Regnbuedagene i Bergen setter homofile opp mot muslimer

Dersom arrangørene av Regnbuedagene mener det blåser en høyreekstrem vind, burde man aldri invitert to islamofober til en debatt om homofili og islam.

Torill Jørgensen Froise
Om Torill Jørgensen Froise (2 artikler)
Torill Jørgensen Frøise er tidligere leder av LLH Bergen og Hordaland.

Om en drøy uke starter Regnbuedagene i Bergen, for mange av oss vårens vakreste eventyr. En uke der vi som er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt) er i sentrum og i flertall. En uke der vi både feirer oss selv, ser tilbake på seiere og kamper vi har slåss og vunnet.

Rasister spiller på homofiles rettigheter
Selvsagt ser vi også på de kampene vi ikke har vunnet ennå, og for meg og mange er det viktig å løfte blikket og se utenfor Norge. I hele Europa finnes det politiske partier som setter det å være homofil og det å være muslim opp mot hverandre. De bruker homofiles rettigheter for å legitimere at de kommer med rasistiske og islamofobe utsagn. Og javisst, det finnes fremdeles mange land i verden der det er farlig, ja til og med livsfarlig, å være åpen om sin legning eller kjønnsidentitet. Det finnes land der det er lover som gjør det ulovlig å være praktiserende homofil, eller man er i miljøer der det å være homofil ikke er godtatt. Og ja, noen av disse landene har islam som sin hovedreligion, men det er altså ikke religionen som er problemet. Det er lovene og tradisjonene i landet.

LES OGSÅ: Min skeive hverdag er rett for meg

Muslimske kvinner nedverdiget
Debatter er viktig, det frie ord er et viktig prinsipp. Jeg ble derfor glad da jeg så at nettopp homofili og islam skulle være et av temaene som skulle opp til debatt under festivalen. Ikke minst siden det var store debatter etter fjorårets festival, der en muslimsk kvinne følte seg diskriminert og tråkket på fordi en dragartist fremstilte muslimske kvinner på en nedverdigende måte.

Et skremmebilde av islam
Endelig skal vi få et oppgjør med dette, var min første tanke etter å ha sett temaet for debatten. Men jeg ble ganske raskt skeptisk. ”Homofili og islam – Frykt for hverandre” er tittelen på debatten, og det tegnes allerede i overskriften et skremmebilde. Hvorfor lar man personer som Hege Storhaug og Christian Tybring Gjedde bruke Regnbuedagene som et mikrofonstativ for å fremme sine ekstreme syn på islam? På den andre siden finner vi Bård Nylund, leder av LLH, og det forundrer meg at han som leder av den nasjonale skeive foreningen er med på å legitimere denne debatten. Det er ikke en selvfølge å stille opp på alle debatter, snarere ville det vært et godt og solidarisk signal om han takket nei til debatten. De tre siste som er med i debatten er SVs Audun Lysbakken, journalist Martine Aurdal og Yousef Bartho Assidiq, som er rådgiver i tenketanken Minotenk.

LES OGSÅ: Homovennlig moske åpnet i Sør-Afrika

Utelukker muslimer fra debatten
Etter mye om og men har man tilslutt funnet rom for at en muslim som er homofil (Kaltham Alexander Lie) skal få holde en innledning til debatten, men han får ikke være med i selve debatten. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det ikke er en representant fra det skeive muslimske miljøet, for eksempel fra Skeiv verden, med i debatten. Det finnes åpne homofile imamer i verden, hvorfor inviterer man ikke en av dem? Å være homofil og muslim er ikke så spesielt at det er vanskelig å finne noen som kan stille opp, og det ville være helt naturlig å ha en med i debatten.

Storhaug og Gjedde burde ikke vært invitert
I teksten beskyldes Islamsk råd indirekte for å være for dødsstraff for homofili, noe jeg finner veldig merkelig. Det er dessverre dødsstraff i enkelte land som man ser på som muslimske, men man bruker ikke Koranen, men landet sine lover, for å idømme straffen. Homofile blir forfulgt også i kristne land, vi trenger ikke reise lenger enn til vårt naboland Russland for å finne mange eksempler på det.

Det blir kastet ut en rekke påstander i form av spørsmål i teksten. Hvorfor skal man ”sette to minoriteter opp mot hverandre”? Å sette to grupper opp mot hverandre kommer det aldri noe godt ut av, uansett om det er minoriteter eller majoriteter. Dersom arrangørene mener at det blåser en høyreekstrem vind, burde man aldri invitert to islomofober til en debatt om temaet.

LES OGSÅ: Jeg er et godt menneske, en homofil muslim

Islam, den store fienden
Flere har tatt til orde for å boikotte hele festivalen på grunn av dette, og jeg kan på en måte skjønne dem. På meg virker det som om arrangørene ønsker en tabloidisert debatt der man kommer med selvoppfyllende profetier. At det blir høy temperatur tviler jeg ikke på, men dersom man hadde som mål å få til en dialog, ville jeg heller hatt lav temperatur og høy grad av forståelse. Dersom det blåser litt kaldt fra høyre for øyeblikket, er dette en vind vi skal stoppe. I skeive miljøer, enten det er organisert eller uorganisert, skal alle kunne føle seg trygge og inkluderte. Dette har alle et ansvar for, likeledes som Regnbuedagene har ansvar for at alle skal føle seg inkludert i festivalen.

Festivalen bør dreie seg om solidaritet i en tid der rasisme har blitt normalt. Solidaritet er ikke å la rasistene legge premissene og bygge opp under fryktretorikk der islam er den store fienden. Solidaritet er å hoppe av denne karusellen slik at alle kan få fine pride-dager i Bergen!

LES OGSÅ: Størst av alt er ei kjærligheten

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

30 kommentarer på Regnbuedagene i Bergen setter homofile opp mot muslimer

 1. AvatarDarkstar72 // 2015-05-22 kl 12:22 //

  Enig med Frøise. Det er lite poeng i å invitere representanter for fronter som er så steile at det ikke finnes rom for verken debatt eller det å kanskje kunne gi litt. Storhaug og Tybring-Gjedde har ikke annet å bidra med i debatten enn å presentere et helt fastsementert syn, og vi vet jo hva de mener. Så hva har LLH tenkt at de skal bidra med? Hvordan kan de to der bidra til mer forståelse, et mer nyansert syn, muligheten for et bedre samfunn for skeive, skveive muslimer, muslimer og streite, etc etc.? Her legges det kun opp til meningsløs krangel.

  • – Storhaug har ikke annet å bidra med enn å presentere et helt fastsementert syn, sier du.

   Hva er det du bidrar med her da?
   På seg selv kjenner man andre.

   Hege Storhaug har stor respekt blant mange muslimer også.

   • AvatarDarkstar72 // 2015-05-27 kl 13:36 //

    Jeg har ikke sagt noe om mitt syn på saken, så du kan ikke anta at det er fastsementert. Storhaugs syn ligger fast, og det er velkjent, godt publisert som det er gjennom media og egne nettsider. Jeg mener at CTG og HS kan bidra fint lite til et mindre polarisert samfunn. De har vist gjennom sine offentlige uttalelser at det er noe de ikke har som mål.

    • Ved å ta hensyn til at like barn leker best – at det enkle er det beste, så bidrar Hege Storhaug til mindre polarisering. For alt handler om makt.

     Storhaug har også hjulpet mange vekk fra tvangsekteskap.

 2. AvatarThomas Johansen // 2015-05-22 kl 14:57 //

  Jeg kan nesten ikke tro det jeg leser. Hege Storhaug og C. Tybring-Gjedde bidrar til at folk i skjeve miljøer føler seg utrygge og ekskluderte? Er det mulig!?

  Her skal ørene lukkes når muslimer i Norge åpent forsvarer dødsstraff for homofile.

  https://www.youtube.com/watch?v=bV710c1dgpU

  … Og de skal lukkes når Hege Storhaug i klare ordelag forsvarer menneskerettigheter for muslimer.

  Forstå det den som kan.

 3. AvatarMagne Andersen // 2015-05-22 kl 15:19 //

  Hvis Frøise er så overbevist at hatet mot homofile ikke har noe med islam å gjøre, men med tradisjoner, så er jo Frøise hjertelig velkommen til å nevne i fleng de lærde i islam som legitimerer homofile.

  Man bør egentlig gi honnør til «homoindustrien» til å kunne skille snørr og bart når det kommer til avskyelige holdninger mot homofile. For til nå så har samfunnsdebatten vært preget av ulike aktivister som har vært veldig høy og mørk mot ulike kristne grupper som har formidlet et, etter manges mening, usympatisk syn på homofil livstil. Derimot har de samme aktivister vært veldig tyst når det kommer til ideologi/religion som overhodet ikke har fokusert på livstil, men rett og slett formidlet tankegods om å kverke homofile.

