Britene vil ha Jeremy Corbyn som statsminister

Foto: Youtube/RevolutionBahrainMC

Meningsmåling viser at den radikale Labour-lederen er britenes foretrukne kandidat som statsminister. Tross gjentatte kuppforsøk fra eget parti og et mediekjør uten sidestykke er sosialisten Storbritannias mest populære politiker.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

En ei meningsmåling gjort for den britiske avisa The Independent viser det seg at 32 prosent av de spurte mener Jeremy Corbyn vil være landets beste statsminister. Den konservative Theresa May, som sitter i stillinga i dag, får 30 prosents oppslutning.

Det er ikke bare Corbyn som er populær, men også partiet han leder. Det britiske arbeiderpartiet, Labour, er nå det største på de britiske øyer med 42 prosent. De konservative, Tories, går tilbake til 37 prosent. Under valget i juni i år fikk Labour 40 prosent av stemmene, mens Tories oppnådde 42,4 prosents oppslutning.

LES OGSÅ: Britisk statsminister ville ikke nølt med å drepe hundretusenvis med atomvåpen

Populær tross mediekjør
Jeremy Corbyn vant en knusende seier for å bli Labours leder i september 2015, men har siden blitt motarbeidet av store deler av lederskapet i eget parti. Å ha en radikal partitopp som er selverklært sosialist var mer enn mange kunne tåle og han har måttet komme seg gjennom flere kuppforsøk og et ekstraordinært nyvalg blei holdt i fjor. Corbyn hadde da blitt enda mer populær på grasrota i eget parti og økte sin oppslutning til 61,8 prosent.

Theresa May. Foto: Policy Exchange

Helt til Theresa May kalte inn til valg på syv ukers varsel i april i år Corbyn jobbet store deler av ledelsen mot sin valgte leder. Den tidligere Labour-statsminsteren, Tony Blair — kjent for sin nyliberalistiske økonomiske politikk samt avgjørelse om å invadere Irak sammen med USA i 2003 — ba de som hadde sitt hjerte med Jeremy Corbyn å ta hjertetransplantasjon. Kritikken mot Corbyn har imidlertid stilnet noe etter valgresultatet som var langt bedre enn et nesten samstemt mediekorps hadde forutsett.

Et av de vanligste adjektivene brukt for å beskrive den sosialistiske Labour-veteranen var ‘unelectable’, uvalgbar, både blant egne partitopper, men også i de store mediene som kjørte en storm av negative saker mot ham. Corbyn gjør nå økenavnet til skamme og seiler opp som favoritt når neste valg skal avholdes i Storbritannia.

LES OGSÅ om Jeremy Corbyn: Kommentariatet feilet  — klasse funker!

Problemer innad i Tories
Innad i Tories hersker det nå uro etter at en rekke tillitsvalgte har gått inn for å fjerne Theresa May. Britene stemte for å gå ut av EU, Brexit, i fjor sommer. Dette tvang Mays forgjenger, David Cameron, til å tre av og May skulle lede landet ut av Den europeiske union. Nå er det imidlertid krefter i Det konservative partiet som ønsker å forbli i EU og vil bruke det for å få statsministeren fjerna. Det spekuleres også heftig i at utenriksminister Boris Johnson, tidligere ordfører i London og den ledende stemmen i Tories for Brexit, posisjonerer seg for å ta over etter May snarest mulig. Hun møtte sterk intern kritikk etter landsmøtet tidligere denne uka.

På den andre sida ser Labour mer samla ut en noensinne etter at Corbyn tok over partiet. Han fikk stående ovasjoner fra en samstemt landsmøtesal da han  erklærte at «vi nå er den politiske hovedstrømmen».

Corbyns lederskap har ført til en kraftig økning i medlemsmassen til Labour som nå er Europas største medlemsparti. Når det var lite hjelp å få fra partitopper og media berodde Labour på en stor mengde aktivister som gjorde en enorm innsats under valgkampen i gatene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned