Affekter, manipulasjon og høyrepopulisme – eller hva vi kan lære av isfjell

Foranledningen for denne teksten er Siv Jensens karnevalsstunt i forbindelse med regjeringens forslag til statsbudsjett. Temaet er et annet – hvordan mediene og "folk flest" fremmer høyrepopulistiske agendaer, trolig uten egentlig å ville det.

Lene Auestad
Om Lene Auestad (28 artikler)
Lene Auestad er Dr. i filosofi fra Etikkprogrammet, UiO, forfatter, oversetter, leder den internasjonale konferanseserien Psychoanalysis and Politics.

Atter en gang har en høyrepopulist spilt ut en provokasjon med en spøkefull overtone. Media biter på, og folk biter på. De sluker agnet rått, og sosiale medier fylles av mer eller mindre fornuftige tilsvar – av ja eller nei til dette utspillet. Selv om de fremtrer som lite intellektuelle, er det noe disse høyrepopulistene er veldig flinke til. De manipulerer affekter, de spiller på folk som om de var musikkinstrumenter, det offentlige rom fylles av en klang de har igangsatt – og de ler hele veien til statsbudsjettet.

LES OGSÅ: Pocahontas eller grov utnyttelse av desperate mennesker: Hva bør antirasismen handle om?

Pressen står på pinne for dem. Hvorfor det? Ifølge en undersøkelse er partifordelingen blant journalister ganske lik fordelingen i befolkningen generelt (Omdal 2015). Det er altså ikke slik at den største delen av pressen gir høyrepopulister så stor oppmerksomhet fordi de sympatiserer med dem. Snarere er det et sannsynlig sammenfall mellom en høyrepopulistisk agenda og agendaen til en presse som i økende grad er blitt tabloidisert. Vi ser resultatet i form av en politisk tragedie. Pressen er avhengige av klikk, av annonseinntekter, og resultatet er ‘click bait’. I likhet med reklamen er det enkle behov det appelleres til – sex, fellesskap, konkurranse; å bli stimulert og føle seg attraktiv, å oppleve seg som del av en (forestilt) gruppe, å kjenne seg som bedre enn andre. Dette kan også komme til uttrykk som en (delvis skjult) trussel om å ikke være god nok, ikke få bli med, hvis man ikke kjøper produktet eller budskapet. Effekten oppnås gjennom personfokusering, sensasjonshunger, overforenkling. Lett fordøyelig stoff som lik fast food kan gi et kick der og da, men som etterlater lite næring på lengre sikt. Det paradoksale er at høyrepopulister til stadighet gir uttrykk for sitt hat til mainstreampressen. I kommentarfeltene skriver de, «Ha, ha, vi skal kutte pressestøtten, og da blir det bare ytre høyre-nettsteder igjen». Selv om mainstreampressen på nevnte måter har hjulpet disse frem, er det ikke fra deres ståsted nok – den motstanden som er igjen, skal elimineres. Det er fare for at nettopp dette skjer i disse dager.  

I og med veksten av sosiale medier har ikke pressen lenger monopol på å være presse. Enhver som deltar er i noen grad sin egen redaktør. Derfor er dette en oppfordring til alle. Ta et skritt tilbake og tenk før du deler, tenk før du uttaler deg. Hvis du deler noe for å vise at du tar avstand fra det, kan du nettopp bidra til å tjene agendaen til de du vil ta avstand fra. For noen er all reklame god reklame. Ikke gi dem det. Ikke gå inn i debatten på deres premisser. Siden høyrepopulistiske utspill tar sikte på å oppildne sterke affekter, kan det være en fordel å ligne mer på isfjellet som her er brukt som illustrasjonsbilde. Vent med den spontane reaksjonen. Ta et skritt tilbake. Kjøl deg ned. Spør deg selv, Hvilke affekter tar dette utspillet sikte på å vekke? Hvilke virkemidler er brukt for å få dette til? Hvordan kan du tjene motstanderens agenda ved å reagere slik de vil? Hva eller hvem er det som er utelatt i fremstilingen du står overfor? Hva tjener dette til å distrahere fra? Hvordan kan problemstillingene formuleres annerledes?

God lesning! God refleksjon!   

Omdal, S. E. (2015) Myten om venstrevrien NDLA.no 4. nov.  https://ndla.no/nb/node/151881?fag=137415&meny=1310

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

6 kommentarer på Affekter, manipulasjon og høyrepopulisme – eller hva vi kan lære av isfjell

 1. AvatarJallaman // 2017-10-18 kl 01:25 //

  Nok et innlegg fra Lene som kun består av udokumenterbare påstander og synsing.

 2. AvatarSessa Merete Dahl Sparre // 2017-10-18 kl 07:35 //

  Gode poeng her, og absolutt verd å ta med seg. Jeg har gjennom de siste par årene merket meg hvordan de spiller ut folk og media med stor dyktighet og får hele røkla til å løpe i den retningen de vil. Godt reflektert, Lene Auestad.

  • Avatardensensurerte // 2017-10-18 kl 13:34 //

   Bryr du deg ikke om faktafeil som Auestad presenterer? Blant annet premisset om at journalister gjenspeiler den politiske tilstanden i folket generelt?
   Kjære vene.
   s

 3. AvatarKonserVative69 // 2017-10-18 kl 09:32 //

  Argumentene til artikkelforfatter bygger på at journalistenes partitilhørighet er ganske lik fordelingen i befolkningen generelt. Argumentet er ikke bare drøyt, men komplett feil.

  https://journalisten.no/2016/05/journalistene-blir-rodere

  Innholdet i resten av artikkelen gir heller ikke inntrykk av å være koblet mot virkeligheten.

 4. AvatarJallaman // 2017-10-18 kl 16:22 //

  Hvorfor ble kommentaren min fjernet? Er det brudd på debattreglene å påpeke at en artikkel lider av svakheter?

 5. Jeg har ikke TV.
  Tror jeg kastet bort like mye tid på snøstorm og prøvebildet og helgenen og klokka i svart hvitt som mange nå kaster bort tid på Farm1.
  + å stå i gardintrapp stige ute for å flytte antenner.
  Tenke gjør jeg alt for mye og for fort. Fint å kunne spille litt sjakk for å slappe av og være litt avslappet sjakk nerd.
  Hvis eller når jeg ler skriftlig av Høyre/Høgre skriver jeg H H H H.
  Jeg vet at det er latterlig dumt å le på en så dum måte, men jeg føler meg så fristet eller blir så manipulert og styrt noen ganger. Er det H-vri?
  Tror det var en høyrepopulist som fikk meg til å le så rart, Nå kom det på nytt. H H H H.
  Noen politikere i Høyre/Høgre trenger ikke en gang indianerdrakt for å få meg til å H H H H.
  Min latter er manipulert og styrt av H H H H-siden.
  Har ikke TV.
  Tenk hvis jeg tittet på Farm1?
  Trenger nok å kjøle meg med en sjakk snart.

Kommentarfeltet er lukket.