Regnbuedagene i Bergen setter homofile opp mot muslimer

Dersom arrangørene av Regnbuedagene mener det blåser en høyreekstrem vind, burde man aldri invitert to islamofober til en debatt om homofili og islam.

Torill Jørgensen Froise
Om Torill Jørgensen Froise (2 artikler)
Torill Jørgensen Frøise er tidligere leder av LLH Bergen og Hordaland.

Om en drøy uke starter Regnbuedagene i Bergen, for mange av oss vårens vakreste eventyr. En uke der vi som er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt) er i sentrum og i flertall. En uke der vi både feirer oss selv, ser tilbake på seiere og kamper vi har slåss og vunnet.

Rasister spiller på homofiles rettigheter
Selvsagt ser vi også på de kampene vi ikke har vunnet ennå, og for meg og mange er det viktig å løfte blikket og se utenfor Norge. I hele Europa finnes det politiske partier som setter det å være homofil og det å være muslim opp mot hverandre. De bruker homofiles rettigheter for å legitimere at de kommer med rasistiske og islamofobe utsagn. Og javisst, det finnes fremdeles mange land i verden der det er farlig, ja til og med livsfarlig, å være åpen om sin legning eller kjønnsidentitet. Det finnes land der det er lover som gjør det ulovlig å være praktiserende homofil, eller man er i miljøer der det å være homofil ikke er godtatt. Og ja, noen av disse landene har islam som sin hovedreligion, men det er altså ikke religionen som er problemet. Det er lovene og tradisjonene i landet.

LES OGSÅ: Min skeive hverdag er rett for meg

Muslimske kvinner nedverdiget
Debatter er viktig, det frie ord er et viktig prinsipp. Jeg ble derfor glad da jeg så at nettopp homofili og islam skulle være et av temaene som skulle opp til debatt under festivalen. Ikke minst siden det var store debatter etter fjorårets festival, der en muslimsk kvinne følte seg diskriminert og tråkket på fordi en dragartist fremstilte muslimske kvinner på en nedverdigende måte.

Et skremmebilde av islam
Endelig skal vi få et oppgjør med dette, var min første tanke etter å ha sett temaet for debatten. Men jeg ble ganske raskt skeptisk. ”Homofili og islam – Frykt for hverandre” er tittelen på debatten, og det tegnes allerede i overskriften et skremmebilde. Hvorfor lar man personer som Hege Storhaug og Christian Tybring Gjedde bruke Regnbuedagene som et mikrofonstativ for å fremme sine ekstreme syn på islam? På den andre siden finner vi Bård Nylund, leder av LLH, og det forundrer meg at han som leder av den nasjonale skeive foreningen er med på å legitimere denne debatten. Det er ikke en selvfølge å stille opp på alle debatter, snarere ville det vært et godt og solidarisk signal om han takket nei til debatten. De tre siste som er med i debatten er SVs Audun Lysbakken, journalist Martine Aurdal og Yousef Bartho Assidiq, som er rådgiver i tenketanken Minotenk.

LES OGSÅ: Homovennlig moske åpnet i Sør-Afrika

Utelukker muslimer fra debatten
Etter mye om og men har man tilslutt funnet rom for at en muslim som er homofil (Kaltham Alexander Lie) skal få holde en innledning til debatten, men han får ikke være med i selve debatten. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det ikke er en representant fra det skeive muslimske miljøet, for eksempel fra Skeiv verden, med i debatten. Det finnes åpne homofile imamer i verden, hvorfor inviterer man ikke en av dem? Å være homofil og muslim er ikke så spesielt at det er vanskelig å finne noen som kan stille opp, og det ville være helt naturlig å ha en med i debatten.

Storhaug og Gjedde burde ikke vært invitert
I teksten beskyldes Islamsk råd indirekte for å være for dødsstraff for homofili, noe jeg finner veldig merkelig. Det er dessverre dødsstraff i enkelte land som man ser på som muslimske, men man bruker ikke Koranen, men landet sine lover, for å idømme straffen. Homofile blir forfulgt også i kristne land, vi trenger ikke reise lenger enn til vårt naboland Russland for å finne mange eksempler på det.

Det blir kastet ut en rekke påstander i form av spørsmål i teksten. Hvorfor skal man ”sette to minoriteter opp mot hverandre”? Å sette to grupper opp mot hverandre kommer det aldri noe godt ut av, uansett om det er minoriteter eller majoriteter. Dersom arrangørene mener at det blåser en høyreekstrem vind, burde man aldri invitert to islomofober til en debatt om temaet.

LES OGSÅ: Jeg er et godt menneske, en homofil muslim

Islam, den store fienden
Flere har tatt til orde for å boikotte hele festivalen på grunn av dette, og jeg kan på en måte skjønne dem. På meg virker det som om arrangørene ønsker en tabloidisert debatt der man kommer med selvoppfyllende profetier. At det blir høy temperatur tviler jeg ikke på, men dersom man hadde som mål å få til en dialog, ville jeg heller hatt lav temperatur og høy grad av forståelse. Dersom det blåser litt kaldt fra høyre for øyeblikket, er dette en vind vi skal stoppe. I skeive miljøer, enten det er organisert eller uorganisert, skal alle kunne føle seg trygge og inkluderte. Dette har alle et ansvar for, likeledes som Regnbuedagene har ansvar for at alle skal føle seg inkludert i festivalen.

Festivalen bør dreie seg om solidaritet i en tid der rasisme har blitt normalt. Solidaritet er ikke å la rasistene legge premissene og bygge opp under fryktretorikk der islam er den store fienden. Solidaritet er å hoppe av denne karusellen slik at alle kan få fine pride-dager i Bergen!

LES OGSÅ: Størst av alt er ei kjærligheten

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.