Assange – «The Persecution»

Utsnitt av The Persecussion som hang i Bergen. Foto: Terje Alnes

«The Persecution – lest we forget …» er gatekunstneren AFKs reaksjon på arrestasjonen av Julian Assange. Igjen har hans maleri skapt furore og igjen har noen fjernet det.

Terje Alnes
Om Terje Alnes (31 artikler)
Terje Alnes er medlem av Rødt og skriver om politikk og kultur på Spartakus.no.

Så har han gjort det igjen. På det samme gatehjørnet som det berømte Listhaugbildet kom opp i påsken i fjor har gatekunstneren AFK fått opp bildet han har kalt «The Persecution – lest we forget …».

Det hettekledde ansiktet tilhører tydelig Julian Assange, grunnleggeren av WikiLeaks, som ble arrestert i Ecuadors ambassade i London 11. april. Assange og WikiLeaks har bl.a. avslørt alvorlige krigsforbrytelser begått av USA i Afghanistan og Irak, og flere amerikanske politikere har helt åpent snakket om å drepe ham.

Gatekunstneren AFK har i mange år vært opptatt av ytringsfrihet, overvåking og medienes doble standard når det gjelder dekningen av politiske forbrytelser begått av USA og vestlige allierte.

«If you tolerate this … who will be next?»

Til nrk.no sier AFK at bildet er et «forsøk på  å illustrere hva råkjøret mot Assange egentlig handler om og hva som står på spill for oss alle hvis vi lar USA kriminalisere varsling av menneskerettighetsbrudd.»

Assange er ikledd en drakt lik den fanger i det amerikanskdrevne torturfengselet Abu Ghraib i Irak er avbildet i.  Han har et skilt med påskriften «Free press» rundt halsen. På bildet er Julian Assange plassert midt i skuddlinjen, rammet inn av et trådkors fra et kikkertsikte. I trådkorset kan vi lese teksten «If you tolerate this … who will be next?»

Under Assange sitter to figurer med bøyde hoder. En av dem er den amerikanske frihetsgudinnen, mens den andre er fru Justitia – rettferdighetens gudinne. Begge er tydelig tynget av skam. Mellom seg har de en plakat med påskriften «1984 is so yesterday».

Arrestasjonen av Assange er et veiskille

Arrestasjonen av Assange har virkelig vært en øyeåpner når det gjelder forsvar av presse- og ytringsfrihet. Det liberale kommentariatet har i store flokker vist seg som maktservile systemforsvarere som har dolket Julian Assange og WikiLeaks i ryggen. Disse liberale stemmene er ikke annet enn sminke på maktens stygge ansikt. Arrestasjonen av Assange har fungert som sminkefjerner, og disse «journalistene» er avslørt som en del av maktapparatet. De har ingen vilje til å stå opp for presse- og ytringsfriheten.

Allerede reaksjonene på Holberg-debatten i 2017 avslørte hvor disse liberale stemmen i Norge befant seg. I «Det liberale kommentariatets vekst og fall» har Gisle Selnes levert en knusende og avslørende dom over disse falske «journalistene».

“The Persecution” kan sees på AFKs instagramkonto, hvor han knytter disse emneknaggene til bildet:

#Persecution of Truth #Persecution of Jesus #Persecution of Prophet #Persecution of Assange #AttackOnJournalism #freedomofinformation #ChelseaManning#AbdulHussainSaadFaleh #AbuGhraib #WarCrimes #IllegalWars #iraq #guantanamo#invertedtotalitarianism #Cowardice #Rat #Chicken #Liberty #Justice #judas#30silvercoins #LeninMoreno #SealedEndictment #FirstAmendment #afkstreetart
(Saken fortsetter etter bildet)

*Etter at kunstverket ble hengt opp har det blitt fjernet, hengt opp igjen, forsøkt fjernet og så fjernet igjen.

Første gang var det en som trodde noen hadde påbegynt vandalisering som fjernet det. Etter at misforståelsen var av avklart ble det på nytt hengt opp. Så var det noen aktivister fra ytre høyre som ville ta ned maleriet. De rakk å delvis ødelegge det før de etter press valgte å respektere kunstnerens ønske om at det skulle få henge. De ville auksjonere det bort og donere pengene til «den frie presse», muligens ytre høyre-nettstedet Resett. Mandag 2. påskedag har bildet igjen blitt tatt ned av to personer.

– Vi skal bruke bildet til å gjøre noe bra for verden og for karrieren. Vi driver med kunst og musikk, sier de til NRK.

I samme sak uttaler AFK at han ønsker at bildet skal henges opp igjen.

– Gatekunstens virkelige verdi ligger i hvordan den kan få folk til å føle eller tenke. Det er ikke greit å frata folk denne muligheten.

Saken blei først publisert på Spartakus.no. *Oppdateringer lagt til av Radikal Portal.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned