10 science fiction bøker med politisk brodd du bør blåse feriepengene på

Bilde: FilmPresence

Her er lista for deg som kan tenke deg å lese noe av det beste innenfor science fiction, den mest politiske av alle litterære sjangre.

Jo Røed Skårderud
Om Jo Røed Skårderud (3 artikler)
Jo Røed Skårderud er uavhengig bystyrerepresentant i Trondheim og medlem av arbeidsgruppa til forumet Trondheims Venstreside.

Sommer er lesetid. Radikal Portal har allerede foreslått en rekke gode fantasy bøker det er verdt å lese i sommer. Bøker funker like bra i parken som når du blir blir fanget innendørs mens sommeren regner bort. Nå som du først har tid til å lese en masse bøker, kan du like gjerne lese bra bøker. Bøkene er valgt ut spesielt med tanke på et radikalt publikum og kommer komplett med politisk brodd og en god dose samfunnskritikk. God sommerlesing.

1. Use of Weapons av Iain M. Banks
Hurra, venstresiden vant og hele menneskeheten lever nå i et anarko-sosialistisk galaktisk overflodssamfunn hvor alle kan gjøre hva de vil, når de vil. Problemet er at etter noen hundre år kan selv en sosialistutopi bli fryktelig kjedelig. For å slippe å forgå av kjedsomhet bruker mange tiden sin på å blande seg inn i primitive sivilisasjoners anliggender for på subtilt vis dytte dem i ”riktig retning”. Alt gjort med stor respekt for sivilisasjonenes autonomi og på anti-imperialistisk vis, selvfølgelig. Men hva med de gangene respekt og subtil påvirkning bare ikke gjør jobben? Hva gjør du når en ubalansert diktator insisterer på å gå til krig eller den sympatiske presidentkandidaten du fikk valgt, viser seg å ha en forkjærlighet for etnisk rensing? Hva gjør du når noen bare må dø? Da henter du Zakalwe, en sjarmerende kjekkas, geni og leiesoldat med flere liv på samvittigheten enn svartedauden.

2. The Handmaids Tale av Margaret Atwood
I et dystopisk fremtidssamfunn er patriarkatet tilbake med full kraft. Redusert fruktbarhet har presset frem en nyfascistisk bølge hvor kvinner må jobbe som sexslaver for overklassens menn. Kvinner har ikke lenger rettigheter, men er underlagt sin mann eller nærmeste mannlige slektning. Historien blir fortalt gjennom dagboken til Offred, en ung kvinne blir tvunget til å være avlsku for et høytstående medlem av fascistpartiet. Boken er skrevet av en av sjangerens viktigste feministiske forfattere og er en åpenbar kritikk av kvinnesynet blant konservative religiøse i kristendommen og islam.

3. The Moon is a Harsh Mistress av Robert A. Heinlein
I år 2076 er månen befolket av flere millioner mennesker som jobber seg ihjel for å eksportere råvarer til jorden. De er straff-fanger og etterkommerne av straff-fanger, og de begynner å bli grundig lei av å bli tråkka på. Dette er historien om da befolkningen på månen gjorde revolusjon under slagordet «There’s no such thing as a free lunch.»

4: The Dispossessed av Ursula K. LeGuin
Når millioner av anarkistiske arbeidere på planeten Urras gjør opprør, ser ikke makthaverne noe annet valg enn å gi dem den ubebodde planeten Anarres til odel og eie. Her bygger anarkistene sitt klasseløse drømmesamfunn, isolert fra kapitalismen på Urras. Nå, 180 år etter emigrasjonen følger vi forskeren Shevek, den første anarkisten som får besøke Urras. Hvordan ser kapitalismen og nasjonalismen ut gjennom øynene til en som har vokst opp i et klasseløst samfunn?

5: Oryx and Krake av Margaret Atwood
Krake er ikke fornøyd med samfunnet. Det suger. Han er ikke fornøyd med menneskeheten. Den er enda verre. Heldigvis vet han hvordan han skal fikse det. Dessverre for menneskeheten er ikke vi en del av løsningen. Dette er boka om bestekompisen til han som gjorde slutt på verden slik vi kjenner den.

6: Left Hand of Darkness av Ursula K. Le Guin
Hva hvis kjønn ikke fantes? Hvordan ville et samfunn hvor det ikke finnes noen kjønnsroller sett ut? Genly Ai kommer som menneskehetens ambassadør til planeten Vinter hvor innbyggerne kan velge, og forandre, kjønn etter eget ønske. Et klassisk verk innen sjangeren som viser hvilken rolle kjønnsroller spiller i samfunnet.

