Fordøm det rasistiske kuppet i Bolivia!

Støttedemonstrasjon for president Evo Morales i Buenos Aires. Argentina. Foto: www.newsoresund.org. Martín Santarelli

Regjeringen må fordømme kuppet i Bolivia for å få slutt på den fascistiske volden og forhindre at bolivianere fratas flere år med sosiale framskritt og fattigdomsbekjempelse.

Cihan Karakoc
Om Cihan Karakoc (10 artikler)
Cihan Karakoc er leder i Cubaforeningen i Norge.

Cubaforeningen i Norge fordømmer på det sterkeste statskuppet mot Bolivias demokratisk valgte regjering. Kuppet ble gjennomført til tross for at President Evo Morales hadde gjentatt appellert til dialog og en fredelig løsning. 

Det lenge planlagte kuppet ble satt i gang rett etter valget 20. oktober med beskyldninger om valgfusk som påskudd, verdt å merke er det at opposisjonen hadde fra før varslet at de ikke kom til å anerkjenne valgresultatet uansett. Regjeringspartiet vant valget i første runde med ti prosentpoeng over sin nærmeste konkurrent Carlos Mesa. Til nå har det ikke blitt lagt fram bevis om valgfusk.

Med logistikk støtte og finansiering fra lokale oligarker og NGO’er fra USA, ble det erklært en generalstreik i de sju største byene blokader av gater og veier. Streiken ble ikke støttet av folket og landets største fagforbund.

For å etterkomme påstanden om valgfusk ba president Evo Morales OAS (Organisasjonen av amerikanske stater) om å foreta en grundig etterkontroll av valget og sa at dersom det skulle bli avdekket valgfusk, ville det lyses ut en andre valgrunde.

Det kom likevel et krav om at Morales måtte gi fra seg presidentembetet med umiddelbar virkning fra mannen som påtok seg oppgaven som kuppleder, presidenten av oligarkenes «sivilkomité» i Santa Cruz. Komiteen er beryktet for sin rasistisk motivert. De fikk støtte fra lignende «sivilkomiteer» i andre landsdeler, og mobiliserte middelklassen og deler av urbane befolkningen. Disse høyreekstreme grupperingene var ansvarlig for ødeleggelse av infrastruktur, offentlige bygg, og rasistisk preget vold mot politiske motstandere. De satt i gang en kampanje mot regjeringstilhengere med forfølgelse, lynsjing og gisseltaking. 

En del av kupplanen var å verve politioffiserer for å få politi i flere delstater til å slutte seg til opposisjonen. En meget suspekt (i forhold til timing og innhold) foreløpig rapport offentliggjort av OAS konkludert med at det hadde foregått «uregelmessigheter» under valget. Morales gikk med for å gjennomføre en andre valgrunde, selv om det ble ikke lagt fram noe handfast bevis for valgfusk. Opposisjonen nektet å akseptere presidentens avgjørelse, noe som er et åpent bevis på at de var bare interessert i en ulovlige regimeskifte. Presset for Morales avgang ble trappet opp, og volden intensiverte, blant annet med storming av den statlige TV-stasjon og omringing av presidentpalasset. Til slutt ga også det militære etter og ba landets president om å si opp embetet.

Etter den grunnlovsstridige innsettelse av opposisjonens leder i senatet, Jeanine Áñez, som interim-president, har det brutt ut store protester mot statskuppet over hele landet. Demonstrasjonene har blitt brutalt slått ned av sikkerhetstyrkene og kuppmakernes paramilitære grupper. Flere titalls sivile har blitt drept, og hundrevis skadet og arrestert. Det pågår også en storstilt jakt av høytstående medlemmer av det avsatte regjeringspartiet hvor maskerte paramilitære sammen med politifolk operer sammen. I mange videoer som er lekket ut i sosiale medier blir vi dessverre vitne til hvordan maskerte medlemmer fra kuppets voldelige paramilitære støttespillere slår og sjikanerer Morales sine tilhengere mens politiet står rett ved siden og gjør ingenting. 

Vi krever at den norske regjering fordømmer statskuppet, arbeider internasjonalt for en gjenopprettelse av den konstitusjonelle orden, og forlange gjeninnsettelse av landets folkevalgte president. Norge må vise solidaritet med det bolivianske folkets kamp for demokrati og en slutt på den fascistiske og rasistiske volden. Hvis kuppet får lov til å fortsette kommer folk i Bolivia til å bli frarøvet flere år med rettferdig fordelingspolitikk, enorm sosial utvikling og fattigdomsbekjempelse.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på Fordøm det rasistiske kuppet i Bolivia!

  1. AvatarAnti-rasist // 2019-11-19 kl 17:59 //

    Hvor er begrunnelsen for at det som skjedde i Bolivia var rasistisk motivert?
    Ordet «rasisme» blir stadig mer utvannet og har for lengst mistet sin betydning.
    Radikal Portal bidrar til denne negative trenden.

  2. Dessverre bærer dette preg av en ferdig tygget analyse.

  3. Dessverre bærer dette preg av en ferdig tygget analyse. Savner dokumentasjon.

  4. Er det ingen markeringer i Oslo?

Kommentarfeltet er lukket.