Protester i Iran etter myndighetene innrømte å ha skutt ned fly

Bilder av noen av ofrene etter flyet som ble skutt ned av en iransk rakett.

Demonstranter krever at landets øverste ledelse går etter at det ble klart at landets myndigheter er skyld i nedskytingen av et passasjerfly og 176 tapte menneskeliv.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

Noen timer etter at det ukrainske passasjerflyet hadde blitt skutt ned, holdt Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, en detaljert tale om USAs drap på den iranske generalen Qasem Soleimani og missilangrepene mot amerikanske militærbaser i Irak, men han nevnte ikke det ukrainske passasjerflyet hvor 176 mennesker mistet livet over Teheran.

Iran erkjente angrepet på det ukrainske passasjerflyet, men først etter tre dager med stillhet, løgn og fornektelse fra myndighetene.

Lørdag den 11. januar, noen timer etter at det Iranske regimet innrømte å ha avfyrt en rakett mot det ukrainske passasjerflyet, samlet studenter i Teheran seg utenfor både universitetet Amirkabir og Sharif teknologiske. Umiddelbart tilsluttet mange seg studentene og de løftet sammen demonstrasjonen til et større nivå med slagord mot Irans øverste leder, den Islamske revolusjonsgarden og Irans myndigheter, melder BBC og flere andre nyhetsbyråer.

LES OGSÅ: Bensinprotester i Iran — over 100 meldes drept

Bilder og rapporter publisert på sosiale nettverk søndag viser enorme mengder demonstranter på gatene i Teheran og i tillegg til andre store og små byer som Arak, Karaj, Ahwaz, Gorgan, Amol, Tabriz, Mashhad, Sanandaj, Babylon, Isfahan, Qazvin, Shiraz og Kermanshah.

Blant slagord og tilrop var:

«Avgang og avgang til Irans øverste leder, Ayathollah Ali Khamenei»
«Avgang er ikke nok, en dom er nødvendig»
«Vi roser ikke en leder som er morder»
«Mullaene må gå, død over prinsippet om velayat-e faqih»
«Styrkene fra den Islamske revolusjonsgarden og Basij må forlate landet»
«De drepte våre eliter og mullaene satte seg inn istedenfor dem»
«Qasem Soleimani var morder og hans leder er også en morder»
«Vi vil ikke, vi vil ikke ha den islamske republikken»
«Ett tusen og fem hundre demonstranter ble drept i forrige demonstrasjon»
«Død over diktatoren, død over tyrannen, uansett det er Sjah eller prestestyre.»

Den Frie Unionen av Iranske Arbeidere melder at sju demonstranter fikk skuddsår og mange ble arrestert av styrkene fra den Islamske revolusjonsgarden.

Styrkene til mobiliseringsgarden (Basij) gikk inn til universitetet Shahid Beheshti og har forsøkt å stanse protestene mot regimet.

Videoer at sikkerhetsstyrker avfyrte tåregass i flere byer mot demonstranter for å drive dem bort fra gatene, men iranske myndigheter har benektet at de har brukt våpen mot demonstranter.

Amnesty sier at Iran avfyrte plast- og metalkuler mot iranske demonstranter og flere ble såret. Organisasjonen ber alle som har informasjon om dette dele og sende sin dokumentasjon til Amnesty.

Den Frie Unionen av Iranske Arbeidere støttet demonstrantene i en erklæring. Her et utdrag:

«Økningen i bensinpriser i november tok med seg tusenvis demonstrasjoner ut på gatene i landet. Det iranske regimet har reagert sterk voldelig og blodige brutalitet mot demonstranter. Mange unge ble drept og tusenvis ble også arrestert og trakassert. Byene i landet lignet som militærbaser.

Kanskje dere kunne undertrykke demonstranter og sende folk hjem midlertidig. Men er det umulig å undertrykke det grunnleggende folkets behov som er levebrød.

På den ene siden stammer folkets sinne og hat fra korrupsjon og tyveri og grusomhet i et fullstendig mafia-system og på den andre siden stammer folkets sinne og hat mest fra det brutale undertrykkelser av regimet mot folkeretten.»

Reza Pahlavi, tidligere kronprins i Iran og sønn av sjah Mohamed Reza Pahlavi, har gitt sin tilslutning til demonstrantene. Pahlavi, som har fått støtte fra USA hvor han også bor, har fått tilsvar i gatene har dette fått i form av slagord mot ham og sjah-diktaturet som varte fram til den islamske revolusjonen i 1979.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned