USA: Demokrater mer positive til sosialisme enn til kapitalisme

Alexandia Ocasio-Cortez og Bernie Sanders, to av de fremste representantene for sosialisme i USA i dag. Foto: Daddyodilly og Gage Skidmore

57 prosent av demokraten sier i en spørreundersøkelse at de er positive til sosialisme. Over halvparten av amerikanere under 30 ser positivt på sosialisme.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I en spørreundersøkelse gjort av Gallup viser det seg at et klart flertall av demokrater er positive til sosialisme, mens under halvparten er det til kapitalisme. Den samme undersøkelsen har blei gjort første gang to år etter finanskrisa, i 2010, og etter det i 2012 og 2016. Aldri før har så mange meldt at de har et positivt syn på sosialisme sammenlignet med kapitalisme.

Også i aldersgruppa 18-29 år, uavhengig av partitilhørighet, sier et flertall — 51 prosent — av de spurte at de har et positivt syn på sosiallisme. Tilsvarende tall for kapitalisme er 47 prosent. Blant de eldre respondentene er tendensen motsatt.

LES OGSÅ Albert Einsteins klassiker: Hvorfor sosialisme?

sosialisTotalt sier 56 prosent at de har et positivt syn på kapitalisme og 37 prosent at de har et positivt syn på sosialisme. Differansen på 19 prosentpoeng er mindre enn noen gang før.

Sosialisme har fått vind i seilene de siste årene etter at Bernie Sanders — selverklært demokratisk sosialist — stilte til primærvalg for Demokratene og gjorde det bedre enn de fleste hadde trodd på forhånd, selv om han tapte mot Hillary Clinton i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

I ettertid har flere andre kandidater stilt som sosialister, enten på Demokratenes valglister, eller som uavhengige, slik Bernie Sanders har gjort i senatsvalgene. Alexandria Ocasio-Cortez er den, med unntak av Sanders, som har fått mest oppmerksomhet etter at hun vant det demokratiske primærvalget i en av New Yorks valgkretser.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 Comments on USA: Demokrater mer positive til sosialisme enn til kapitalisme

 1. Lars Olsen // at //

  Ungdom, i stor grad nyutdannede med skyhøye studielån og utfordrende jobbutsikter, mer positive til et økonomisk system som har ubegrensede midler til alle som vil ha (fram til den obligatoriske kollapsen selvsagt) ? Wow så sjokkerende.

 2. Jeg mener at det rette er å lete etter løsninger som fungerer og som gir bra fordeler til flertallet av folket i et land.
  Ett eksempel på systemfeil og løsninger som ikke fungerer kom ikke som lyn fra klar himmel.
  Jeg viser til spekulanten Einar Aas og de store tapene på grunn av det som kalles kraftbørs og det spillet som var der. Helt klart en ekstremt stor systemfeil, og mange mennesker og makteliter her i landet støtter ennå det systemet og den store feilen.
  Om jeg skal kalle det sosialisme eller kapitalisme vet jeg ikke, og for meg er det viktige å peke på at systemet er veldig feil når så få mennesker kan gjøre så stor skade.
  Ellers viser jeg til det jeg og andre skriver om saken på Twitter, og jeg skriver også noe på mine Notater.
  Jeg vil gripe fatt i det helt konkrete og i konkrete tilfeller og saker i den virkelige verden.
  Regn og co2 på børs fungerer ikke. Det blir en parodi og en karikatur av det enkelte mener er kapitalisme.

  Jeg har ingen tro på at mange borgere i USA forstår noe som helst om såkalt sosialisme. Da tror jeg at de bare svarer straks og uten forståelse.
  På den andre siden tror jeg at flertallet av amerikanerne i USA klarer å se at ekstremkapitalismen der er feil slik det fungerer nå og i mange tilfeller.

  Her i landet er det en systemfeil og en ekstremfeil når regn og co2 skal kjøpes og selges på børs.
  Og hva med vind?
  Einar Aas-skandalen viser fram en stor systemfeil. Og det viser og beviser at veldig mange personer og grupper støttet fram den store systemfeilen og vil forsvare hele opplegget på nytt og på nytt ut fra et ideologisk ståsted. Det kaller jeg ekstremt.

Comments are closed.