Seks venstrelente youtube-kanaler du kan sluke i korona-karantene

Beau of the fifth column (t.v.), Contrapoints og Abby Martin fra Empire Files (Foto: youtube/skjermdump)

Er du redd for å kjede deg i karantene? Frykt ikke. Det eksisterer timevis med politisk underholdning på youtube.

Tormod Fjeld Lie
Om Tormod Fjeld Lie (21 artikler)
Tormod Fjeld Lie er student og mener det er fare på ferde.

Nå om dagen sitter tusenvis av folk hjemme. Noen sitter i karantene, andre har valgt å isolere seg. Det er viktig at folk ikke samler seg om dagen for å få bukt med pandemien, men det er ikke til å stikke under en stol at å holde seg hjemme i dagevis også er litt kjedelig.

Heldigvis finnes det timevis med opplysende underholdning på youtube. Venstrelente youtubekanaler – eller «leftube», som det kalles på folkemunne – har skutt fart de siste årene. Hadde det vært mer penger i det, kunne man nesten kalt det en industri. En rekke folk, i alle aldre, flokker til youtube som plattform for å spre politiske ideer. Innenfor lefttube finner du alle mulige sjangre: fra folk som bare snakker i en mikrofon med minimalt på skjermen, såkalte «video essays»; til overdådige kostymer og skuespill-lignende videoer med karakterer, manus og narrativ; gammeldags nyhetssendinger; eller dokumentarproduksjoner – som når ut til hundretusener over youtube.

Nedenfor har jeg samlet noen anbefalinger til leftube videoer du kan se imens du venter på at pandemien skal slippe taket. Du finner forhåpentligvis noe for enhver smak, enten du vil lære noe nytt eller bli underholdt – eller begge.

The Empire Files
Journalisten Abby Martin jobbet i RT America fra 2012 til 2015. Etter det begynte hun å produsere The Empire Files for den venezuelanske TV-kanalen Telesur English. Programmet hadde en kritisk brodd mot amerikansk utenrikspolitikk, spesielt i Latin-Amerika og Midtøsten. På grunn av økende sanksjoner, måtte myndighetene i Venezuela slutte å sponse programmet i 2018. Martin gikk over til en donasjonsmodell for å finansiere programmet sitt og gikk over til å distribuere programmet utelukkende på Youtube. Resultatet er timevis med dokumentarer, nyhetsreportasjer og dybdeintervjuer med venstrevinkling, helt gratis.

Navnet på kanalen forteller mye om vinklingen. Martin er helt klar på at USA er et globalt imperium. Du får derfor mye kritikk av amerikanske imperialisme i utlandet, som i Venezuela eller Syria, eller hvordan imperiet også strammet grepet på hjemmebane og angriper demonstrasjonsretten, transpersoner og migranter, for å nevne noen eksempler. The Empire Files dekker også en stor mengde andre temaer, alltid med profesjonell produksjon og spisse analyser.

Jeg vil spesielt anbefale videoen nedenfor. Her intervjuer Martin tidligere teknisk sjef i National Security Agency (NSA), Bill Biney, som senere varslet om omfattende overvåkning av det amerikanske folket, lenge før Edward Snowden kom med sine lekkasjer. Dette kan kanskje virke fjernt for norske borgere, men i virkeligheten er det brennende relevant. Ved siden av at Norge er i den såkalte «nine eyes»-gruppen og samarbeider om uthenting og deling av masseovervåkning med USA, vil et nytt lovforslag om Etterretningstjenesten legges fram i Stortinget dette året. Sist lovforslaget var på høring i 2018 sa bl.a. Amnesty International: «Slik masseovervåking vil være et alvorlig inngrep i retten til privatliv og utgjøre en reell fare for ytringsfriheten og andre menneskerettigheter.“ Det er akkurat samme type overvåkning som Biney kritiserer i intervjuet, som E-tjenesten nå vil gjøre til lov i Norge.

Democracy At Work
Richard D. Wolff er professor emeritus i økonomi og marxist. Han er også hoveddrivkraften bak youtube-kanalen Democracy at Work, som fungerer mer som et nettverk med ulike programmer heller enn en vanlig youtube-kanal. I Wolffs program på kanalen – «economic update» — analyserer han nyhetene gjennom en økonomisk synsvinkel. Dessverre har nyhetene han tar opp en amerikansk slagside, noe den amerikanske Wolff selvfølgelig ikke kan lastes for. Samtidig er analysene hans grundige og kan ofte overføres til europeiske eller norske forhold.

Om du er interessert i Marx’ økonomiske teorier, men syntes Kapitalen blir litt vel lang, finnes det knapt noen annen kanal du kan se på som gir så gode praktiske eksempler fra nåtidens kapitalisme og analyserer de gjennom et marxistisk rammeverk. Om du ikke er spesielt interessert i Marx og syntes dette med økonomisk teori høres fryktelig tørt og kjedelig ut, er fremdeles kanalen midt i blinken. Wolff plukker fra hverandre nyhetssaker og forklarer de med en letthet som gjør at alle kan følge med, uavhengig av kunnskapsnivå. Kort sagt: Om du vil ha enkle, men slående, analyser av kapitalismen i dag, sett gjennom en marxistisk linse, er dette kanalen for deg.

Nedenfor er en typisk episode av «Economic Update». Wolff snakker om økonomien bak nyhetsbildet, gjennom saker om budsjettunderskuddet til Trump, at Amsterdam som sletter gjelda til unge folk og U-landsgjeld. Til slutt intervjuer han aktivister som jobber for sosialisme i USA.

Contrapoints
Natalie Wynn fra Baltimore i USA droppet ut av doktorgradsstudiet i filosofi og begynte å lage youtube-videoer. Resultatet ble youtube-kanalen Contrapoints. Det spesielle med Contrapoints er at videoene hennes ligner mer på skuespill, enn vanlige youtube-videoer. Contrapoints får frem poenget sitt gjennom innfløkte kostymer, ulike sett og et galleri av karakterer. Karakterene hun spiller er gjerne overdrevne figurer både basert på typer på venstresiden og typer som kritiserer venstresiden. Disse karakterene bringer hun ofte sammen i en debatt med en tredje karakter som en slags «ordstyrer», uten at det noensinne blir fullstendig klart hvem av de som egentlig representerer Contrapoints selv. Kanskje er det ingen av karakterene som gjør det. Resultatet er videoer som alltid får deg til å tenke over dine egne standpunkter, motpartens argumenter og hvordan du imøtekommer de.

I utgangspunktet startet Contrapoints kanalen sin for å imøtekomme argumentene til erkekonservative og fascistiske youtubere, som hadde mye medvind og få kritikere på youtube for noen år siden. Siden har kanalen utviklet seg, med stadig bedre set-design og mer ekstravagant sminke, til å ta opp en rekke problemer. Wynn, som selv er transkvinne, tar ofte opp problematikk knyttet til transpolitikk og diskuterer spørsmål som mange antakeligvis brenner inne med, men ikke tør å spørre om. Ved siden av temaer som har med kjønn, trans og skeivhet å gjøre, lager hun også videoer om rasisme, vold og kritikk av venstresiden, for å nevne noen eksempler. Hun har også laget en bitende kritikk av kapitalismen i to deler.

Videoen nedenfor handler om fenomenet incels. For de som ikke vet det er incels en subkultur på internett, befolket av menn som ikke får sex og hater kvinner på grunn av det. Deler av incelmiljøet oppfordrer til vold og terror mot kvinner og samfunnet generelt. Elliot Rodgers, terroristen bak Isla Vista-massakren i 2014, har lenge blitt ansett som en slags «skytshelgen» i incelmiljøet, fordi motivasjonen hans for massakren var at han han ikke fikk tilstrekkelig oppmerksomhet av jenter. I videoen forklarer Contrapoints fenomenet og plukker fra hverandre verdensbildet til incels for å vise hvordan de tenker feil.

Philosophy Tube
Oliver Thorn fra England er utdannet skuespiller og filosof. Premisset for youtube-kanalen hans var i utgangspunktet enkel: Han ville gjøre filosofiutdannelse mulig for alle, spesielt de som ikke hadde råd eller av andre grunner ikke kunne studere det på universitetet. Derfor begynte han å lage videoer om Kants etikk, Descartes argumenter for guds eksistens og mange andre filosofiske temaer. Over tid blir videoene hans mer politiske, og han gikk bort fra den klassiske «fyr som snakker til kamera» stilen og begynte å lage mer eksperimentelle videoer.

