Trumfer Bibelen loven?

Foto: US States Navy

Jeg er forbanna fordi vi i 2014 må fortsette å jobbe for ting som bør være selvsagte og forbanna over leger som kun tenker på seg selv og ikke pasientene sine.

Oda Amalie Kise Hjertstrøm
About Oda Amalie Kise Hjertstrøm (3 Articles)
Oda Amalie Oda Amalie Kise Hjertstrøm er fra Bø i Telemark. Hun sitter i kommunestyret i Sauherad for SV og er landsstyrerepresentant i Sosialistisk Ungdom.

1. januar i år hadde Aftenposten en sak som fikk meg til å sette nyttårsfrokosten i halsen. I alt tre av sju fastleger i Bø i Telemark har reservert seg mot å henvise til abort eller sette inn spiral. De forsvarer det med felles pasientlister og at dette har gått uproblematisk i tjue år.

Selv om jeg stjeler noe hver dag i tjue år og ikke blir tatt, betyr ikke det at det er greit. Og selv om legene i Bø har brutt loven i tjue år og ikke fått klager, så er ikke det greit heller.

Det som nå kommer fram i Bø skremmer meg. Hva har skjedd med jenters rettigheter? Trumfer bibelen loven? Og når det er snakk om samvittighet i denne saka, er det definitivt ikke jentas. Stakkars fastlegene som må gjøre jobben sin. Det er flaks de kan bryte lova da.

En ting som om mulig er mer skremmende enn at de er leger som nekter å gjøre jobben sin, er at han ene også er varaordfører i Bø kommune, og ingen reagerer på at en folkevalgt som ham selv velger hvilke lover han vil følge. Jeg er forbanna. Forbanna fordi vi i 2014 må fortsette å jobbe for ting som bør være selvsagte, og forbanna fordi disse legene kun tenker på seg selv og ikke pasientene sine.

Dette handler om jenters rettigheter, og jeg synes ikke det er greit at en lege setter sin egen samvittighet over pasientens. En lege skal hjelpe sine pasienter, det er en del av jobben. Når en jente da kommer til fastlegen sin etter å ha tatt en forferdelig vanskelig avgjørelse, er det ikke riktig på noen å nekte og hjelpe jenta.

Det er heller ikke verdig at jenter i Bø som vil ha henvisning til abort eller få satt inn spiral må stå i skranken med legesekretæren og opplyse om dette, så hun kommer til en lege som faktisk vil hjelpe henne.

Det de tre legene i Bø driver med mener jeg er ulovlig praksis. Selv om den nye regjeringa vil åpne for en reservasjonsrett når det gjelder abort, er denne ikke innført ennå. Og det har aldri vært snakk om å kunne reservere seg fra å gi prevensjonsmidler.

Telemark SU mener at lovbrudd bør straffes. Derfor har vi valgt å anmelde de tre legene i Bø, om ikke fylkesmannen kommer med sanksjoner.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned