FrPs nye justisminister: Kommer fra lobbybransjen og mener rike er en forfulgt minoritet

Tor Mikkel Wara. Pressefoto: First House.

Tor Mikkel Wara står selv oppført med 2,5 millioner i inntekt.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Norges nye justisminister heter Tor Mikkel Wara. Finnmarkingen er et relativt ubeskrevet blad i norsk politikk, i alle fall fra partipolitikken de siste par tiårene. Han har livnært seg ved lobbyvirksomhet for firmaet First House den siste tida. De driver lysky påvirkning av politiske aktører på oppdrag fra velhavende oppdragsgivere. Vanligvis er det bedrifter som betaler for å få hjelp til å påvirke politiske prosesser i all hemmelighet. Målet er at de politiske beslutningene skal bane vei for enda høyere profitt.

LES OGSÅ: Norge får sin første voldsdømte justisminister: Per Sandberg tar over for Listhaug

Ute siden 1993
Også Waras forgjenger i stillinga, Sylvi Listhaug, hadde en fortid fra lobbybransjen og det beryktede selskapet First House.

Fiskeriminister Per Sandberg blei utnevnt som for å ta over for Sylvi Listhaug for andre gang. Første gang var det som innvandrings- og integreringsminister før Listhaug skulle føde, og nå sist fikk han i en kort periode være norgeshistoriens eneste voldsdømte justisminister et at Listhaug trakk seg etter en fadese på Facebook. Sandberg tok påska til å tenke over om han ønsket å fortsette i stillinga og nå vet vi svaret.

Tor Mikkel Wara har vært en del av den liberalistiske fløyen av FrP og satt på Stortinget for partiet i perioden 1989-1993. Han var blant de liberalistisk orienterte som ikke fant sin plass under Carl I. Hagens ledelse etter det famøse landsmøtet på Bolkesjø i 1994, hvor en stor del av den liberalistiske kontingenten trakk seg etter at Hagen vant en knusende seier. Han er tidligere leder av FpU og har vært i kulissene etter at Siv Jensen blei partileder i 2006, men aldri i sentrale posisjoner. . Partiet

Fremskrittspartiet har hatt en rekke skandaler i eget parti med seksuell trakassering og voldtektsanklager helt siden årtusenskiftet. I tillegg til Per Sandbergs dommer for vold og råkjøring er også Terje Søviknes overgrepsanklaget. Partiet som har justisministeren i Norge på femte året har blitt kraftig kritisert, også i eget parti, for manglende oppgjør med seksuell trakassering og seksualforbrytere i eget parti. Leder og finansminister Siv Jensen har selv visst om flere slike saker uten å ha gjort noe med sakene annet enn å skjule dem for offentligheten og dysse dem ned innad i partiet. Wara har etter det Radikal Portal erfarer ikke kommet med uttalelser som antyder hvor han står i disse sakene.

LES OGSÅ: De vil jakte barneovergripere — men ikke i eget parti

Rike en forfulgt minoritet
Da han ikke stilte til gjenvalg i 1993 fortalte han VG at han hadde et anger for sine fire år i nasjonalforsamlingen:

– At jeg glemte de rike og deres sak. De rike i Norge er en forfulgt minoritet, som stadig er utsatt for mobbing.

Selv står Wara oppført med 2,5 millioner kroner i lignet inntekt for 2016. Det er uvisst om han dermed ser seg selv som en del av det han i 1993 kalte for en forfulgt minoritet.

First House har offentliggjort en liste over enkelte kunder Wara har hatt i løpet av det siste året, men ikke hva oppdragene har bestått av. Ser man bort i fra foredragsvirksomhet er det ni private selskaper, arbeidsgiverforeningen Virke, Østfold Fylkeskommune og Norske Arkitekters Landsforening.

Erna Solberg ser ikke ut til å ha særlig bekymringer vedrørende eventuelle habilitetsproblemer. – Det er enhver statsråds plikt å selv være klar over alle habilitetsutfordringer og be om hjelp og spørre hvis man er i tvil.

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum krever å få se fullstendig kundeliste da han mener det er problematisk at man ikke vet hvilke interesser Wara har fremmet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på FrPs nye justisminister: Kommer fra lobbybransjen og mener rike er en forfulgt minoritet

 1. AvatarJan Johanssen // 2018-04-04 kl 23:36 //

  Per Sandberg burde ha blitt værende som justisminister.

  • Statsministeren bestemmer.
   Jeg vil vente for å se om den nye ministeren gjør noe og mener noe.
   Regjeringen bør vise handlekraft og komme med et opplegg for å stoppe all snikreklame for narko og for å stoppe narko-giftangrepet på norske barn og ungdommer.
   Narkolobbyen har alt for fri bane og for mye makt nå.
   Ekstremliberalisme og kaosliberalisme er farlig og slik at narkomafia og narkolobby kan utnytte naiv liberalistisk ideologi.

 2. AvatarJallaman // 2018-04-05 kl 18:40 //

  Ser at Møllersen har hengt seg opp i en uttalelse fra 1993. Det begynner å bli noen år siden.
  Når kommer RP med en kritisk artikkel om russekort til Jonas Gahr Støre fra 1979?

  «Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk» var Jonas Gahr Støres budskap på russekortet han delte ut i 1979

  https://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/stre—ja-det-er-mitt-russekort/3423428645.html

  • AvatarJoakim Moellersen // 2018-04-05 kl 19:44 //

   Det kommer nok samtidig med avsløringene som at Støre satt på Stortinget samtidig som han var russ.

Kommentarfeltet er lukket.