Utvilsomt inspirert av Contrapoints – som han har samarbeidet med i flere videoer – spiller han, i flere videoer, rollen som flere karakterer og lager et narrativ ut av videoene sine, fremfor å bare fremføre en rekke argumenter. Han har vært åpen om sine egne psykiske problemer og laget flere veldig personlige videoer om temaet. Videoene hans er gjennomførte, alltid aktuelle og man sitter alltid igjen med perspektiver og poenger man aldri hadde tenkt på før.

Videoen nedenfor er et must for alle antifascister. I videoen diskuterer Thorn antifascisme og Antifa/AFA. Han tar opp vanlig kritikk av organisert antifascisme, som at antifascister er voldelige og motstandere av ytringsfrihet. Han snakker også om fiendebildet til antifascister og fascister, og hvorfor de to er vesentlig forskjellige fra hverandre. Videoen er litt i lengste laget, men den er delt inn i fem deler så man trenger ikke se alt på en gang. Dessuten er videoen stort sett bare han som prater, så det er helt mulig å ha videoen på øret mens man gjør andre ting. Det er en video antifascister burde se igjen og igjen, både for å få klarhet i sine egne posisjoner, men også fordi Thorn tar opp og svarer på kritikk som antifascister hører nærmest daglig.

Red Plateaus
Om du synes Contrapoints og Philosophy Tube går litt vel rundt grøten og vil ha ideologi rett frem, så burde du se på Red Plateaus. Red Plateaus er en relativt ny youtube-kanal og startet først for et drøyt år siden. Det er også den eneste norske youtube-kanalen på lista. Gjengen bak Red Plateaus holder seg tro til videoessay-sjangeren. Her får du lengre, gjennomtenkte argumenter, presentert i godt klippa videoer. Plussiden med å drive med videoessays er, akkurat som antifa-videoen til Philosophy Tube, at du ikke trenger å sitte limt til skjermen for å følge med. Videoen kan fint ses mens man gjør andre ting og om du er på farta kan du også høre videoene som podcast på Spotify eller hvilken som helst annen podcast app.

Nedenfor er første video i Red Plateaus sin serie om Marx. Serien er en eksemplarisk innføring i Marx og marxisme. Den svarer på vanlige spørsmål om rollen til individet i marxismen, hva utbytting består i og hvordan kapitalistklassen undertrykker arbeiderklassen. Videoene går grundig til verks, så det kreves ingen forkunnskaper om Marx, men kommer også med originale tolkninger, som gjør at også de som har arbeida med Marx i noen sesonger alt også burde se serien.

Beau of the fifth column
Om du, på den andre siden, synes de andre kanalene er litt for polerte, litt vel lange eller litt for tunge å fordøye, så burde du se på Beau of the Fifth Column. Faktisk burde du se på han uansett. Beau er en type fra den amerikanske landsbygda som alltid går i samme caps og har en forkjærlighet for slitne t-skjorter. Han har satt opp et kamera i garasjen sin og deler tankene sine om aktuelle temaer i omtrentlig fem minutter per video. Dette gjør han rundt to ganger om dagen, så det blir naturligvis en del videoer.

Beau snakker alltid ettertenksomt om temaene han tar opp, men er alltid rett på sak. Han driver ikke med utenomsnakk. Måten hans å snakke om politikk på er så enkel, rett fram, men samtidig så overbevisende, at enhver vordende agitator har mye å lære av han.

Det er vanskelig å anbefale en video spesielt, siden alle sammen er ganske like i form. Dette er den typen kanal du burde abonnere på og se på over tid. Under er uansett en typisk video hvor Beau snakker om myten om at sosialisme skaper fattigdom. Du ser måten han enkelt, bare med appell til sunt folkevett legger fram argumentet sitt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Seks venstrelente youtube-kanaler du kan sluke i korona-karantene

  1. AvatarAlberte Bekkhus // 2020-03-20 kl 12:37 //

    For ikke å glemme Hbomberguy eller Shaun!

Kommentarfeltet er lukket.