Fords direktører dømt for menneskerettighetsbrudd – bidro til forfølgelse og tortur av arbeidere

"Ford var også diktaturet", sier avisa La Izquierda Diario. Foto: Ministerio de la Cultura de la Nación Argentina

To av Ford Argentinas direktører fra diktaturperioden er dømt for brudd på menneskerettighetene. De er funnet medskyldig i tortur, innesperring og forfølgelse av arbeidere og fagforeningsfolk. Nå vil ofrene saksøke Ford i USA.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Tidligere denne uka blei de to tidligere toppsjefene i Ford Argentina, Pedro Müller og Héctor Francisco Sibilla, dømt til henholdsvis ti og tolv års fengsel i argentinsk rett. Müller var direktør for den argentinske avdelinga til den amerikanske bilprodusenten, mens Sibilla var sikkerhetsdirektør.

Müller og Sibilla blei dømt for frihetsberøvelse, vold i form av tortur og trusler mot tilsammen 24 arbeidere ved Ford-fabrikker i det søramerikanske landet, noe som regnes som forbrytelser mot menneskeheten. Sibilla fikk to år mer i fengsel fordi retten fant det bevist at han hadde vært til stede mens militæret torturerte Fords arbeidere.

LES OGSÅ: Nyliberalismen tilbake i Argentina — generalstreik mot regjeringa og IMFs velferdskutt

Samarbeid med morderisk diktatur
Ford, som flere andre selskaper i Argentina, samarbeida tett med militærdiktaturet som tok makta i landet i 1976 og holdt det gående til 1983. De to direktørene innrømte for retten at de hadde overlevert arbeidere til militæret.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters fant retten at de to direktørene ga fotografier, hjemmeadresser og andre personlige data til militærdiktaturets agenter slik at arbeiderne kunne bli bortført og torturert. Et forvaringssenter blei oppretta på fabrikksområdene til Ford, like utafor Buenos Aires. Det var der arbeidere blei «påsatt handjern og banket opp etter å ha fått bind foran øynene.

Det USA-støtta militærdiktaturet i Argentina drepte over 30.000 mennesker på syv år. Forfølgelseskampanjer mot venstresida og fagbevegelsene endte med tortur og drap av mistenkte og deres familiemedlemmer. Barn av fengslede på venstresida blei stjålet og gitt bort til barnløse ektepar i Argentinas borgerskap, uten at barna blei fortalt hvem deres foreldre fra fødselen var eller hva som hadde skjedd med dem.

LES OGSÅ: Macrigentina — når høyresida vinner makt i Latin-Amerika

Vil saksøke Ford i USA
Militærdiktaturet, eller la dictadura som det kalles i Argentina på tross av at landet har gått gjennom flere perioder i nyere tid med diktatur, samarbeidet tett med næringslivet i landet. Faren til dagens argentinske president, Mauricio Macri, slo seg opp og blei en meget rik mann under diktaturets dager. President Macri fører nå en sterkt høyrevridd nyliberalistisk politikk, og slår ned på fagforeninger.

Sammen med de to direktørene blei også den tidligere generalen, Santiago Riveros, dømt til 15 års fengsel. Han var sjef for det hemmelige forvaringssenteret Campo de Mayo på Fords eiendom. Argentina har, i motsetning til mange andre land, dømt mange av de som har deltatt i tortur og drap under sitt siste militærdiktatur. Dette var imidlertid den første dommen som har rammet et internasjonalt selskap for sin deltakelse i militærdiktaturets grusomheter, og kalles derfor historisk av folk som har fulgt saken.

En kommentator i venstreavisa La Izquierda Diario setter Fords framferd i Argentina i sammenheng med deres grunnlegger Henry Fords antisemittisme, fiendtlighet mot fagforeninger, sympatier for nazi-Tyskland og selskapets leveranser til Hitlers militærmaskin. Slik har «det aktive samarbeidet med det argentinske sivil-militær-kirkelige diktaturet har ikke vært noe originalt,» skriver hun

Nå vil overlevende og etterlatte av torturerte arbeidere ta Ford til retten også i USA, for å søke erstatning av gigaselskapet. I en kort kommentar til Reuters sier selskapet at de ikke har blitt nevnt i dommen og at de har samarbeidet med den argentinske domstolen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned