Stormobilisering mot innskrenking av retten til abort

Fra demonstrasjoner for abortloven i Oslo i 2016. Foto: Marika Lejon

Erna Solberg har sagt at hun kan akseptere innskrenking av abortretten for å få Krf med på laget. Over 12.000 personer har meldt interesse for demonstrasjon for abortloven i morgen i Oslo.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I forbindelsene med uroen innad i Kristelig Folkeparti og skjær i sjøen for forhandlinger av statsbudsjettet har Erna Solberg sett en mulighet. Hun håper samarbeid mellom støttepartiet og regjeringa kan reddes gjennom å gi støttepartiet vilja si når det kommer til svekking av kvinners rett til abort. Konkret har hun uttalt at hun kan støtte et forbud mot såkalt tvillingabort — at antall fostre ikke kan reduseres i tilfelle flerlinger. Solberg har også sagt at hun hun er åpen for endringer i bestemmelsen som gir rett til abort i tilfeller der fosteret diagnostiseres med alvorlig sykdom eller alvorlig funksjonsvanske.

Statsministeren sier det er naturlig at KrF får sette et «verdipreg» på en felles plattform om de skulle gå inn i regjering.

LES OGSÅ: Ikke kødd med retten til selvbestemt abort!

Dette har satt sinnene i kok hos en rekke kvinnesaksforkjempere som mener Høyre og regjeringa åpner for en uthuling av abortloven og en svekkelse av retten til abort. Margrethe Gustavsen er blant initiativtakerne til en demonstrasjon som skal finne sted i Oslo i morgen, mandag 17:00 foran Stortinget.

— Vi demonstrerer fordi regjeringen nok en gang har bestemt seg for at endringer i abortloven er noe man kan bruke som forhandlingskort. For å «gi regjeringspartnerne noen seiere», som Høie og Solberg så fint har sagt det, sier Gustavsen til Radikal Portal.

Også i Stavanger og Bergen vil det bli demonstrasjoner for samme sak til samme tidspunkt. Markeringene er partinøytrale og tverrpolitiske.

Blant tusenvis av mennesker kan du vente å finne dette banneret i morgen.

For fire år sia vurderte også regjeringa å stramme inn på retten til abort. Den gangen ville de at leger skulle ha mnuligheten til å reservere seg mot å henvise til abort, noe som ville innskrenka tilbudet for mange, spesielt på mindre plasser. Store protester fikk den gang regjeringa til å snu.

— Ja, vi er jo mildt sagt overraska etter det som skjedde i 2014. Jeg har sjelden opplevd så stor enighet som vi ser nå. Vi kan ikke godta en uthuling av retten til abort.

I skrivende stund har over 12.000 mennesker meldt sin interesse for å delta på markeringa i Oslo.

Les mer om arrangementene her: Oslo, Bergen, Stavanger.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Stormobilisering mot innskrenking av retten til abort

 1. Abort er et vanskelig tema.
  I dag har vi en juridisk bekvemmelighets definisjon av livets begynnelse.Sam
  Åpenbart feil å definere livets begynnelse ved fødselen.
  Det kan være like feil å si det er ved unnfangelsen.
  I dag er det delvis 12 uker og delvis 18 uker etter unnfangelsen.
  Abort etter at livet er begynt er drap. Det er dette som gjør at mange mener det er galt uansett.

  Fosteret er juridisk definert som «ikke liv» før 12 uke.
  Mellom 12 og 18 uker er det «delvis» liv og det skal medisinske grunner til for abort. Det er derfor ikke fritt i denne perioden. Fosteret har begynt å få rettigheter.
  Denne perioden kan bli brukt til, og blir brukt til å sortere vekk fostere med uønskede «skavanker».

  Hvem føler seg kapal til å leke gud, å si «du får ikke leve men han får leve?»
  Er det samfunnsmessig gunstig at alle med downs blir abortert vekk? Det er i større og større grad en konsekvens av dagens lovtekst.
  Ikke alt er økonomi.

  Selv klarer jeg ikke formulere en bedre lov enn den vi har i dag, men det betyr ikke at det ikke er mulig. Det er ihvertfall ingen fasistsvar her.

Kommentarfeltet er lukket.