Brasiliansk general innrømmer å ha truet dommere til å fengsle Lula da Silva

Lula da Silva mens han var president. Foto: Rickardo Stuckert/presidancia da republica

Brasils mest populære politiker blei forhindra fra å stille til valg etter en tvilsom dom. Det kan ha skjedd på grunn av trusler fra en brasiliansk general.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Dagen før høyesterett skulle avgjøre om korrupsjonsdommen mot Lula da Silva var gyldig publiserte general Eduardo Villas Bôas en melding på Twitter mange anså som truende. Nå innrømmer generalen at dette var hensikten. Han sier han var redd for en situasjon som kunne komme ut av militærets kontroll om Lula blei frikjent og at «det er bedre å forebygge enn å komme til unnsetning».

LES OGSÅ: Brasil: Høyresida bana vei for fascismen

Twitter-truslene
«Jeg forsikrer nasjonen om at den brasilianske hæren har til hensikt å dele alle borgernes ønsker hva gjelder avvisning av straffrihet og respekt for grunnloven, samfunnets fred og demokrati, samt å være oppmerksom på sine institusjonelle oppdrag.»

Denne teksten blei publisert på Twitter dagen før høyesterett opprettholdt dommen mot tidligere president i Brasil Luiz Ignácio Lula Da Silva. Lula, som de fleste kaller ham, hadde blitt dømt til 12 års fengsel og høyesterett som var splittet på midten i hvorvidt dommen skulle settes ut i live.

Flertallet blei garantert av dommeren Rosa Weber som sa hun stemte mot sin personlige overbevisning. Hun mente «kollegialitetsprinsippet» veide tyngre da hun avga sin stemme og garanterte for det minste flertallet en kan ha, seks stemmer mot fem. Hadde hun stemt for det hun sjøl mente var rett ville Lula da Silvas dom blitt oppheva. Tre dager etter dommen, 7. april, blei Lula satt i fengsel og han har vært der sia den tid.

Den forrige tweeten blei fulgt opp av følgende:

«I denne situasjonen som Brasil går gjennom bør man spørre institusjonene og folket hvem som virkelig tenker på landets beste og på framtidige generasjoner og hvem som bare er bekymra for personlige interesser?»

Den mektige og sterkt høyrevridde TV-kanalen Globo, som er Brasils største, leste opp generalens meldinger sammen kveld med dempa lys og dramatiske lydeffekter.

LES OGSÅ: Hva er valget verdt? Brasiliansk demokrati under angrep

Bedre med trussel enn militærintervensjon
Nå innrømmer generalen at meldinga faktisk var truende, men at den var nødvendig. Han anerkjenner at den ikke var hans personlige, men en som militæret som institusjon jobba med. Han forteller videre at situasjonen gjorde at militæret følte at de møtte være mer ettertrykkelige i kommunikasjonen og at de var på grensa av det tillatte for ikke å invadere rommet til andre statsinstitusjoner, men ved ett tilfelle innrømmer han at det gikk lengre.

— Jeg anerkjenner at det var en episode hvor vi virkelig var på grensa, den tweeten dagen før avstemninga i høyesterett i Lulas da Silvas sak, sier Villas Bôas til Folha de São Paulo.

Generalen følger opp med å forklare det han mener er nødvendigheten av trussel da de kunne mista kontrollen hvis de ikke hadde framstilt den.

— Da jobba vi vel vitende om at vi var på grensa, men vi følte at greia kunne komme ut av vår kontroll om jeg ikke uttalte meg.

Konfrontert med kritikken svarer generalen, om enn noe unnvikende, at det var bedre med en truende twittermelding enn militærintervensjon.

— [Kritikken kom] fra de sammen som alltid, men med tanke på kostnad-nytte var dette positivt. Noen beskyldte meg… militæret for å ha blanda seg inn i et område som ikke er deres. Men da har vi bekymringa med stabilitet, for seinere så faller situasjonens forverring i vårt fang. Det er bedre å forebygge enn å komme til unnsetning.

Brasils nyvalgte president Jair Bolsonaro. Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

I etterkant av twitterstatusen var Jair Bolsonaro, Brasils nå nyvalgte president, en av få prominente politikere som støtta Villas Bôas og militæret offentlig.

LES OGSÅ: Høyresidas kandidat i Brasil vil fengsle «de røde» og kaste dem ut av landet

Bana vei for fascist
Lula da Silva blei dømt til 12 år og én måneds fengsel for å ha mottatt en leilighet fra en entreprenør, men Lula har aldri vært i leiligheta og heller ikke disponert den. Lula er den mest populære politikeren i Brasil på tross av at han sitter i fengsel. Alle meningsmålinger tyda på at han ville vunnet presidentvalget med god margin allerede i første valgomgang.

Dommen mot Lula bana vei for Jair Bolsonaro, den tidligere militæroffiseren som har vunnet valget ved å love politisk forfølgelse av venstresida, hat mot homofile og transpersoner, og rasisme mot svarte og landets urbefolkning. Bolsonaro har lovet å sette militæret inn mot sivilbefolkninga og å føre en nyliberalistisk økonomisk politikk med nedskjæring av velferdsordninger og privatisering av staten.

På grunn av sin politikk, samt gjentatte oppfodringer og forherligelse av vold, i tillegg til tilhengere som har utøvd vold og til og med drept politiske motstandere kalles Bolsonaro av mange for fascist.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned