Høyreekstremt bombeattentat mot korona-sykehus hindret i USA

Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerer i Sverige. Bildet er ikke direkte relatert til saken. Foto: Peter Isotalo

Samme dag som Säpo oppgraderte terrortrusselen fra ytre høyre, døde en amerikansk høyreekstremist under pågripelse som hadde planer om å sprenge et sykehus.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie

Torsdag 26. Mars døde 36 år gamle Timothy Wilson under pågripelse av FBI i USA. Wilson planla å sprenge et sykehus, som brukes til å behandle Korona-pasienter, i Kansas city-området med en improvisert bilbombe.

LES OGSÅ: Bibliotekssjef: Nazister og Bandidos kan ha møter på biblioteket

Sykehus, moske eller synagoge
Han hadde allerede vært under overvåkning i flere måneder av FBI som en potensiell voldelig høyreekstremist, sa FBI i en uttalelse. Wilson skal ha vurdert å angripe en skole med mange afroamerikanske elever, en moske og en synagoge før han bestemte seg for å angripe sykehuset.

— Den nåværende krisa gjorde at Wilson bestemte seg for å akselerere planen om å bruke en improvisert bilbombe i et forsøk på å forårsake massiv skade og flest mulig ofre, sa FBI til Vice.

Angrepet kommer samtidig som høyreekstremister på nett tar til orde for voldelige angrep for å ytterligere destabilisere samfunnet, i håp om en samfunnsmessig kollaps hvor høyreekstremister kan komme seirende ut.

Omstendighetene rundt Wilsons død er fremdeles uklare. Det er ikke sikkert om han ble drept av FBI, om han skøyt seg selv eller om han døde i en ulykke relatert til den improviserte bilbomben han laget.

LES OGSÅ: Per Willy Amundsen vil gi voldsdømt høyreekstremist asyl i Norge

Säpo – høyreekstrem terror utgjør en større fare i Sverige
Samme dag som Wilson døde under pågripelse, sa Säpo i en uttalelse at de tre største truslene for Sverige i koronakrisens tid er Kina, Russland og høyreekstremister.

Säpo baserer seg på økt høyreekstremistisk aktivitet på nett de siste årene, samt terrorangrepene i New Zealand, USA, Norge og Tyskland.

Utviklingen i trusselbilde sees i sammenheng med hverandre, spesielt med tanke på at svenske høyreekstremister pleier kontakt med russiske meningsfeller:

Radikaliseringen skjer ofte via internett. Der skapes egne ideologier, som har sitt utgangspunkt i for eksempel rasisme og fremmedfiendtlighet, antifeminisme og konspirasjonsteorier. Utviklingen støttes av fremmede makter som kan tjene på økt polarisering i samfunnet

fra Säpo sine nettsider.

Säpo ser også økte høyreekstremistisk aktivitet i forbindelse med Koronakrisen.

«Säkerhetspolisen ser aktiviteter med koblinger til pandemien fra både voldelige ekstremister så vel som fremmede makter», fortsetter Säpo.  

Den norske nynazismen er tett knyttet sammen med den svenske, spesielt gjennom den største aktive nazistiske organisasjonen i Norden, Den Nordiske Motstandsbevegelsen (DNM). DNM har flere drap og terrorangrep bak seg i Sverige og i Norge har de blitt knytta opp mot gjenntatte voldshendelser og våpeninnehav.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned