Iran til angrep på kurdiske opposisjonelle i Irak – minst 15 drept

Med fly- og rakettangrep har iranske styrker rammet basene til østkurdiske venstrebevegelser.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

I går gikk iranske regjeringsstyrker til angrep på basene til den kurdisk-iranske opposisjonen i Irak. De østkurdiske venstrepartiene er ulovlige i Iran og baserer derfor mye av sin virksomhet over grensa i Irak. Den består av både politisk og væpnet kamp.

Hovedkvarterene til de østkurdiske partiene Det demokratiske partiet i iranske Kurdistan (PDKI) og PDK-partiet ligger nær ved hverandre i byen Koya i Arbil-provinsen i Irak. De ble begge angrepet med både av fly og land til land-raketter i går på dagtid melder http://kurdistanmedia.com/.

Ifølge PDKI-partiet er 15 peshmerga drept og flere av de som mistet livet er i sentralkomiteen til partiet. Ytterligere to peshmerga er meldt savnet. 40 personer ble skadet alvorlig. Blant av de sårede er den tidligere lederen og den nåværende lederen til PDK. Det finnes også sivile, barn og gamle blant de sårede. Flere gjemte seg under heller og stein på grunn av iranske raketter og krigsfly. Det iransk-kurdiske partiet har oppgitt navnene på de fjorten omkomne på deres side http://www.kurdistanukurd.com.

Luftangrepene har fortsatt i dag.

Tabnaks, nyhetswebsiden til en tidligere kommandør for den islamske revolusjonsgarden, publiserte at angrepene ble utført av den islamske revolusjonsgarden fra østkurdiske byen Urmia. Videre står det at seks land til land-raketter ble skutt mot hovedbasene til det østkurdiske partiet.

Ifølge Ali Javanmardi, journalist i Voice of America, ble disse missilene skjøt av den islamske revolusjonsgarden direkte fra byen Kirkuk i det nordlige Irak.

De ti siste årene har det vært flere angrep mot de østkurdiske partiene. I dags siste angrep var en av de blodigste angrepene Iran har utført mot de østkurdiske politiske partier, særlig mot PDKI. Hovedkvarteret til det østkurdiske demokratiske partiet er totalskadet og flere av de overlevende har blitt sendt til sykehusene i de irakiske byene Koya og Arbil.

I skrivende stund flyr iranske jagere over Piranshahr i iransk Kurdistan og fyrer tungt skyts mot fjellområdene på begge sider av den iransk-irakiske grensen, hvor PDKI-partiet har flere baser.

Den islamske revolusjonsgarden har publisert en erklæring om angrepet mot PDKI- og PDK-partiet. Der forteller de om syv missiler og raketter ble avfyrt mot deres hovedbaser. De har nylig gått ut og advart dem om å avslutte sin aktivitet, hvis ikke vil de få enda større konsekvenser enn de omtalte angrepene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned