Colombias eks-president Uribe i husarrest

Colombias tidligere president Álvaro Uribe har lenge vært mistenkt for tilknytning til narkohandel og paramilitære grupper. Nå er han under etterforskning og i husarrest. Foto: Niel Palmer/CIAT under lisens (CC BY-SA 2.0)

Etter årtier med mistanke om narkohandel, samarbeid med paramilitære dødsskvadroner, korrupsjon og kjøp av vitner har høyesterett satt Álvaro Uribe i husarrest mens etterforskninga mot ham pågår.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Colombias president gjennom åtte år, Álvaro Uribe Vélez, er satt i husarrest. Den sterkt høyrevridde politikeren har helt fra starten av sin politiske karriere blitt anklaga for tette bånd til paramilitære styrker eller dødsskvadroner som driver storskala narkohandel, står for storskala drap og menneskerettighetsbrudd, og driver systematiske forfølgelseskampanjer mot småbønder og landets venstreside.

— For alle som ønsker fred og rettferdighet i Colombia er rettskjennelsen en positiv utvikling på vei mot reelt demokrati, sier leder for Latin-Amerikagruppene i Norge, colombianeren Diego Marín, i en pressemelding.

— Uribe har ledet motstanden mot fredsprosessen. Under hans regjering ble alvorlige menneskerettighetsbrudd begått, eksempelvis falsos positivos, ulovlige henrettelser av flere tusen ungdommer som ble fremstilt av landets militærstyrker som geriljamedlemmer, uttaler Marin, som er tidligere studentleder og politiker i eksil i Norge siden 2008.

Paramilitære grupper
Den nåværende rettsprosessen mot Uribe har sitt opphav i 2012 da kongressmedlem Iván Cepeda fra venstrepartiet Polo Democrático tok initiativet til en etterforskning av menneskerettighetsbrudd i delstaten Antioquia og spesielt rollen til to av Uribes brødre. Cepeda hadde i lengre tid intervjua tidligere medlemmer av paramilitære grupper og flere pekte mot Uribe-familien og direkte mot den tidligere presidenten, ikke bare for å være involvert, men også for å ha vært sentrale og ha danna den paramilitære gruppa Bloque Metro.

I prosessen som fulgte kom det indikasjoner på at Uribe forsøkte å bestikke vitner. I 2018 blei det åpna sak mot Uribe — i tillegg til hans politiske allierte Álvaro Prada — for bestikkelse av vitner og forsøk på ulovlig påvirkning av en rettsprosess. Etter Uribe gikk av som president i 2010 blei han etterfulgt av sin egen forsvarsminister, Juan Manuel Santos, og deretter av hans nære allierte Iván Duque Márquez som fremdeles er president. Likevel mener Uribe at han er utsatt for et komplott. Tidligere i år blei også Uribes advokat tiltalt i samme sak.

CIA: Uribe nær venn av Escobar
Uribe kommer fra en rik jordeierfamilie i Antioquia, delstaten hvor det beryktede Medellinkartellet, leda av kanskje verdenshistoriens største narkobaron Pablo Escobar, hadde sitt hovedsete. Uribe blei utnevnt til borgermester i Medellín i 1982, men blei i stillinga kun i fem måneder etter at landets president ba Antioquias guvernør finne en annen fordi Uribe hadde tilknytning til Medellinkartellet. Uribe blei seinere bystyremedlem i Medellín for så å bli senator og deretter guvernør i Antioquia.

I et hemmeligstemplet CIA-dokument fra 1991, frigitt i 2004, fastslår USAs etterretningstjeneste at Uribe er nær venn av Pablo Escobar og involvert i narkotikarelaterte forretninger:

Álvaro Uribe Velez – En colombiansk politiker og senator dedikert til samarbeidet med Medellinkartellet på høyt nivå innafor myndighetene. Uribe var koblet til et foretak som var involvert i narkotikaaktivitet i USA. Hans far ble drept i Colombia grunnet sine koblinger til narkotrafikken.

Har jobbet for medellinkartellet og er en nær personlig venn av Pablo Escobar Gaviria. Han har deltatt i Escobars politiske kampanje for den å vinne setet for varaparlamentarikeren Jorge ((Ortega)). Uribe har vært en av politikerne, fra senatet, som har angrepet enhver form for utleveringsavtale.

Jordeiere mot fattige bønder
Borgerkrigen i Colombia har sitt opphav i at mesteparten av landet er eid av noen få og svært rike jordeiere, mens jorda er drevet av mange veldig fattige jordløse landbruksarbeidere. Paramilitære grupper knyttet til jordeierne har fordrevet, berøvet eller på andre måter forhindret de jordløse å etablere sin egen drift av upløyd mark. På 1960-tallet oppretta fattige bønder sin egen geriljaorganisasjon, FARC, med hovedmål om jordreform for å rette opp i den skeive fordelinga av jordressursene.

Uribe eskalerte den militære konflikten i sin tid som president og har markert seg som den fremste motstanderen av fredsprosessen satt i gang av hans etterfølger, Juan Manuel Santos, og som førte til Nobels fredspris for Santos i 2016. Fredsprosessen blitt kansellert av den Uribe-allierte president Iván Duque.

Uribe var i sin presidentperiode regna som USAs nærmeste allierte i regionen i deres såkalte krig mot narkotika, som i Colombia ikke retta seg mot de paramilitære gruppene, men heller mot venstreorienterte geriljagrupper.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned