Økning i anmeldelser av hatkriminalitet i Oslo

Foto: Jenny Mealing

Stadig flere tilfeller av hatkriminalitet blir anmeldt i hovedstaden. I fjor ble det registrert 68 anmeldelser. Økningen skyldes tettere oppfølging, mener politiet.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Fersk statistikk fra Oslo politidistrikt (OPD) viser at antallet anmeldelser for såkalt hatkriminalitet steg fra 55 i 2013 til 69 i 2014. Hatkriminalitet er en fellesbetegnelse på på lovbrudd begått mot personer på grunn av deres legning, etniske opprinnelse eller tro, og det er grunn til å tro at mørketallene når det gjelder forhold som ikke er anmeldt er store,

Økningen i antall anmeldelser skyldes det fokuset vi har hatt på denne type kriminalitet de senere årene og det faktum at vi har blitt flinkere til å avdekke et eventuelt hatmotiv bak ugjerningen, sier seniorrådgiver Ingjerd Hansen ved strategisk stab i OPD til Blikk.

Ny hatkrim-gruppe gir resultater
Opprettelsen av Oslo-politiets nye hatkrim-gruppe, høsten 2014, gis mye av æren for at man nå ser en økende tendens til at anmeldte forhold blir registrert som hatkriminalitet.

— Politiet har i den senere tid blitt flinkere til å avdekke hvilke kriminelle handlinger det kan ligge et hatmotiv bak. Likeledes har de blitt veldig mye flinkere til å formidle at det lønner seg å anmelde slike overgrep, understreker Oddvar Thorbjørnsen i Landsforeningen for Homofile og lesbiske (LLH).

Han får støtte av leder ved Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, som mener Oslo-politiets satsning på en egen hatkrim-gruppe er vel verdt pengene.

Europeiske gjerningsmenn
Statistikken fra Oslo viser at gjerningsmennene i de aller fleste sakene stort sett kommer fra land i Europa og at de aller fleste anmeldte hendelsene finner sted i Oslo sentrum.

— I de få sakene hvor vi ser at gjerningspersonen kommer fra land utenfor Europa gjelder dette i saker hvor det dreier seg om ugjerninger begått på bakgrunn av seksuell legning, og i disse tilfellene dreier det seg om gjengangere som plages av hatkriminlitet fra andre med samme etniske bakgrunn, påpeker Hansen.

Saker må anmeldes
Både LLH og Antirasistisk Senter mener det nå er viktig at folk som mener seg utsatt for slik kriminalitet fortsetter å anmelde forholdene.

Jeg vil gjerne komme med en sterk oppfordring til ofre for hatkriminalitet om at de anmelder sakene. Det er antagelig store mørketall her, alt for mange saker som aldri blir anmeldt, konstaterer Berglund Steen.

I mars i år fikk politiets nye gruppe sitt første store gjennombrudd da en 58 år gammel nordmann i Oslo tingrett ble dømt til 18 dagers fengsel og en bot på 50.000 kroner for å ha spyttet på en hijabkledd kvinne.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Økning i anmeldelser av hatkriminalitet i Oslo

  1. AvatarFrank Henriksen // 2015-03-30 kl 18:43 //

    Hatkriminalitet? Hva kaller dere det når negre voldtar hvite kvinner? Dette skjer jo så og si daglig!

Kommentarfeltet er lukket.