– Alle som vil verne om demokratiet burde bli varslere

Foto: Krispos42

FBI-agenten som varslet om organisasjonens bruk av tortur ber nå alle som ønsker å opprettholde det opplyste demokratiet følge i hennes fotspor.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

— Alle som er opptatt av å bevare et opplyst demokrati burde enten prøve å varsle selv eller støtte de som driver med slik virksomhet, sier den tidligere FBI-agenten og varsleren Coleen Rowley.

Hun var en av flere verdenskjente varslere som denne uken har vært samlet i Oslo for å diskutere hvordan man best kan legge til rette for varslere og deres virksomhet. Konferansen var i regi av Dag Hammarskjöld-programmet. Rowley får full støtte i dette av den kjente amerikanske journalisten og mediekritikeren Norman Solomon.

— For å kunne beholde det opplyste demokratiet vi alle streber etter er det viktig at vi har varslere som kan si fra når dette demokratiet trues av myndighetene eller andre, forklarerer han.

LES OGSÅ: Varslere under angrep: — De som har makta gjør det de kan for å beholde den

Varsling skader ikke
Deltagerne på konferansen var enige om at varslervirksomhet på ingen måte skader samfunnet og man påpekte at det hittil ikke er bevist at noe lekket dokument eller informasjon skal ha skadet et rikes sikkerhet.

— I saken mot Chelsea Manning klarte ikke myndighetene og komme opp med ett bevis for at noe av den informasjonen han skal ha lekket har vært med på å skade USA eller landets interesser. Dette viser bare at «varslernes» aktiviteter ikke utgjør noen fare for sikkerheten, påpeker Solomon.

LES OGSÅ: Snowden, servilitet og suverenitet

Han viser til at mange av de graderte dokumentene som har blitt lekket ofte er 40-50 år gamle dokumenter som i dag har liten eller ingen betydning for samfunnsikkerheten.

— Når en ser hvor mange idiotiske ting fra langt tilbake som fortsatt er hemmeligstemplet, og dermed ikke ønsket lekket, kan man jo nesten bli lattermild. Veldig mye av denne informasjonen har lite eller ingen nytte i dag og burde derfor heller ikke være hemmeligstemplet, mener Rowley.

Håper Snowden åpner folks øyne
Solomon håper nå gjerningene til varslere som Julian Assange og Chelsea Manning er med på å få folks øyne opp for viktig det er at sannheten kommer fram i dagen og at flere vil følge i deres fotspor.

— Vår viktigste oppgave nå er å få folk til å forstå hvor viktig dette er. Deretter er det viktig at vi også i framtiden fortsetter å rekruttere varslere til å få sannheten fram i dagslyset.

Professor i journalistikk Rune Ottosen håper i fremtiden at «varslerbølgen» også vil bre seg til Norge. Han etterlyser i så måte en norsk presse som er mye mer kritiske enn hva tilfellet er i dag.

— Vi har ingen historie for å ha noen kritisk presse her hjemme. Ser man blant annet på Norges bidrag til krigen i Libya fantes det jo mer eller mindre ikke noen debatt om dette i norsk presse og dette håper jeg vi kan se en endring på i framtiden, understreket han.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på – Alle som vil verne om demokratiet burde bli varslere

  1. Coleen Rowly har ingen like i Norge: folk fra systemet som protesterer mot sin egen organisasjons perverterte praksis. I noen bedrifter, som i Siemens og Bahr, har sannhetsvitner avslørt svindel. Men bedriftene lever like freidig og uanfektet. Når gikk folk av i kommune, stat eller rettsvesen etter at barn ble sendt ut av landet til den sikre nød, etter justismord mot mennesker som var for ressursvake til å yte motstand eller ikke hadde råd til å bruke sine juridiske rettigheter fordi advokater er for dyrt? Coleen har vist at den eneste feed-back ledelsen i FBI ønsker er ros. Og hun har vist at journalistutdannde sviker sitt call ved å bli sannhets-sminkører for PR-byråer fremfor å leve opp til sitt kall som avslørere og løgn-gravere.

Kommentarfeltet er lukket.