De vil jakte barneovergripere – men ikke i sitt eget parti

Finansminister Siv Jensen, Terje Søviknes, Ulf Leirstein og Trond Birkedal.

FrPer som foreslo sex med 14-åring og trakasserte flere jenter beholder vervene i organisasjonen. Slike saker tårner seg opp regjeringspartiet og det er vanskelig å se på deres jakt etter overgripere som annet enn billig stemmesanking.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

En person med tillitsverv i Fremskrittspartiet og Fremskrittspartiets Ungdom fortsetter på tross av flere alvorlige varsler mot ham. Han skal ha befølt en 13-åring mot hennes vilje, foreslått å ha sex med en 14-åring, vært svært pågående mot yngre partifeller, forsøkt å kysse dem og fortalt dem at man ikke kom seg opp og fram i Fremskrittspartiet om man ikke hadde sex med folk over seg, melder NRK.

Andre nestleder i Fremskrittspartiet stortingsgruppe, Helge André Njåstad, forteller statskanalen at partiet hans vil komme med en «reaksjon» mot deres tillitsvalgte, men vil ikke si hva reaksjonen går ut på, verken til NRK eller til de utsatte i saken.

— Det skal være trygt å sende ungdommer til FrP og FpU, gjentar imidlertid Njåstad i likhet med partifellene som har uttalt seg offentlig i lignende saker tidligere.

LES OGSÅ: Siv Jensen har fått akutt hukommelsestap — eller så skjuler hun overgrep i FrP for fjerde gang

Jakten på monstre
For det har begynt å bli noen slike saker for FrP. At noe som er et utbredt samfunnsproblem også forekommer i politiske partier er ikke overraskende. Det man derimot må kunne forvente av organisasjoner som har som mål å styre landet er at de gjør sitt ytterste for at slikt ikke skal gjenta seg og at disse sakene behandles på en god måte. Der har Fremskrittspartiet feilet kapitalt, gang på gang.

Oppigjennom årene har vi blitt vant med utspill fra partiet lengst ute til høyre på Stortinget om at de vil «kastrere pedofile», «GPS-spore pedofile», «ha offentlig register for pedofile», «nekte pedofile å bosette seg nær barnehager og skoler» og så videre. Friskest i minne sitter sannsynligvis den avgåtte justisminister Sylvi Listhaugs utspill om «pedofile monstre» som hun skulle prioritere jakten på. Ulf Leirstein — som vi kommer tilbake til seinere i saken — har kanskje vært den aller ivrigste i partiet når det kommer til å straffe barneovergripere.

Listhaugs største styrke som politiker er hennes evne til å manipulere offentlig debatt og provosere motstandere til alltid å spille ball på hennes hjemmebane. For en periode seinhøstes og i starten av 2018 var verken FrP eller Høyre spesielt komfortable med det offentlige ordskiftet. Trond Giskes framferd hadde blitt snakket langt og lenge, men begge de to regjeringspartiene hadde svin på skogen som var langt verre. Monsterdebatten tjente som et godt timet pust i bakken.

LES OGSÅ om Terje Søviknes: Jeg blir så eitrende forbanna!

Partitopper visste om Leirstein
Ikke ulikt sin kollega som nylig har blitt tilgitt, foreslo stortingsrepresentant Ulf Leirstein gruppesex med en 15 år gammel partifelle. Han sendte også porno til flere unge partifeller — deriblant en 14-åring — fra sin stortingsepost. I Ulf Leirsteins tilfelle visste partiet om saken. Daværende leder i Sarpsborg FpU; nylig avskjedighet administrator for Sylvi Listhaugs facebook-konto, Espen Teigen; var blant personene som blei varslet om stortingsrepresentant Leirstein forslag om trekantsex 15-åringen. Teigen blei også kontaktet vedrørende Leirsteins angivelige intime forhold til en fra ungdomspartiet*. Alt dette uten å reagere.

Også Siv Jensen blei fortalt om saken året før, men som Teigen påstår hun at hun ikke husker. Jensen avbrøyt varsleren og fortalte at jo mindre hun visste, jo bedre var det. Daværende generalsekretær i FrP, Finn Erik Holm, blei også kontaktet med informasjon om Leirsteins beteende, men heller ikke han var interessert å høre om saken. Assisterende generalsekretær, Øistein Lid, forteller at han «konfronterte» Leirstein med saken i 2012, men at «det var da ikke mulig å komme videre med saken» på tross av at han hadde blitt vist de omtalte SMSene.

En enkel og grei måte å «komme videre med saken» på ville være å starte en eksklusjonsprosess i partiet og gitt alle opplysninger til politiet for eventuell straffeforfølgelse. FrP har imidlertid bestemt seg for at Ulf Leirstein ikke skal ekskluderes, og har plassert ham i Stortingets kontroll- og konstistitusjonskomite. Til kontrast kan det nevnes at eksklusjonssak blei starta mot en stortingsrepresentant fra samme parti i 2017, da fordi hun hadde stemt mot sammenslåing av agderfylkene.

LES OGSÅ: Utøyaoverlever: — At FrP framstilte seg selv som offer og slo mynt på Utøya sier sitt om deres samfunssyn

FrP beskytter overgripere
At denne saken har blitt håndtert på en skrekkelig måte er imidlertid ikke noe unntak. Partiets leder og Norges finansminister har selv vært direkte involvert i fire saker hvor hun har satt overgriper over offer. Hun har forsøkt å spare partiet for offentlighetens søkelys i stygge saker og verken tatt de videre internt eller til politiet.

Søviknes-saken kjenner de fleste til. En drita full 16-åring blir etter egen beretning utsatt for et overgrep av Terje Søviknes — som nå har blitt olje- og energiminister — i tillegg til en annen ikke-navngitt voksen tillitsperson i FrP. Hun har slitt med psykiske senvirkninger gjennom halve livet sitt på grunn av det hun blei utsatt for den skjebnesvangre kvelden på FpU-møtet Søviknes var med på å arrangere. Den gang gjorde Siv Jensen og resten av partiledelsen alt de kunne for å skyve informasjon under teppet, og forsøkte skamløst å sette seg selv i offerrollen da saken kom ut i offentligheten.

På samme tid som skandalen rundt Søviknes’ overgrep fortalte Cathrine Rustøen at hun hadde blitt voldtatt av to tillitsvalgte i FrP. Siv Jensen fortalte offentlig at hun hadde oppfordret Rustøen til å anmelde, noe Rustøen mener er blank løgn. «Hun skjelte meg ut, og hevdet at jeg hadde dolket henne i ryggen.»

Siv Jensen visste om at Trond Birkedal hadde begått en rekke ulovligheter, deriblant å tilegne seg nakenbilder av gutter på internett ved å oppgi falsk alder, bilde og navn, samt å snikfotografere en 19-årig partifelle i dusjen hjemme hos seg selv. Birkedal blei dømt i 2012. Siv Jensen visste om sakene allerede tre år før. I mellomtida var Jensen med på å få valgt Birkedal inn i FrPs sentralstyre, samt å gjøre ham til leder for partiets skole- og oppvekstutvalg!

I 2013 kom nok en FrP-kvinne med voldtektsanklager mot to partikollegaer. Denne gangen hadde også både Siv Jensen og Aina Stenersen, lokalpolitiker i FrP, blitt varslet. Ingen av dem svarte på henvendelsene fra den voldtatte kvinnen.

LES OGSÅ om Ulf Leirstein: En trussel mot rettssikkerheten

Overgriperne forfremmes
Søviknes fikk stor støtte fra FrP, i motsetning til den overgrepsutsatte 16-åringen. I dag er han oljeminister, mens hun nylig har søkt om voldsoffererstatning for det tidligere partikollegaer utsatte henne for. Flere har hevdet at Søviknes fikk sin straff, men hvilken straff er det egentlig å være ordfører?

I Birkedal-saken fortsatte den unge politikeren å klatre i partiet på tross av at Jensen og flere andre visste godt om hans overgrep mot unge gutter. Den tillitsvalgte FrPeren, som blant annet skal ha befølt en 13-åring og fortalt andre som han har trakassert at de må ligge seg oppover i partiet, fortsetter i sine tillitsverv.

Dette har man sett i flere andre sammenhenger med FrP. Den voldsdømte justisministeren, Per Sandberg, blei satt øverst på lista for FrP i Nord-Trønderlag like etter at han hadde blitt dømt for å ha skallet og slått ned en asylsøker. Mazyar Keshvari fortalte en NRK-journalist at han ønsket å skyte henne da de traff hverandre på en pub etter en opphetet TV-debatt. Han fikk ingen reaksjoner fra partiet, men blei derimot forfremmet til leder av Oslo FrP på et seinere tidspunkt.

LES OGSÅ: I 2014 ville han skyte NRK-journalist, i dag er han leder for Oslo FrP

Pisker opp frykt for å tjene på det
FrP liker å framstille seg selv som lov og orden-partiet som skal bure folk inne lengre enn alle de andre. Dette gjelder spesielt for seksuelle overgripere og særlig om ofrene er mindreårige. Partiets handlinger forteller derimot ei annen historie, ei hvor overgripere og kriminelle heller beskyttes og belønnes.

Det er vanskelig å se på retorikken om monstre, sterilisering og overvåkning som annet enn autoritære utslag og forsøk på piske opp frykt og avsky for selv å tjene på det. Det er akkurat slik vi kjenner politikken deres fra så mange andre områder.

* Korrigert fra at Leirstein skulle hatt et intimt forhold med en 15-åring basert på en misforståelse. Vi beklager feilen og takker leser for tips om misforståelsen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned