Ti års fengsel til svensk nazist – mishandla kona og forsøkte å drepe to politifolk

Illustrasjonsfoto, svensk politibil: Håkan Dahlström

Da politiet skulle stoppe konemishandling barrikaderte den svenske nazisten seg i huset med parets barn og forsøkte å drepe politifolkene.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

I september i år rykka politiet ut til et hjem i Norrköping. De hadde blitt varslet om en voldshendelse like ved Ektorpskolan. Det viste seg at en mann hadde banka kona si så hun måtte legges hentes av ambulanse.

Da politiet kom til stedet barrikaderte mannen seg i huset med kona og deres barn, og nekta å slippe inn de uniformerte. Da de prøvde å ta seg inn angrep mannen med kniv. Væpnede forsterkninger blei så tilkalt. Ifølge Aktuellt Fokus tok det over tre timer fra hendelsen først blei rapportert til dramaet var over.

LES OGSÅ: Politisk vold i Norge

Det var etter mishandlinga av kona at mannen, som har lengre fartstid i svenske høyreekstreme miljøer, sjøl ringte ambulansen. Han fortalte at hun hadde falt og slått seg, men da ambulansepersonellet fikk snakke med henne kom det fram at det var ektemannens vold som var årsak til skadene. Han hadde blant annet stukket henne med kniv. Ambulansesentralen tilkalte politiet.

Mannen er nå dømt til ti års fengsel for blant annet mordforsøk, vold og grove trusler mot tjenestemenn. Han trua politiet med «et nytt Malexander». Malexander-drapene blei begått av tre nazistiske bankranere i 1999.

Den nå dømte 35-åringen har ikke bare sin voldelige adferd til felles med drapsmennene i Malexander, men også sine politiske sympatier. Andreas Berglund har vært med i den nazistiske organisasjonen Blood & Honour, i det nå nedlagte nazistiske partiet Svenskarnas Parti, har deltatt på såkalte hvit makt-konserter og i de seinere årene blant annet delt ut flyveblader for det høyreekstreme partiet Alternativ for Sverige.

LES OGSÅ: Nazister tatt med ti kilo sprengstoff og våpen i Gøteborg

Drapstruslene mot politifolkene fortsatte også etter at han var blitt arrestert og satt i politibilen.

I forbindelse med rettssaken måtte han gjennomgå en undersøkelse for sin psykiske helse, men det blei ikke funnet noen grunn til å tro at mannen hadde noen alvorlig psykisk forstyrrelse eller sykdom.

Som i andre land er de svenske høyreekstreme organisasjonene fulle av folk med dommer fra vold, våpenlovbrudd, drap, vold i hjemmet, tyveri og narkotika. Volden skjer har skjedd både i forbindelse med demonstrasjoner eller annen form for eksplisitt politisk voldsutøvelse som angrep på minoriteter eller politiske motstandere, men også i det daglige ved tilfeldige pubgjester, ektefeller, kjærester og familie blir blir ramma.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

8 kommentarer på Ti års fengsel til svensk nazist – mishandla kona og forsøkte å drepe to politifolk

 1. Kanskje passende å nevne Norges første internasjonale terrorist også her?

  • AvatarKnut Konsulent // 2018-12-13 kl 17:20 //

   Hvorfor det?

   Hva slags relasjon har det?

   • En må jo ta med det som er av terrorisme.

    • AvatarKnut Konsulent // 2018-12-13 kl 20:43 //

     Hvorfor det? Hvilken relasjon har det?
     Må vi ha med Granatmannen og Breivik i alt?
     Jeg synes ikke det. Jeg skjønner ikke hvorfor det er relevant.

Kommentarfeltet er lukket.