10 fantasybøker å gnage på mens resten av verden herjes av fotballfeber

Foto: iboomz

Det er nok en gang tid for fotballfeberens høydepunkt, fotball-VM. Men for de av befolkningen som ikke har planer om å sitte klistret til skjermen to samfulle uker til endes, så finnes det (takk og lov) alternativer.

Yngvild Wiese
Om Yngvild Wiese (4 artikler)
Yngvild Wiese har en master i dokumentasjonsteori, er tidligere folkebiblioteksjef og er nå stipendiat i medie- og dokumentasjonsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Så dersom du er som meg, vil de neste to ukene tilbringes med plombert TV og nesa godt plantet i den øverste boken i en stadig voksende stabel. Uansett,  her er et forslag til fantasylitteratur som kan nytes mens 22 svette mannfolk kjemper om å få en oppblåst lærkule mellom to staurer:

 

1. Small Gods av Terry Pratchett

Om du bare skal lese èn bok om religiøs galskap, fanatisme og korrupte systemer, er dette boken å anbefale. Alvorlige og evigaktuelle temaer behandles med Pratchetts vanlige vidd og satiriske blikk.

 

2. The Graveyard Book av Neil Gaiman

En nydelig fortelling om å finne solidaritet på uventede steder, om å verne om de svakeste og om å stå sammen i motgang.

 

3. The Name of the Wind av Patrick Rothfuss

En kommende klassiker innen sjangeren. Bok èn i en veldig spennende trilogi.

Her finner en alle de elementene en forventer i en fantasyroman, men fortellerstemmen er likevel unik og har en uventet tilnærming til sjangermønsteret.

 

4. Wicked av Gregory Maguire

Det er seierherrene som skriver historien, det er noe alle vet. Denne boken er noe så spennende som taperens historie. For er egentlig den onde heksa så ond dersom en kjenner bakgrunnshistorien hennes?

 

5. The Thief of Always av Clive Barker

En bok de færreste har hørt om, men som er en liten perle: 10-åringen Harvey Swick er misfornøyd med tilværelsen og kjeder seg noe aldeles forferdelig. Skolen er gørr, foreldrene er helt på jordet, ingenting er gøy… Så får han høre om the Holiday House der ingenting er kjedelig. For å leve her trenger han bare å bli med den mystiske Rictus…

 

6. Alvens Lengsel av Thore Hansen

En ung menneskekvinne og en alv møtes på Vertshuset mellom to Verdener. Begge lengter de mot Kjærligheten. Om du vil ha en ganske ukjent fantasybok fra en norsk forfatter som absolutt fortjener flere lesere, er dette boken med stor B. En nydelig og rørende liten historie om å våge å satse på kjærligheten og om å vente på den du virkelig elsker.

 

7. The Blade Itself av Joe Abercrombie

Hva får du når du blander en gal, torturert inkvisitor; en nifingret barbarhelt; et svekket kongerike; en adelig, forfengelig fektemester; en magiker med kort lunte; en god dose galgenhumor; og en kommende krig?  Da får en The First Law- trilogien. Selv om boken (den første i serien) inneholder de fleste klisjeene en forbinder med fantasyen, så er det likevel en leseverdig og underholdende bok.

 

8. White as Snow av Tanith Lee

En av sjangerens største fortellerstemmer har her skrevet om eventyret om Snøhvit for et VOKSENT publikum. Gjennom å blande legenden om Demeter og Persefone med det klassiske eventyret skaper hun en helt unik fortelling. Mørk og grusom, men en nydelig fortelling. Anbefales!

 

9. Was av Geoff Ryman

Handlingen er delt i tre ulike historier som alle spinner rundt Frank Baums bok The Wizard of Oz på ulike måter: Dorothy, den foreldreløse, som rømmer inn i en eventyrverden for å takle omsorgssvikten hun utsettes for; Jonathan, den homofile og AIDS-syke skuespilleren, som finner trøst og styrke i eventyrverdenen; og ”the Kid” eller ”Baby” som opplever sine foreldres kompliserte ekteskap før hun selv er med på å levendegjøre eventyret om Trollmannen. Et tips før du leser: Ha Prozac og papirlommetørklær lett tilgjengelig, for dette er en bok som gjør vondt langt inn i sjelen, men det er en bok du ikke kommer til å glemme.

 

10. Good Omens av Terry Pratchett og Neil Gaiman

Hvorfor bør du lese den? Tillat meg å sitere fra vaskeseddelen:So the armies of Good and Evil are amassing, Atlantis is rising, frogs are falling, tempers are flaring. Everything appears to be going according to Divine Plan. Except a somewhat fussy angel and a fast-living demon—both of whom have lived amongst Earth’s mortals since The Beginning and have grown rather fond of the lifestyle—are not actually looking forward to the coming Rapture. And someone seems to have misplaced the Antichrist . . .

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.