Brasil har tillatt 197 nye plantemidler i 2019

Foto: Public domain fra PXHere

Jair Bolsonaros har et utstrakt samarbeid med jordbrukskapitalen som nå kan bruke mer kjemikalier.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Brasils ytre høyre-president Jair Bolsonaro gikk til valgkamp med en utstrakt hand til landets mektige landeiere. Det industrialiserte jordbruket i Brasil driver med utgangspunkt i monokulturer, ofte av genmodifiserte planter, som krever utstrakt bruk av sprøytemidler. I tillegg er landets verdens klart største eksportør av storfekjøtt, og det ryddes vei til nye områder for kvegdrift ved å hogge ned regnskog.

Nå har Bolsonaro levert på sine løfter og tillatt bruk av 197 nye sprøytemidler for planter i løpet av 2019.

LES OGSÅ: Myter og fakta om global landbruksproduksjon

Landbruksminister Tereza Cristina ledet arbeidet for å få fjerna regulering av kjemikalier i landbruket fra senatet under forrige president Michel Temer. Cristina tiltrådte som minister 1. januar, men lovte allerede før nyttår at hun ville gjøre mye for å tillate nye sprøytemidler samt å strupe kontrollinstanser som regulerer landbrukets bruk av kjemikalier og kan bøtelegge dem som bryter reglene.

Jair Bolsonaro har flere ganger sagt at han vil ha Brasil ut av den verdensomspennende Paris-avtalen, men ser inntil videre ikke ut til å gjøre alvor ut av truslene. Bolsonaro har vært tett knytta opp til landbrukslobbyen, som han har vært det til andre sterke kapitalinteresser. Han har også tatt til orde for å bruke regnskogen i Amazonas for «økonomisk vekst» for Brasil og sagt at han vil assimilere landets utbefolkning for at de ikke skal kunne oppta områder i regnskogen som kan brukes til å tjene penger på. På den andre sida har han karakterisert De jordløse landarbeideres bevegelse (MST) som terrorister.

LES OGSÅ: Over én million brasilianere protesterte mot Bolsonaro

Ifølge Brazil Wire er tre av de godkjente kjemikaliene i hovedsak bestående av glysofat. Det er også hovedingrediensen i Monsanto/Bayers omstridte plantevernmiddel, RoundUp. Monsanto/Bayer har tapt tre søksmål i USA det siste året mot folk som retten har funnet det bevist at har fått varige mén av bruken, og flere tusen andre søksmål står for døra. Frankrike har ulovliggjort eller begrensa bruken av flere midler de mener kan være til skade for folk og går dermed i motsatt retning av Brasil.

Etter det parlamentariske kuppet mot Dilma Rousseff har antallet nygodkjenninger av sprøytemidler i jordbruket økt.

Ifjør økte hogging og brenning av regnskog i Brasil med 20 prosent. Ifølge Bloomberg har det i år gått ned, men det er på grunn av usedvanlig mye regn.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned