Erna Solberg: Be ydmykt om unnskyldning eller gå av

teaterkunstner Pia Maria Roll, statsminsiter Erna Solberg og justiministerens siktede samboer Laila Anita Bertheussen. Foto fra facebook og av Artic Frontiers/Pernille Ingebrigtsen av Solberg.

I går angrep Erna Solberg teaterkunstnere for å ha kritisert en regjeringskollega av henne. Det er i seg sjøl et grovt overtramp. Når det viser seg at Tor Mikkel Waras samboer står bak bilbrannen må statsministeren be om unnskyldning.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

I går kalte Norges statsminister, Erna Solberg, inn til pressekonferanse. Det gjorde hun for å rette pekefingeren mot skaperne av et teaterstykke. Ja, du leste riktig. Statsministeren i Norge — ikke i Hviterussland — fant det for godt å bruke sin posisjon til å samle presse-Norge foran sin talerstol med den hensikt å refse kunstnere.

LES OGSÅ: PST sikter justisministerens samboer for å ha tent på egen bil

Solberg til angrep
Bakgrunnen for denne autoritære handlingen var det kritikerroste stykket Ways of Seeing. Der ser regissør Pia Maria Roll og resten av folkene bak oppsettinga nærmere på det de kaller «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». Der vises fasadene til flere samfunnstoppers hus, blant annet Tor Mikkel Waras. Dette filmes fra offentlig grunn uten at man kan se hvor husene står, uten at noen mennesker vises.

Dette blei tydeligvis mer enn statsministeren kunne tåle og i går angreip hun kunstnerne.

— Det at man setter søkelyset på ikke hva en politiker sier eller har gjort, men på familien, øker belastningen på politikerens familie. Det må de som står bak forestillingen faktisk ta ansvar for og skjønne at de gjør. Kunst er også politikk, og brukes ofte i det. Ytringsfriheten er stor i Norge, det er lov å gjøre dette, men det er samtidig slik at du må ta ansvar for at du har vært med på å øke belastningen på denne og andre familier, sier Solberg til VG.

LES OGSÅ: Faktisk helt på bærtur: Selvfølgelig er ikke FrP-politikere mest utsatt for hets

Insinuerer skyld
Sjøl om Solberg ikke nevner det eksplisitt er det ganske åpenbart at hun gjør to ting en statsminister absolutt ikke skal gjøre. Det ene er å legge føringer for hvordan kunstnere — eller noen andre for den saks skyld — skal ytre seg. Det andre er at hun insinuerer at noen skal ha noe med en straffesak som er under etterforskning å gjøre.

Solberg gir i tillegg et feilaktig inntrykk av hva som skjer i teaterforestillinga, noe som bidrar til å forsterke hennes anklager mot kunstnerne.

— Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør. Men det oppleves verre når der vi bor og våre familier trekkes inn. Da rammer det de rundt oss på en annen måte. Det er forskjellig i denne saken fra andre trusler og sånt som vi som politikere kan oppleve. Det oppleves vanskeligere når det rammer eiendeler og annet. Det tenker jeg faktisk at de som står bak stykket bør tenke over, at de også bidrar da til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker. Da må de ha ryggrad til å stå i det, kommenterte hun under pressekonferansen.

LES OGSÅ av Marius von der Vehr en av kunstnerne bak Ways of Seeing: Henger ut andre som landssvikere — men Tybring-Gjedde spiller offerrollen når han selv får kritikk

Fra frontalangrep til familietragedie
Samboeren til Tor Mikkel Wara har trukket seg sjøl inn i denne saken, gjennom en kronikk hun skreiv i VG, det er det ingen andre som har gjort, og i alle fall ikke Black Box teater, skuespillerne eller andre som har med Ways of Seeing å gjøre. De har imidlertid mottatt drapstrusler, men Solbergs svar på det er altså at «da må de har ryggrad til å stå i det».

Pia Maria Roll sa for to dager sia at det for henne og de andre bak forestillinga var «helt åpenbart at dette er iscenesatt». «Jeg må si at reagerer i dag på at man velger å spekulere rundt dette», var statsministerens svar på gårsdagens pressekonferanse.

Pipa fikk fort en annen lyd da det viste seg at det slettes ikke er venstreekstremister — eller hva det var Solberg så for seg — som står bak, men heller ser ut til å være hennes egen justisministers samboer gjennom 25 år. «Dette er en tragedie for ham og hans familie», fortalte hun på dagens pressekonferanse.

LES OGSÅ Radikal Portals omtale av Ways of Seeing

Be om forlatelse eller forlat posten
Nå har nettopp advokaten til Roll og Black Box teater uttalt at Solberg burde beklage. I stedet for å gjøre det eneste anstendige i denne saken forsøker hun å åle seg unna når NRK spør henne.

– I går sa jeg klart og tydelig at jeg mener ingen bør spekulere. Teateret bør la politiet gjøre sin jobb. Vet man ikke mer, bør man la være å spekulere. Jeg har ikke koblet hendelsene til denne saken, jeg har vært tydelig på at man bør unngå å spekulere, sa Solberg.

– Vil du beklage til teaterregissøren?

– Nei, jeg mener ingen bør spekulere om saker som er under løpende politietterforskning. Det står jeg helt inne for. Jeg svarte på et spørsmål fra pressen, og sa nei til å spekulere i akkurat disse sakene. Det mener jeg andre heller ikke bør gjøre. Det er ingen grunn til å si unnskyld for det jeg sa i går, gjentok Solberg.

Erna Solberg har trådt langt over streken. Hun har valgt å gå til angrep på kunstnere for at de har gjort jobben sin, for at de har vært maktkritiske og brukt sin ytringsfrihet nettopp til det våre samfunnsidealer opphøyer. Statsministeren bør svelge sin stolthet og be ydmykt om unnskyldning. Hvis ikke bør hun gå av. Vi kan ikke ha en statsminister som angriper utsatte kunstnere fordi de gir regjeringa hennes rettmessig kritikk.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned