Rabbinere over hele verden ber Israel stoppe ødeleggelsen av palestinske hjem.

Foto: Nidal Elwan

Flere hundre rabbinere fra hele verden ber nå Israel stoppe raseringen av palestinske boliger.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Jødiske, religiøse ledere over hele verden tar nå sterk avstand fra den israelske regjeringens politikk overfor palestinske samfunn på Vestbredden. Organisasjonen Rabbis for Human Rights (RHR) står bak et åpent brev til regjeringen som er underskrevet av over 400 rabbinere fra hele verden.

— Den israelske regjeringens ståsted i dette spørsmålet er i strid både med internasjonal lov og jødisk tradisjon, heter det i brevet.

Krever stans i raseringen
RHR krever i det åpne brevet, som en respons til at statsminister Benjamin Netanyahu nylig gjorde kjent at israelske myndigheter hadde jevnet 400 palestinske boliger på Vestbredden med jorden, at israelske myndigheter øyeblikkelig stopper ødeleggelsene av boligene.

— Den israelske staten har en plikt til å sørge for har en mulighet til å bygge et hjem for seg og sin familie. På denne bakgrunn krever vi nå at ødeleggelsen av bosettingene stanser umiddelbart, heter det i det åpne brevet.

Organisasjonen står heller ikke alene i kritikken av de siste dagers israelske angrep på palestinerne og deres hjem..

— Ødeleggelsen av disse eiendommen strider mot internasjonal lov og må stoppe umiddelbart, sier FNs koordinator for humanitært arbeid James Rawley til The Independent.

Planlegger 450 nye boliger
De siste dagers aktivitet er en del av israelske myndigheters plan om å bygge 450 nye boliger i de ulovlige israelske bosettingene på palestinsk territorium, Mange frykter at disse byggeprosjektene nå bare vil være med på å øke spenningen mellom israelere og palestinere ytterligere.

— Disse planene vil bare føre til at spenningen i regionen øker og sørge for at Israel blir ytterligere isolert fra resten av verden, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Jen Psaki.

Alle de nye boligene er planlagt anlagt på den palestinske siden av «den grønne» linjen som ble trukket opp etter den arabisk-israelske krigen i 1948.

Etnisk rensing
Israelske myndigheter hevder bosettingene på palestinsk territorium er nødvendige for å opprettholde Israels behov for å kunne forsvare seg selv. Dette er en logikk som får sterk kritikk fra blant annet FN.

— Israels praksis med å erstatte arabisk-palestinsk befolkning i de palestinske territoriene med israelere er en form for etnisk rensing av området, sa FNs spesialutsending for menneskerettigheter Richard Falk i en rapport i 2014.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Rabbinere over hele verden ber Israel stoppe ødeleggelsen av palestinske hjem.

  1. AvatarJan Johansen // 2015-02-11 kl 00:05 //

    Suppeartikkel. Ingen dokumentasjon om denne såkalte riving av hus. Israel bygger i Israel. End of story. Hvor mange ulovlige bosetninger etableres av palestinerne egentlig? Noen om vet?

Kommentarfeltet er lukket.