10 fantasybøker å gnage på mens resten av verden herjes av fotballfeber

Foto: iboomz

Det er nok en gang tid for fotballfeberens høydepunkt, fotball-VM. Men for de av befolkningen som ikke har planer om å sitte klistret til skjermen to samfulle uker til endes, så finnes det (takk og lov) alternativer.

Yngvild Wiese
Om Yngvild Wiese (4 artikler)
Yngvild Wiese har en master i dokumentasjonsteori, er tidligere folkebiblioteksjef og er nå stipendiat i medie- og dokumentasjonsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Så dersom du er som meg, vil de neste to ukene tilbringes med plombert TV og nesa godt plantet i den øverste boken i en stadig voksende stabel. Uansett,  her er et forslag til fantasylitteratur som kan nytes mens 22 svette mannfolk kjemper om å få en oppblåst lærkule mellom to staurer:

 

1. Small Gods av Terry Pratchett

Om du bare skal lese èn bok om religiøs galskap, fanatisme og korrupte systemer, er dette boken å anbefale. Alvorlige og evigaktuelle temaer behandles med Pratchetts vanlige vidd og satiriske blikk.

 

2. The Graveyard Book av Neil Gaiman

En nydelig fortelling om å finne solidaritet på uventede steder, om å verne om de svakeste og om å stå sammen i motgang.

 

3. The Name of the Wind av Patrick Rothfuss

En kommende klassiker innen sjangeren. Bok èn i en veldig spennende trilogi.

Her finner en alle de elementene en forventer i en fantasyroman, men fortellerstemmen er likevel unik og har en uventet tilnærming til sjangermønsteret.

 

4. Wicked av Gregory Maguire

Det er seierherrene som skriver historien, det er noe alle vet. Denne boken er noe så spennende som taperens historie. For er egentlig den onde heksa så ond dersom en kjenner bakgrunnshistorien hennes?

 

5. The Thief of Always av Clive Barker

En bok de færreste har hørt om, men som er en liten perle: 10-åringen Harvey Swick er misfornøyd med tilværelsen og kjeder seg noe aldeles forferdelig. Skolen er gørr, foreldrene er helt på jordet, ingenting er gøy… Så får han høre om the Holiday House der ingenting er kjedelig. For å leve her trenger han bare å bli med den mystiske Rictus…

 

6. Alvens Lengsel av Thore Hansen

En ung menneskekvinne og en alv møtes på Vertshuset mellom to Verdener. Begge lengter de mot Kjærligheten. Om du vil ha en ganske ukjent fantasybok fra en norsk forfatter som absolutt fortjener flere lesere, er dette boken med stor B. En nydelig og rørende liten historie om å våge å satse på kjærligheten og om å vente på den du virkelig elsker.

 

7. The Blade Itself av Joe Abercrombie

Hva får du når du blander en gal, torturert inkvisitor; en nifingret barbarhelt; et svekket kongerike; en adelig, forfengelig fektemester; en magiker med kort lunte; en god dose galgenhumor; og en kommende krig?  Da får en The First Law- trilogien. Selv om boken (den første i serien) inneholder de fleste klisjeene en forbinder med fantasyen, så er det likevel en leseverdig og underholdende bok.

 

8. White as Snow av Tanith Lee

En av sjangerens største fortellerstemmer har her skrevet om eventyret om Snøhvit for et VOKSENT publikum. Gjennom å blande legenden om Demeter og Persefone med det klassiske eventyret skaper hun en helt unik fortelling. Mørk og grusom, men en nydelig fortelling. Anbefales!

 

9. Was av Geoff Ryman

Handlingen er delt i tre ulike historier som alle spinner rundt Frank Baums bok The Wizard of Oz på ulike måter: Dorothy, den foreldreløse, som rømmer inn i en eventyrverden for å takle omsorgssvikten hun utsettes for; Jonathan, den homofile og AIDS-syke skuespilleren, som finner trøst og styrke i eventyrverdenen; og ”the Kid” eller ”Baby” som opplever sine foreldres kompliserte ekteskap før hun selv er med på å levendegjøre eventyret om Trollmannen. Et tips før du leser: Ha Prozac og papirlommetørklær lett tilgjengelig, for dette er en bok som gjør vondt langt inn i sjelen, men det er en bok du ikke kommer til å glemme.

 

10. Good Omens av Terry Pratchett og Neil Gaiman

Hvorfor bør du lese den? Tillat meg å sitere fra vaskeseddelen:So the armies of Good and Evil are amassing, Atlantis is rising, frogs are falling, tempers are flaring. Everything appears to be going according to Divine Plan. Except a somewhat fussy angel and a fast-living demon—both of whom have lived amongst Earth’s mortals since The Beginning and have grown rather fond of the lifestyle—are not actually looking forward to the coming Rapture. And someone seems to have misplaced the Antichrist . . .

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på 10 fantasybøker å gnage på mens resten av verden herjes av fotballfeber

 1. AvatarChristian Torseth // 2014-06-16 kl 22:26 //

  Så artig med tips om fantasy! Du vet hva som kommer nå, ikke sant? Alle titlene du skulle hatt med! 🙂 Jeg skjønner at du utelot GoT. Alle ser tv-serien, og vi som leste bøkene da de kom er plutselig mainstream. Det hater vi, så godt valg. Abercrombie og Rothfuss er solide valg, det samme med Gaiman. Pratchett er litt lett, men også forståelig. Litt mye fantasy basert på eventyr ellers. Men hvor er China Mieville? En av de mest markante stemmene de siste ti-femten årene. Litt langdryg for enkelte, kanskje. Og Steven Eriksson? Malazan-serien er jo glimrende, bøkene til Esslemont inkludert. Du har heller ikke med noe Urban Fantasy, som jo er et ganske stort område. Butchers Dresden Files er lettlest, men det er også noe av det festligste i sjangeren på lenge. Richard K. Morgan har skrevet en ganske mørk trilogi du kunne vurdert å ta med. Peter Bretts Demon Cycle, Scott Lynchs Gentleman Bastard Sequence, Chris Woodings Braided Path, Anne Bishops Black Jewels, Roger Zelaznys Amber serie, Brent Weeks Lightbringer, Steven Brusts Taltos – det er så mye bra du har utelatt! Good Omens tok du bare med fordi det er så artig at de to gutta er kompiser og brukte så lang tid på å skrive den, ikke sant? 😉 Grei bok, men bedre enn de jeg har regnet opp? Neppe. Vennligst ta en gjennomgang av mine forslag, innrøm at du hadde litt dårlig tid, og lov å kom tilbake med «10 Fantasybøker du kan lese i sommerferien». 🙂

  • AvatarYngvild Wiese // 2014-06-18 kl 00:46 //

   Jeg tok med Good Omens fordi jeg synes det var en god bok, ikke fordi jeg bryr meg om relasjonene mellom forfatterne. Det bryr meg strengt tatt ikke om forfatterne av en bok er låghalte byttinger som er i nær slekt i de siste fire foregående slektsledd så lenge boken er bra. Og jeg håper du er klar over at det er mer enn et par forfattere ute som skriver fantasy, og om jeg skulle holdt rede på dem alle hadde det krevd mer tid enn jeg strengt tatt har. Du kan kanskje komme med en alternativ liste selv?

   • AvatarChristian Torseth // 2014-06-18 kl 18:00 //

    I grunnen var jeg bare fornøyd med at det kom innspill på fantasy, og hadde lyst til å slenge ut noen titler selv, så det var ikke så alvorlig ment. God sommer! 🙂

 2. AvatarBeate Larsen Eiklid // 2014-06-16 kl 22:42 //

  Jeg skal ikke komme med en rekke titler du skulle hatt med, bare sagt at jeg er litt skuffa. 10 bøker. Bare en kvinnelig forfatter, når det finnes så utrolig mange gode kvinnelige fantasyforfattere der ute.

 3. AvatarMarius Helgå // 2014-06-16 kl 22:48 //

  Hvordan går det an å ramse opp 10 fantasy-bøker uten å ha med en eneste av Tove Janssons mummi-bøker?
  Klart beste fantasy-settingen!

 4. AvatarJo Skårderud - bystyrerep. // 2014-06-17 kl 08:53 //

  Bra initiativ, håper å se det samme fra Radikal Portal på science fiction. Veldig enig i mye av anbefalingene dine, Rothfuss er instant classic, selv om det er irriterende at han ser ut til å lide av GRR.Martin syndrom og bruker alt for lang tid på å bli ferdig med bok nummer tre. Enig i at The Blade Itself kjører på med alle klisjene, men serien utvikler seg veldig og i en uventet retning over de neste to bøkene, så dette er virkelig en serie som er verdt å investere tid i. Den største gaven man kan gi noen er kanskje å introdusere dem til forfatterskapet til Terry Pratchett, så helt riktig å ha den på topp, men Gaimans Graveyard er vel mest for unger, min anbefaling er å slenge på Prince of Thorns der. Helten prins Jorge er sosiopat, med et dårlig forhold til faren, som har brukt årevis på slakte seg gjennom skyldige og uskyldige etter å ha blitt litt forstyrret i hodet av å se moren og broren bli brutalt myrdet, nå vil han bli konge. Veldig mørkt, veldig blodig, humoristisk og veldig bra.

Kommentarfeltet er lukket.