USA: Demokrater mer positive til sosialisme enn til kapitalisme

Alexandia Ocasio-Cortez og Bernie Sanders, to av de fremste representantene for sosialisme i USA i dag. Foto: Daddyodilly og Gage Skidmore

57 prosent av demokraten sier i en spørreundersøkelse at de er positive til sosialisme. Over halvparten av amerikanere under 30 ser positivt på sosialisme.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

I en spørreundersøkelse gjort av Gallup viser det seg at et klart flertall av demokrater er positive til sosialisme, mens under halvparten er det til kapitalisme. Den samme undersøkelsen har blei gjort første gang to år etter finanskrisa, i 2010, og etter det i 2012 og 2016. Aldri før har så mange meldt at de har et positivt syn på sosialisme sammenlignet med kapitalisme.

Også i aldersgruppa 18-29 år, uavhengig av partitilhørighet, sier et flertall — 51 prosent — av de spurte at de har et positivt syn på sosiallisme. Tilsvarende tall for kapitalisme er 47 prosent. Blant de eldre respondentene er tendensen motsatt.

LES OGSÅ Albert Einsteins klassiker: Hvorfor sosialisme?

sosialisTotalt sier 56 prosent at de har et positivt syn på kapitalisme og 37 prosent at de har et positivt syn på sosialisme. Differansen på 19 prosentpoeng er mindre enn noen gang før.

Sosialisme har fått vind i seilene de siste årene etter at Bernie Sanders — selverklært demokratisk sosialist — stilte til primærvalg for Demokratene og gjorde det bedre enn de fleste hadde trodd på forhånd, selv om han tapte mot Hillary Clinton i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

I ettertid har flere andre kandidater stilt som sosialister, enten på Demokratenes valglister, eller som uavhengige, slik Bernie Sanders har gjort i senatsvalgene. Alexandria Ocasio-Cortez er den, med unntak av Sanders, som har fått mest oppmerksomhet etter at hun vant det demokratiske primærvalget i en av New Yorks valgkretser.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.