Henger andre ut som landssvikere – men Tybring-Gjedde spiller offerrollen når han selv får kritikk

Christian Tybring-Gjedde fra FrP. Foto: FrPMedia

Christian Tybring-Gjedde tar til orde for sensur og straff etter at Black Box teater kritiserte ham. Selv har han skapt et hatsk og farlig samfunnsklima i en årrekke.

Marius von der Fehr
Om Marius von der Fehr (2 artikler)
Marius von der Fehr er kunstner og skribent. Han organiserer arrangementserien New Frontiers og er en av pådriverne i tankesmien TeaterTanken. Han skriver også for Le Monde diplomatique Norge.

Christian Tybring-Gjedde kan bare knipse med fingeren, så strømmer det hat og trusler ut mot innvandrere, muslimer, Arbeiderpartiet og alle andre meningsmotstandere, som denne særdeles uansvarlige stortingsrepresentanten velger å fokusere sin vrede på. Men når vi kunstnere velger å kritisere ham, da er han selvfølgelig offeret, og han ønsker sensur og straff.

Tybring-Gjedde/Human Rights Service-samarbeidet er en skam for Norge. De skaper et hatsk og farlig samfunnsklima. Dette går særlige utover kvinner med muslimsk bakgrunn. De kan ikke føle seg trygge. At vår Sara Baban nå blir truet er direkte relatert til hvordan Tybring-Gjedde hang henne ut som landssviker på Facebook. Kanskje Tybring-Gjedde burde lært noe etter å ha hengt AP ut som landssvikere i 2010?

Christian Tybring-Gjedde i Dagsavisen.

LES OGSÅ: Faktisk helt på bærtur: Selvfølgelig er ikke FrP-politikere mest utsatt for hets

Men nei, han har selvfølgelig ikke lært noe. Og han er åpenbart ikke ferdig med sine Eurabia-konspirasjonsteorier. Han lærte tydeligvis bare at han kunne komme unna med å spre hat mot folkegrupper og meningsmotstandere på denne måten, og at avisene bare ville fortsette å gi ham en plattform for å spre hat, fordi det gir fete overskrifter.

Om det er noen alvorlig trussel mot det norske demokratiet nå, så er det at maktpersoner som ham turer fram som de vil for å hisse opp gemyttene og skape frykt og kvalm.

Vi kunne vært krassere i vår kritikk av denne autoritære og hatefulle propagandisten. Jeg gjentar teatersjef Erik Ulfsbys kritikk: «Jeg har aldri vært borti noe som ligner, og kjenner heller ikke til at andre institusjoner har vært utsatt for denne type trusler. Under krigen var sensur av kunsten en del av nazi-regimets metode. Siden har det vært bred enighet om, og forståelse for, at kunsten må være fri.»

Teksten ble først publisert på facebook av Marius von der Fehr som en kommentar til Christian Tybring-Gjeddes utspill i Dagsavisen hvor han vil frata Black Box teater offentlig støtte på bakgrunn av kritikken flere FrP-politikere får i stykket Ways of Seeing.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

10 kommentarer på Henger andre ut som landssvikere – men Tybring-Gjedde spiller offerrollen når han selv får kritikk

 1. Man må være rød i sjelen for å ikke se at det black box teater driver med oppfordring til vold og hærverk. Som en direkte konsekvens var hærverk hos jWara. Man kan ikke forvent at det offentlige skal støtte slikt, bare forde de kaller det kunst.
  Kommunister har lang tradisjon i å bruke vold og hærverks som politiske virekemilder.

  Snikfilming i private hager og offentligjøring av omstridte personeres adresser er ikke kunst, men oppfordring til hærverk.
  Tybring-Gjedde har ikke i noe av det jeg har lest fra hans penn oppfordret til hat. Det er det kommunistene og antirasistene som gjør. Å peke på problemene Islam fører med seg er ikke å oppfordre til hat.

  • Det er da den sittende regjeringen og Krf som hadde et flertall til å lage lover.
   Og herr C T Gjedde hadde lov til å levere lovforslag.
   Passive politikere uten evne til å levere lovforslag er det liten grunn til å syte og jamre over hvis folk ikke støtter samme parti. Og der kan det bli merkelig stille.
   Mine mer presise meninger om for eksempel ytringsansvar har jeg på Notatene.
   Noen politikere i parti-adelen klarer å heve sin lønn, og ellers så gjør de så lite de kan.
   I alle fall i komiteer på Stortinget.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-12-17 kl 07:41 //

   Det har ikke pågått noen snikfilming og ingen har vært i hagene til noen. Med en tolkning om at alt som filmes eller tas bilde av er oppfordring til hærverk blir det vel omtrent like mange avbildninger i FrPs Norge som det er i en moske.

   • Det de har holdt på med er kanskje ikke ulovlig i jurisisk forstand men det er ganske så uetisk. Du ville ikke likt å fått barndomshjemmet ditt smørt ut over offentlige visninger for noe dine foreldre hadde sagt og gjort eller angivelig sagt og gjort.

 2. AvatarCartmenez // 2018-12-16 kl 22:17 //

  Nå er jeg uenig i at støtten til Black Box bør fjernes.

  Men jeg legger også merke til at radikalportal kjører en sak på forsiden om aktivisten i sverige som fikk sin adresse lagt ut på nett av høyreekstreme…..

  Men siden det ikke var begrunnet med kunst er det kanskje ikke greit?

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-12-17 kl 07:38 //

   Nå vet jeg ikke hvilken sak du sikter til, men i denne er det ingen som har fått sin adresse lagt ut på nett eller noen andre steder.

   • AvatarCartmenez // 2018-12-17 kl 12:41 //

    Jeg sikter til saken med den svenske kvinnen som stoppet utsendingen av en asylsøker.

    Da ble det kjørt sak på at hennes adresse ble lagt ut på diverse høyreekstreme nettsider. Jeg ser ikke samme reaksjon komme den andre veien da diverse fra høyresiden fikk deres hus vist på video mens de ble anklaget for rasisme osv.

    Waras hus ble vel nedtagget noe som strengt tatt må gjøre at hans familie må føle seg utrygg.

    Man kan sikkert si de to situasjonene er forskjellig pga. direkte oppfordring til vold men resultatet er vel uansett det samme der personene det gjelder vil føle seg utrygg. Waras familie har uansett ikke noe med hans politiske ståsted å gjøre..

    • AvatarJoakim Moellersen // 2018-12-17 kl 14:00 //

     En forskjell er at adressa til den unge kvinna blei lagt ut, det blei den ikke til Wara eller Tybring-Gjedde eller andre.
     En annen er at teaterpublikummet i Oslo ikke er spesielt kjent for å drepe og mishandle sine meningsmotstandere slik høyreekstreme i Sverige er.
     En tredje er at jenta faktisk blei trua, det blei ikke Wara eller Gjedde.

     Hvis FrP hadde brydd seg om folk som henges ut i offentligheta hadde de fjerna støtta til HRS umiddelbart, vel de hadde vel aldri pressa den gjennom. De får leserne sine til å ta bilder av småbarn for at de skal henge de ut. De har også tatt bilde av husene til folk for å henge dem ut lenge før Black Box tenkte på dette stykket.

     Hvem som har tagget på huset og bilen til Wara er det for øvrig ingen som vet.

     • Synes du hærverk mot folks private hjem hvor det også bor barn er en bagatell bare fordi det ikke var fysisk vold inne i bildet?

      Og så til whatabboutismen din: Tor Mikkel Wara har ingenting med fotokonkurransen til HRS å gjøre. Forøvrig var det ikke bare FRPeres hjem som ble outet, men det vet du jo godt selv.

 3. Sorry, RP, men dette er rett og slett barnslig og lavmål og et stjerneeksempel på whatabboutism. Greit nok at dere mener FRP er rasister og alt det der men det rettferdiggjør ALDRI at deres hjem hvor det bor uskyldige tredjepersoner; ektefeller og barn, outes! Aldri! Dette handler ikke om FRPs meninger! Det handler om at menneskers privathjem outes i et teaterstykke og at deres hjem utsettes for vandalisering i etterkant. Til og med Lars Gule og Eivind Trædal har kritisert Black Box for dette.
  Dessuten: Tor Mikkel Wara tilhører de moderate i FRP og har aldri sagt noe som kan kategorieseres som generealiserende og fordomsfullt. Men det er likevel ikke tema her: temaet er at slik outing er galt på prinsipielt grunnlag uansett om man ikke liker hva disse står for. Punktum! Jeg skjønner ikke hva Radikal Portak vil med å publisere dette!

  Jeg legger til: ytringsfrihet er ikke det samme som å kreve penger fra det offentlige. Folk kan si hva de vil men de har ikke rett til det offentliges skattepenger av den grunn. Det gjelder forøvrig både Black Box Theater og Human Rights Service. Jeg ønsker ikke at mine skattepenger skal gå til noen av dem. Men jeg vil ikke nekte dem ytringsfrihet av den grunn. Hele innlegget her er meningsløst.

Kommentarfeltet er lukket.