Tyrkia invaderer kurdisk Syria

Flaggene til SDF, YPG og YPJ etter at Raqqa er befridd fra Islamsk Stat. Foto: Voice of America

Det tyrkiske militæret utførte et artilleriangrep mot de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Syria fredag. Erdogan sier en bakkeinvasjon er i vente.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie

I løpet av fredag 19. Januar har det tyrkiske militæret bombet flere mål i det kurdiskstyrke området i og rundt byen Afrin i Nordvest-Syria. Russiske styrker har, etter en avtale med Ankara, forlatt byen. Washington, som har støttet de kurdiske selvstyremyndighetene i kampen mot IS, kaller angrepet ’destabiliserende’. Syria sier de er klare til å skyte ned Tyrkiske jagerfly i deres luftrom.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sier målet med angrepet er å utrydde de venstrelente Folkevernsenhetene (YPG/J). YPG/J inngår i militsalliansen Syrian Democratic Forces (SDF) som har fått støtte fra USA i kampen mot IS. Angrepet kommer etter USA sier de vil bevæpne en kurdisk grensestyrke med 30.000 soldater. Tyrkia på sin side vil forhindre formasjonen av det de kaller en ”terror-korridor” på sin sørlige grense.

LES OGSÅ: Støtt kampen for et demokratisk, føderalt Syria

Demokratisk alternativ
Tyrkia har lenge hatt en anspent forhold til den kurdiskstyrte Demokratiske Føderasjonen i Nord-Syria, også kjent som Rojava. Føderasjonen har tette bånd til Kurdistans Arbeiderparti (PKK) som anses som en terrororganisasjon av Tyrkia.

Omtrentlig områder i den Syriske borgerkrigen. Gult: Rojava, Rødt: regimekontrollert, Grønt: kontrollert av opposisjonen, Svart: IS (foto: wikimedia commons)

Både PKK og myndighetene i Rojava bygger på den politiske tenkningen til den tidligere PKK-lederen Abdullah Öcalan, som har vært fengslet av Tyrkia siden 1999. Gjennom dette har Rojava bygget et sekulært, multikulturelt samfunn midt i den syriske borgerkrigen, med demokratisk sosialisme, direktedemokrati, likestilling og økologisk bærekraft som grunnpilarer.

LES OGSÅ: — President Erdogan fører krig for eit større Tyrkia

Appell til FN
Når planene om angrepet på Rojava ble kjent, sendte de kurdiske myndighetene en appell til FN’s sikkerhetsråd. Tyrkia på sin side peker på artikkel 51 av FN-pakten om retten til selvforsvar, grunnet Rojavas bånd til PKK. Den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson sa onsdag før angrepet:

”[De amerikanske myndighetene] lytter til og tar på alvor bekymringene til vår NATO-allierte i Tyrkia. Vi anerkjenner de humanitære bidragene og militære ofrene Tyrkia har gjort i kampen mot IS […] Vi må samarbeide tett med Tyrkia for å skape en ny fremtid for Syria som også garanterer sikkerheten til Syrias naboland.”

Russiske styrker har avtalt med Tyrkia å forlate Afrin før offensiven. Foto: kremlin.ru

Foreløpig skal ingen tyrkiske styrker ha krysset grensen, men CBC rapporterer at Tyrkia har latt 20 busser med soldater fra Free Syrian Army krysse grensen på østsiden av Afrin. Lørdag sa statsminister i Tyrkia, Binal Yildirim, at tyrkiske bakkestyrker i dag ville gjennomføre «nødvendige aktiviteter» i Syria, ifølge Reuters.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Tyrkia invaderer kurdisk Syria

  1. AvatarTor Anders Engen // 2018-01-21 kl 13:02 //

    Betyr ikke dette at muslimer ikke kan leve i fred og ro med hverandre. Dog dem hater alle andre også. Ikke uten grunn at dem tar med seg sine konflikter hit, men også angriper de som ikke har gjort dem noe ondt.

Kommentarfeltet er lukket.