  For selv om det er absurd å forholde seg negativ til at et voksent menneske har en legning som gjør at vedkommennde er attraktiv til personer av samme kjønn, så er dette som natt i forhold til dag å representere holdninger (og i visse samfunn avskyelige handlinger) som går ut på å kverke homser

  • AvatarKatsa Bat-Tziyon // 2015-05-22 kl 15:37 //

   Det finnes faktisk muslimske homoaktivister, også en hmofil imam har jeg forstått, men dette er mennesker som lever under drapstrusler, dessverre, islam påkrever døden for homofile.

   • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-22 kl 16:01 //

    Som med bibelen så er koranen full av selvmotsigelser. I den ene paragrafen finner du sitater som sier at alle ikke-muslimer og andre vanntro skal drepes, leser du litt lengre ut i boken så sier profeten seg selv i mot med å si at alle som skader, utnytter eller gjør livet vanskelig for noen som ikke er muslim skal etter hans mening straffes på det hardeste av gud når han kommer tilbake for å dømme mennesker.
    Her er foresten han homofile imamen du snakket om Katsa. http://america.aljazeera.com/watch/shows/america-tonight/america-tonight-blog/2013/12/20/meet-america-s-firstopenlygayimam.html

    • AvatarKatsa Bat-Tziyon // 2015-05-22 kl 16:07 //

     Kristne følger NT og Jesus, man skal elske sine neste, man skal også elske synderen, og steining er opphevet, ingen dødstraff for noen som helst synd, men nestekjærlighet for synderen.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-22 kl 16:12 //

      Sa ingenting om hvilken bok hvem følger etc. Det eneste jeg sier er at koranen på lik linje med alle andre religiøse tekster er full av selvmotsigelser.

     • AvatarKatsa Bat-Tziyon // 2015-05-22 kl 16:26 //

      «Som med Bibelen så er koranen full av selvimotsigelser» impliserer Kristne og muslimer, så jeg opplyste deg det absolutt grunnleggende og viktigste prinsipp i forhold til sine neste i NT.
      Du inkluderte heller ikke «alle andre religiøse tekster», men satte Bibelen opp mot koranen.

     • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-23 kl 16:39 //

      Nå skal det sies at ja de kristne følger NT, men de har ikke forkastet GT. Spør du en prest eller biskop så får du vite at gamle testamentet er like relevant som det nye i form av historier og tradisjon. Selv om det er NT man i all hovedsak bruker under gudstjeneste.

     • Det er jo feil at Jesus opphever GT – det er bare en bestemt tolkning. Man kan jo peke på at han sier det helt motsatte i Matteus 5:17.

  • AvatarTorill Froise // 2015-05-23 kl 09:56 //

   Du kan feks lese her, hvor Daayiee Abdullah sier at islam ikke har noe i mot homofili. http://fritanke.no/index.php? page=vis_nyhet&NyhetID=9777

   • AvatarMagne Andersen // 2015-05-24 kl 01:28 //

    Og denne imanen er med og setter dagsorden hvor? Det er mulig at de sosialistisk islamofile blir rørt til tårer hva en eller annen imam måtte mene. Men de som betyr noe er de som definerer hva islam skal forfekte.

   • Rart du ikke er mer solidarisk mot homofile som kastes utfor høyhus eller steines, når mange muslimer i feks Islam Net i Norge offentlig sier dette er korrekt tolkning av islam. Hvorfor du ikke går til angrep på disse istedenfor Hege Storhaug som er en utrettelig forkjemper for homofile og andres frihet og rettigheter er et mysterium.

 4. AvatarKatsa Bat-Tziyon // 2015-05-22 kl 15:36 //

  Homofile henrettes i islam, leste i TV2 i dag om en ISIS-dessertør som så at de steinet to barn til døden fordi de trodde de var homofile, æresdrap på homofile forekommer i muslimske miljøer også i vesten, så det å påstå at man setter to grupper opp mot hverandre, muslimer og homofile er bare tull, all den tid homofile drepes i muslimske land og miljøer slik islam hellige skrifter påkrever.

  • AvatarPeivend Ghayori // 2015-05-23 kl 00:53 //

   Homofile får livstid i Uganda og forfulgt i Russland, utsatt for trakassering i hele verden og angrepet av forskjellige typer mennesker. Homofobi har ingen religion.

 5. AvatarDarkstar72 // 2015-05-22 kl 16:44 //

  Det er ingen tvil om at homofili generelt ses på som svært problematisk (for å si det mildt) i islam, men det som er absurd er at folk som Hege Storhaug og Christian Tybring-Gjedde kjemper innbitt for å gjøre det nesten umulig for muslimer i Norge å beholde definisjonsretten og -makten over sin tro. De gjentar til det kjedsommelige at det ikke finnes moderate muslimer. At en liberal muslim ikke er en god muslim (akkurat som om det burde bety noe for Storhaug og T-Gjedde). At islam ikke tillater moderne fortolking av Koranen. Alt dette er positivt feil; liberale og homovennlige muslimer finnes, koranen fortolkes hver dag. Men problemet er at slik vil ikke Hege og Christian at det skal være. For da blir det vanskeligere å angripe muslimene. Hege og Christian er de ekstremistiske islamistenes beste venner og støttespillere, fordi de er hjertens enige i at liberale muslimer IKKE er muslimer, og at liberal islam ikke eksisterer. Snakk om nyttige idioter.

