Flyktning får se kone og barn i Norge etter seks måneder i fengsel og fem års venting

Kamran Akhshi og kona Chemen Soleimani. Nå kan endelig Kamran komme til Norge igjen. Foto: Privat

Den østkurdiske flyktningen Kamran Akhshi ble kastet ut fra Norge etter seks måneder og 20 dager i fengsel i Oslo. Fem år senere har han endelig fått tillatelse til å besøke kone og barn i Norge.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Den politiske aktivisten Kamran Akhshi er 40 år gammel og han er opprinnelig fra Øst-Kurdistan (Rojhelat) i byen Oshnavieh, og har bachelorgrad i politisk vitenskapelig i universitet i Teheran i Iran. 

Kamran forteller Radikal Portal at han mange ganger ble innkalt av den iranske etterretningstjenesten og ble forfulgt av iranske styrker. Derfor ble han tvunget til å forlate hjemlandet sitt i august 2010 sammen med sin kjæreste, Chemen Soleimani. Han sier at han hadde et liv i Iran full av angst og vanskelighet. På grunn av regimets vedvarende trakassering og press klarte ikke å bo der mer. 

På flukt fra det iranske regimet dro de først til Hellas. Kamran og kjæresten hadde ikke nok penger til å dra sammen nordover i Europa fra Hellas. 

— Derfor ble vi enige om at jeg skulle reise først og etter på skulle Chemen komme, beretter han.  

Men han kom ikke lengre enn til Italia hvor han ble arrestert av politiet november 2010.

I henhold til Schengen-avtalen skal flyktninger returneres til det første landet de registreres i om de drar videre til et annet Schengen-land.  

Sommeren 2011 klarte hans kjæreste å komme seg ut fra Hellas og Chemen nådde til Norge og søkte asyl her. Hun fikk innvilget asyl i 21.04.2016. Dette skjedde etter to ganger avslag fra UDI. I 2017 giftet de i den italienske hovedstaden Roma.

Fra 2011 og 2016 har Kamran besøkt sin kjæreste i Norge mange ganger. Han forteller at det norske politiet bestandig har behandlet ham med lite respekt.

— Grunnen til dette var at jeg hadde et italisk reisedokument, sier Kamran. 

Han var arbeidsledig og hadde ikke penger til å leve av. Situasjonen hans var det svært vanskelig og hadde heller ikke mulighet å jobbe lovlig. Da ble han tvunget å velge et ulovlig arbeid med lav inntekt, men nok til å forsørge seg. I 2014 ble han arrestert, ble kastet ut fra Norge og fikk forbud mot å krysse grensen til Norge i to år. I løpet av de to årene har han klaget mange ganger for å komme på besøk hos sin kjæreste, men UDI nekter å vurdere saken. 

Etter at UDI nektet å gi han tillatelse for å besøke Chemen, bestemte han å komme ulovlig til Norge, denne gangen klarte han å komme til Norge ulovlig og har vært en stund hos Chemen i Sandnes i Stavanger og da var han på veien til å reise tilbake til Italia ble han plutselig tatt av politiet i Oslo. Han ble fengslet 6 måneder og 20 dager. I 2016 ble han igjen kastet ut fra Norge og fikk forbudt å krysse grensen til Norge i fem år. 

— Jeg ble meget skuffet og det eneste håpet jeg bar inni meg var kjærligheten til Chemen. Jeg måtte bare vente og vente.   

Endelig har UDI vurdert hans sak på nytt og han fikk tillatelse om at han kan komme på besøk hos Chemen fra datoen 12.9.2021. Han klarte ikke ennå komme på besøk hos Chemen i Norge. De har fått et barn og han er 6 måneder. Kamran har ikke sett sitt barn en gang. Han forteller at i den tiden hans kone var gravid fikk han heller ikke lov å besøke henne. Hun måtte være alene hele tiden gravidperioden og dette gjorde livet hennes enda vanskeligere. — Jeg synes dette er en totall urettferdighet sier Kamran.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned