Voldtektsskandale på videregående skole ryster Iran

Illustrasjonsfoto av Shahid Beheshti videregående skole. Foto: Sonia Sevilla

En skolesjef i Teheran blir anklaget for voldtekt av en rekke elever. Skandalen er den siste av flere i sitt slag i Iran de senere år.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

— Min sønn var aggressiv, ekstremt nervøs og sint for noen måneder siden, sa faren til en av voldtektsofrene som er elev på en videregående skole i Teheran.

— Vi trodde han var syk og derfor bestemte vi at han måtte under behandling hos en psykiater. Etter noen måneder med behandling og medisiner avslørte 16-åringen at han hadde blitt voldtatt av nestsjefen for den videregående skolen i det vestlige Teheran, område 2.

Han er ikke alene og minst det er åtte andre elever som også har blitt utsatt for voldtekter på den videregående skole i Teheran, melder både flere foreldrene til elever på videregående skolen og iranske nyheter.

En video fra nyhetnettstedet https://www.khabaronline.ir/ viser flere personer samlet rundt et bord for å snakke om overgrepene. En av dem spør med høy stemme hvor mange elever som har blitt voldtatt? Mannen svarer det er kun seks elever, men får til svar «Hvorfor lyver du? Det er 16 elever som har blitt utsatt for voldtekt!»

En mor hvis sønn er en av de voldtektsutsatte roper og sier til iranske lederne, «Tror dere at dere har åpnet fjøs og ikke en skole? Våre barn er ikke sauer og de har verdier! Hvorfor har dere ikke hørt disse stemmene fra elevene? En gang, to ganger og tre ganger, hvorfor har dere ikke vits ansvar?»

Mor forsetter praten sin med den samme triste tonen og sier at hun har anmeldt saken til utdanningsministeren i Iran.

— Dersom dere prøver å unngå at denne saken blir publisert, kan dere ikke forhindre meg. De har kommet på skolen for å lære seg noe, ikke for at de skal bli utsatt for voldtekt av lærerne på skolen. Voldtekt mot barn i det islamske landet, roper mor.

Nasser Kohestani, utdanningsdirektør i område 2 i Teheran, bekrefter nyheten om at skolenestsjefen har blitt arrestert, og at saken er sendt videre til rettssystemet. Nestsjefen på skolen har benektet voldtektene, men han har innrømt at han visste seksuelle bilder og videoer på mobiltelefonen sin til elever.

Ali Khamenei, øverste lederen i Iran, skriver i et brev til leder av dommerstanden «nyheten om kriminaliteten i en av skolene i vestlige Teheran har forårsaket for sorg». Ali Khamenei mener det er hensiktsmessig å utføre straff mot den skyldige umiddelbart etter rettssaken.

Dette er ikke første gang at voldektsskandaler har skjedd ved iranske institusjoner og det har blitt flere de siste årene. Saeed Toosi er en fremtredende koranlærer som har blitt anklaget for voldtekt. Flere av hans elever beskyldte ham, men selv om familiene og til og med regjeringstjenestemenn krevde at han måtte bli dømt ble han frikjent for anklagene.

Ifølge et resultat av en undersøkelse som ble publisert ved universitetet for sosial velferd og rehabilitering i Iran har 15 % av elevene på videregående skole i Teheran blitt utsatt for voldtekt. Av 1280 gutter og jenter på videregående skole i alderen 15 og 18 åring viste resultatet av undersøkelsen at 30 % hadde hatt et seksuelt forhold mot sin egen vilje med noen eldre enn seg. Av de 30 % hadde halvparten av elevene brukt kondom. De fleste av disse var gutter.

Sannsynligvis er det store mørketall når det kommer til seksuelle overgrep i Iran, da denne undersøkelsen bare viser oss en liten del av befolkningen i Teheran.

Religiøse og seksuelle tabuer gjør at mange ikke tør å være åpne om slike overgrep. Da slike temaer er svært skambelagt er selvmordstallene blant voldtektsofre svært høye.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned