USAs hovedfiende: freden!

Foto: Ragnar Jensen

Ingen ting truer de amerikanske interessene som freden. USA, som EU, prioriterer sine interesser fremfor freden.

Walid al-Kubaisi
Om Walid al-Kubaisi (2 artikler)
Walid al-Kubaisi er forfatter, statsstipendiat og redaktør av opplystemuslimer.no

Dette er ikke fordommer mot Vesten. Her er to eksempel fra EU og USA:

Hellas er et EU-medlem og et av de landene som importerer mest våpen. Landet bruker store summer av sitt budsjett på sikkerhet og militært forsvar. Dette var en av grunnene til den økonomiske krisen i landet. Det som er merkelig, er at da Hellas forhandlet med EU om økonomisk hjelp til å komme ut av krisen sin, stilte EU som betingelse at Hellas måtte skaffe seg nye våpen; ubåter fra Tyskland, jagerfly og bombefly fra Frankrike, og dette koster milliarder av Euro.

Dette førte til at Tyrkia, som er i et permanent spent forhold til Hellas, protesterte da de forhandlet om EU-medlemskap: Tyrkias representant fastslo at Hellas og Tyrkia ikke trenger nye tanks og fly. Disse vil uten tvil føre til at også Tyrkia vil skaffe seg våpen, for å beholde den strategiske balansen med Hellas. Og dette gjør at pengene havner hos våpenselgere.

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) har publisert en liste over våpenprodusenter. Av de første hundre selskapene på listen, er femti amerikanske. Disse selger for milliarder av dollar, og tusener av amerikanske arbeidere jobber for dem.

Også i Midtøsten er USA den største leverandøren av våpen. Og den største kontrakten om kjøp av våpen i år ble ikke undertegnet med Egypt, heller ikke med Irak eller Jordan, men med Qatar. Qatar kjøpte våpen for 11 milliarder dollar. Hva gjør det lille Qatar med disse våpnene? Var ikke Qatar lilleputtstaten som spilte en hovedrolle i den arabiske våren og er hovedstøttespiller for Det muslimske brorskap? Qatar har ikke bruk for våpnene selv? Qatar forsyner i stedet andre interesser i Midtøsten med våpen.

Salg av våpen er derfor sentralt for å forstå USAs politikk. I presidentvalget 2004 fikk John Kerry og Georg Bush størst støtte fra de som er knyttet til den amerikanske våpenindustrien. Og John Kerry selv er en av de store investorene i selskaper som har undertegnet kontrakter med USAs forsvarsdepartement. Derfor er krig i Midtøsten i USAs interesse. Den eneste krig mot USA, er freden.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned