Brasils korrupte kuppresident tas imot i statsministerboligen av Erna Solberg

Brasils president Michel Temer. Foto: Rose Brasil

Brasils president innrømmer korrupsjon i lekket lydopptak, er ikke valgt av folket og anklages for kupp. Han kan ikke stille til valg fordi han er korrupsjonssiktet, han nekter å lyse ut nyvalg og kun 4 % av mener han gjør en godkjent innsats. På fredag er han Erna Solbergs gjest.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Michel Temer tok over som Brasils president 31. august i fjor. Jobben fikk han etter at høyresida i Brasils senat hadde lyktes i sin kampanje for å få avsatt president Dilma Rouseff på høyst tvilsomt vis.

— Det er svært alvorlig at Norge tar imot en president som er tiltalt for grov korrupsjon. Norge bør ta et tydelig standpunkt mot korrupsjon og for demokrati i møtet med Temer, uttaler Styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge Ixchel León i en pressemelding.

LES OGSÅ: Generalstreik i Brasil mot historisk upopulær høyrepesident — vil oppheve 8-timersdagen

Kupp og korrupsjon
Etter lang tid med korrupsjonsanklager og misnøye over en økonomi som gikk dårlig stemte det brasilianske senatet for å starte en riksrettsprosess mot Rousseff basert på en irregulær internoverføring av penger, noe som hadde vært standard prosedyre i alle regjeringer før hennes. Mange mener senatet har handlet mot sine egne regler og ikke egentlig har makt til å kaste presidenten på et slikt grunnlag. Derfor blir avsettelsen av ofte kalt for et kupp.

Michel Temer blei innsatt som midlertidig president 12. mai i fjor, samme dag Rousseff blei suspendert fra sin stilling grunnet at prosessen for å stille henne for riksrett startet. 31. august stemte senatet for riksrett, Rousseff blei kastet og Temer innsatt som president fram til neste valg.

Til Temer blei oppnevnt som president var det hans eneste mulighet for å nå maktens tinder i Brasil. Dette fordi 76-åringen er suspendert fra å stille til valg i åtte år etter at han mottok ulovlige valgkampmidler i 2014 og er mistenkt for ytterligere korrupsjon. Temer er imidlertid ikke alene om å ha korrupsjonssaker hengende over seg i sittende regjering. Én av tre ministre han har oppnevnt har status som mistenkt i den gigantiske korrupsjonsskandalen som går under navnet Operação Lava Jato — operasjon bilvask.

LES OGSÅ: Kriser, kupp og korrupsjon i Brasil

Dekkoperasjon
Dilma Rousseff er blant dem som kaller avsettelsen et kupp og hun har anklaget den sittende regjeringa for å drive en stor dekkoperasjon for korrupsjonsskandalen samt å ville frarøve arbeiderne sine opparbeidede rettigheter.

Michel Temer er historisk upopulær og har hatt så lavt som fire prosent godkjenning i spørreundersøkelser, mens 75 prosent har uttrykt misnøye med hans styre. På torsdag kommer han til Norge for å snakke om handelspolitikk, mens han på fredag skal på besøk til Erna Solberg i statsministerboligen før han drar videre til Stortinget og deretter til audiens og lunsj hos kongen.

I en tekst i Dagsvisen sier professor Benedicte Bull at «en omfavnelse av Temer vil være i strid med den norske Brasil-strategien» som er «tuftet på økonomiske interesser, men også på menneskerettigheter, miljø og felles arbeid mot styrket globalt samarbeid om blant annet fred, klima og fattigdomsreduksjon». Noe hun utdyper med rapporter om «økende vold og kriminalisering av sosiale bevegelser som protesterer både mot politikernes grådighet og reformene».

28. april var det generalstreik i protest mot regjeringa. Det er utlyst ny generalstreik 30. juni.

LES OGSÅ: Historisk generalstreik i Brasil

Hans egne snur ryggen til
Tidligere anklager og mistanke mot Temer som korrupt har forsterket seg etter at et lydopptak blei lekket hvor Temer gir sin støtte til å forsette betalingene av Eduardo Cunha for at han skal holde stilt. Den tidligere så mektige lederen av senatet sitter nå i fengsel grunnet mistanken om hans rolle i operasjon bilvask. Der kan han snart få selskap av Aecio Neves, mannen som tapte sist presidentvalgkamp mot Dilma Rousseff, og som har blitt fratatt sine rolle i senatet etter en høyesterettsdom også den korrupsjonsrelatert. Det er Neves’ høyreparti PSDB som ledet kampen for å få Rousseff avsatt og som dominerer regjeringa til Temere etterfulgt av PMDB, som Temer har vært president for.

På under et år har Temers regjering satt i gang voldsomme reformer for rasering sosiale programmer og arbeidslivslovgivning.

Det stadig høyere tårnet av korrupsjonssanklager har imidlertid fått selv den svært høyrevridde pressa i Brasil til å reagere og vende seg mot presidenten. Medredaktør i The Intercept, Glenn Greenwald, skriver følgende om snuoperasjonen til media og det brasilianske næringslivet, som først støttet både avsettelsen av Rousseff og Temers rolle som president:

«Det som er nytt er ikke at Temer er korrupt: Det visste alle, inkludert de som innsatte ham. Det nye er at bevisene nå er for ydmykende — for ødeleggende for deres prosjekt — for å la ham bli.»

Erna Solberg har i stor grad vært taus om møtet og regjeringa opplyser på hjemmesidene sine ikke noe om hva møtet skal handle om.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Brasils korrupte kuppresident tas imot i statsministerboligen av Erna Solberg

  1. Shame… shame… shame

Kommentarfeltet er lukket.