7. For the Win av Cory Doctorow
Doctorow vil være et kjent navn for mange på venstresiden. Han liker å skrive litt overtydelige politiske bøker for ungdom, stappet fulle av gode holdninger om organisering, motkultur, fildeling, aktivisme og opprør. Mye av studiesirklene til SU og RU kunne med fordel vært byttet ut med obligatorisk lesing av Doctorow. «For the Win» er en av hans mer vellykkede bøker. Stikkordene er klassekamp i dataspillenes tidsalder. Hvordan kan World of Warcraft brukes til å bygge en global fagbevegelse? Vet det høres corny ut, men absolutt verdt å lese.

8. Red Rising av Pierce Brown
Etter at «Hunger Games» tok av har bokmarkedet flommet over av bøker om ungdom som må sloss mot forskjellige former for autoritære dystopiske fremtidssamfunn. Mange av disse bøkene er søppel, men Red Rising er et unntak, kanskje til og med noen hakk bedre enn Hunger Games. Darrow jobber i likhet med millioner av andre som gruvearbeider under overflaten på Mars. Han er «Rød,» den laveste kasten på samfunnspyramiden, pålagt å jobbe under miserable forhold til han dør, noe som antagelig ikke blir lenge til. Dette er en nødvendig del av den naturlige samfunnsordenen, i hvert fall ifølge medlemmene av «Gull-kasten» som styrer sjappa med hard hånd og ubehagelige henrettelser. Ting skjer som gjør at Darrow blir en viktig del av en blodig klassekamp mot herrefolket. Intelligent, blodig og dyster sci-fi-dystopi for voksen ungdom og oppover.

9. Red Mars av Kim Stanley Robinson
Første del av Robinsons «Mars-triologi.» Hundre av menneskehetens mest kvalifiserte sendes som en første gruppe for å kolonisere den røde planeten. Det går ikke lang tid før de begynner å spørre seg hvorfor de skal være nødt til å ta ordre fra en planet millioner av kilometer borte, som dessuten har et temmelig dårlig rulleblad når det kommer til å organisere rettferdige samfunn? Hvorfor ikke lage noe nytt og bedre på Mars?
Robinson skriver innenfor Hard-SF sjangeren som betyr at han prøver å holde seg så tett opp mot virkeligheten som mulig. Red Mars er derfor spennende både politisk og med tanke på hva som er mulig å få til med moderne teknologi.

10: Prince of Thorns av Mark Lawrence
Det er litt usikkert om det er riktig å putte denne boken i sci-fi eller fantasy sjangeren, det kan være glidende overganger av og til. Handlingen er lagt til jorden 1100 år etter at et noe mer avansert samfunn enn vårt gikk til krig og bokstavelig talt bombet seg selv tilbake til steinalderen. Det som overlevde av menneskeheten har nå klart å karre seg frem til et middelaldersk føydalsamfunn. De lever blant de utbomba restene av en sivilisasjon de skjønner lite av og prøver å holde seg unna de delene av verden som fortsatt er radioaktiv ødemark. Konger har satt opp hoff i restene av gamle parkeringshus og fører blodig krig mot hverandre. Hovedpersonen Jorge er sønn av en av de mer ubehagelige småkongene. Jorge er blitt sosiopat etter å ha blitt utsatt for omfattende omsorgssvikt samt å ha sett sin mor og bror bli brutalt myrdet av en av farens rivaler. Fra ung alder har han brukt tiden sin på å torturere og myrde skyldige og uskyldige. Nå vil han bli konge – over alle! Anbefales.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på 10 science fiction bøker med politisk brodd du bør blåse feriepengene på

  1. Avatarsoriella // 2015-07-29 kl 07:20 //

    Ursula K. le Guin leser jeg «alt» av, anytime. Også fantasy (Jordsjø-tetralogien ++), lyrikk og essays. Den hainiske romansyklusen omatt og omatt. Vil også snakke varmt for Doris Lessings science fiction. Etter min mening det beste hun har skrevet, og jeg ble oppløftet av å lese i et intervju med henne ikke lenge før hun døde at hun selv satte akkurat denne (ofte nedvurderte) delen av sitt forfatterskap høyest.

Kommentarfeltet er lukket.