under Den israelske uavhengighetskrigen i 48-49, mot Palestina og deres arabiske allierte.

Intel sine prosessorer er å finne i omtrent 80 % av verdens datamaskiner. Selskapet skal ha investert 2,7 millarder dollar i Kiryat Gat-anlegg for å kunne utvikle en ny chip som skal gjøre datamaskiner lettere og raskere. De har med dette investert totalt 10 milliarder i staten Israel og har selv dratt nytte av 1 milliard av Israels offentlige tilskudd.

5. Hummus

En BDS-kampanje i Philadelphia rettet søkelyset mot israelske hummusprodusenter som Tribe og Sabra med sin versjon av Lady Gagas sang, som ble omdøpt til ”No Justice, No (Chick) Peas”.

BDS viser til Sabras søsterselskap Strauss sin støtte til det israelske militære, og Tribes eier Osem sin bistand til Det nasjonale jødiske fond. Sistnevnte skal ha fordervet Bedouinfolket med det formål å kunne gjennomføre utviklingsprosjekter i Negevørkenen.

6. Motorola

Elektronikkgiganten Motorola er blitt utpekt av BDS etter å ha forsynt israelske bosetninger langs den israelskbygde skillemuren og langs grensen mellom Israel og Gaza med overvåkningsutstyr. Motorola skrev i tillegg under på en kontrakt med Israel til 100 millioner dollar nå i januar 2014, for å kunne utruste Israels hær og sikkerhetspersonell med krypterte smarttelefoner.

7. Hewlett-Packard

Hewlett-Packard, bedre kjent som HP, er nå under ilden for sitt engasjement i biometrisk teknologi ved israelske kontrollposter og produksjon av israelske ID-kort. BDS har også kritisert HP for å ha brukt tjenesteleverandører fra israelske bosetninger.

8. Ahava

Det israelske kosmetikkselskapet Ahava har tatt sitt navn fra det hebraiske ordet for ”kjærlighet”. Selskapet har ofte blitt utpekt av BDS. Ahavas produkter inneholder mineraler fra Dødehavet, som grenser til okkuperte områder, og selskapet har anlegg i en israelsk bosetning på Vestbredden. Bosetningen er også medeier i selskapet og dermed profitør. Ahava eksporterer til 45 land, og eksporten utgjør omtrent halvparten av årsinntektene. (Fra redaktøren: Dette innlegget erstatter et annet fordi vi fikk høre at Starbucks ikke møter BDS-bevegelsens kriterier, selv om enkelte velger å inkludere kaffekjeden på sin boikottliste).

9. McDonald’s

McDonald’s er blitt etterlyst av BDS for sitt partnerskap med Det forente jødiske fond, som blant annet promoterer besøk til Kiryat Gat, et område som ble bygd over en palestinsk landsby. McDonald’s har også blitt kritisert for å ha diskriminert arabiske ansatte på restaurantene sine i Israel.

10. SodaStream

SodaStream er et israelsk selskap som har fabrikker på det industrielle området som grenser til den israelske bosetningen Maale Adumim. Selskapet har vært lynavleder for BDS’ kritikk etter at de ga ut en reklame med Scarlett Johansson i hovedrollen. Palestinske innbyggere i nærheten av Maale Adumim, og internasjonale aktivister har offisielt bedt Johansson slutte å promotere SodaStream. I følge pressemeldingen de utstedte i januar 2014 støtter slike selskaper ”Israels ulovlige okkupasjon og kolonisering av Palestina ved at de skatter til lokale bosettingsmyndigheter, ansetter lokale bosettere og bidrar til Israels ekspansjon gjennom sin økonomiske infrastruktur”. Les Monitors artikkel om hvorfor palestinske arbeidere i SodaStream er uenige.

Oversatt av Marie F. Jones

*Denne artikkelen ble først publisert på  The Christian Science Monitor. 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på 10 varemerker du blir nødt til å klare deg uten om du vil boikotte Israel

  1. AvatarPer Ardua // 2016-11-19 kl 22:26 //

    Du må også kutte ut all programvare fra Apple og Microsoft, og du må unngå både CT- og MR-skanner på sykehuset. For all del ikke ta blodprøver: Svært mange analysemetoder er utviklet i Israel som tjener royalties på all bruk.

  2. Avatardisqus51 // 2017-06-26 kl 19:52 //

    Da haker man ut de land en ikke handler noe fra og ikke reiser til lenger. Spania er en litt lei også. Jasså, så Sverige er nå blitt en av dem! Ja, de har jo gjort valg de har angret på tidligere også!

Kommentarfeltet er lukket.