  • AvatarMagne Richardsen // 2015-06-01 kl 15:46 //

   Det er samtidig viktig at det ikke blir en markør for den politiske venstresiden å underkommunisere de reelle holdningsutfordringene som faktisk finnes i offisielle.muslimske miljø. Det er ikke til å komme fra at Storhaugs beskrivelse av virkeligheten favner en betydelig stlrre andel muslimer, enn de liberale muslimenes. Det er greit å anerkjenne denne virkeligheten for å kunne ta tak i utfordringene. Det er først og fremst norsk venstreside som synes opptatt av en slik altfor optimistisk virkelighetsbeskrivelse, ikke nødvendigvis muslimske miljø.

  • AvatarLuminous // 2015-06-01 kl 17:33 //

   Snakk om å møte seg selv i døren! Du fremstår som en fundamental ignorant som slenger rundt seg med useriøse karakterisitikker av folk.
   Ser frem til at du dokumenterer dine påstander.

 6. Slik tale kjenner jeg igjen fra bedehuset av folk som vil ha folk til å tro og tenke i de samme baner, moraler og gjerninger som dem selv.

  Man ser det bare slik man vil se det, selv om en del av hensikten er provokativ. Hverken mer eller mindre.

 7. Flirer godt og lenge av den. Ekstrem syn på islam. I IS sin framrykking kastes homofile fra høyhus. Hvis de ikke dør av fallet får de hodet skåret av. De som påpeker slike ting har ifølge Torill Frøyse et eksremt syn på islam.

 8. Avatarelfuncle // 2015-05-23 kl 00:03 //

  Begreps- og definisjonsforvirrring florerer på dette området. Islamofober er ikke pr definisjon rasister, ganske enkelt fordi en religion er ikke en rase. Rasisme går på etnisitet, dvs. hudfarge og biologisk arv, DNA. Islamofober hater muslimer uansett etnisitet eller hudfarge, og de godtar eller elsker ateister eller agnostikere eller kristne eller buddhister uansett etnisitet. En rasist vil hate en mørkudet eller en med orientalske trekk helt uavhengig av personens livssyn eller filosofi.

  Dette er enda verre enn misbrruken av ordet «diskriminere» som betyr å skjelne eller skille mellom f.eks. bringebær og blåbær, fordi førstnevnte forvirring er internasjonal mens sistnevnte er «bare» typisk norsk. Katastrofen inntreffer når denslags slurvete omgang med lingvistikk sniker seg inn i riksmedia og blir en del av allemanns dagligtale. Blodige kriger har vært utløst p.g.a. misforstått bruk av ord.

  Jeg anbefaler obligatorisk norskkurs med tvang og purk og politi og pisk først, så kan de jakte på rasister og islamofober etterpå når de har lært å diskriminere mellom dem.

  Detter innlegget blir sannsynligvis slettet, ikke p.g.a. mine bemerkninger om purk og pisk og sånn, men fordi det står at «Vi fjerner innlegg som er diskriminerende…»

  (Rasisme og livssynsfordommer forveksles like mye blant folk på andre språk muntlig og skriftlig, så dette er et internasjonalt definisjonsproblem, men misbruken av «diskriminere» er typisk norsk.)

 9. AvatarLuminous // 2015-05-31 kl 18:54 //

  Det er flott at «Regnbuedagene» tar opp dette temaet. Da kan en kanskje få avkreftet mange myter og gi signaler til offentligheten at det går fint å være homofil og muslim. Dersom en velger boikott vil det ta vekk fokuset fra akkurat dette og det er jo dumt!

 10. Fy for en stygg artikkel fra en overprivilegert, hvit overklassekvinne. Hva vet vel du om undertrykking og vold? Æsj! Du gjør meg uvel.

 11. I et åpent og demokratisk samfunn må vi tåle å høre ulike stemmer, også de vi eventuelt ikke liker. All honnør til Regnbuedagene for å bidra til bredde i debatten.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Радужная Норвегия 2015, часть 1 — Берген / Regnbuedagene i Bergen 2015 | Бергенский заяц

Kommentarfeltet er lukket.