Krig, epidemi og sult i Jemen: Forsker sier Saudi-Arabia kan bli skyldig i folkemord

Bygg i ruiner etter saudiarabisk bomberaid i Jemens hovedstad Saana. Foto: Ibrahem Qasim

130 barn dør hver dag av bombing, matmangel og koleraepidemi. Saudi-Arabia er i full krig i Jemen med våpen og etterretning fra USA. FN kaller den humanitære katastrofen menneskeskapt.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Saudi-Arabia har vært i full krig i Jemen siden 2015 for å gjeninnsette den saudivennlige diktatoren Abdrabbuh Mansur Hadi som blei veltet av et væpnet opprør samme år. Den saudiledede krigen mot Jemen har ført til en humanitær katastrofe i landet som truer med å ta livet av millioner av sivile.

— Det kommer en hungersnød i Jemen. Den vil ikke bli som hungersnøden som vi så i Sør-Sudan tidligere i år hvor titusenvis blei påvirket. Den vil ikke bli som hungernøden som kostet 250.000 menneskeliv i Somalia i 2011. Det vil bli den største hungersnøden verden har sett på flere tiår med millioner av ofre, sa Mark Lowcock, FNs sjef for humanitære spørsmål i FN.

LES OGSÅ: Norge inn i Syriakrigen for fredens skyld — sammen med Saudi-Arabia og Trump

130 barn dør hver dag
Ifølge Redd Barna dør 130 barn hver dag i Jemen og 50.000 barn er ventet å dø grunnet sykdom og sult grunnet krigen.

— Disse dødsfallene er like meningsløse som de er unngåelige, sier Redd Barnas landdirektør for Jemen, Tamer Kirolos.

I tillegg til vedvarende bombing og bakkeinvasjon har den saudiledede koalisjonen innført en blokade av landets havner. Dermed kommer ikke mat og medisiner inn i Jemen. FNs matprogram anslår at 150.000 barn kan dø av sykdommer i de kommende månedene om de ikke får nødvendig behandling. Flere FN-organer har bedt Saudi-Arabia om å oppheve blokaden og kaller katastrofen i landet menneskeskapt.

Saudi-Arabia hevder at houthimilitsen som veltet Mansur Hadi er en forlengelse av Iran og må nedkjempes.

LES OGSÅ: Norge — Saudi-Arabias nyttige idiot i krigføringen mot Jemen

Vesten selger våpen, USA bomber
Ifølge The Guardian driver vestlige land lobbyvirksomhet overfor Saudi-Arabia for å få lettet blokaden og sluppet inn humanitær hjelp. Det er imidlertid ingenting som tyder på at det massive salget av våpen og militært materiell til det tyranniske kongedømmet vil opphøre. Donald Trump har på vegne av USA inngått en våpenavtale verdt 2.900 milliarder kroner med Saudi-Arabia, det var det første landet han besøkte som president og han hevdet han ville knytte nærere relasjoner til Riyadh for å bekjempe terrorisme. Saudi-Arabia er regnet som den største sponsoren av internasjonal terrorisme og spredning av ekstreme tolkninger av islam.

USA har drevet dronebombing av Jemen i 15 år i strekk, som en del av sin såkalte «Krig mot terror».

Også Norge selger militært utstyr til Saudi-Arabia, men ikke våpen grunnet forbud, og Høyre-FrP-regjeringa har vært på statsbesøk tre ganger — to ved Børge Brende (utenriksminister, Høyre) og én ved Tord Lien (FrP). Saudi-Arabia anses som en nær alliert av Norge.

Storbritannia, Tyskland, Canada, Kina og Tyrkia selger også våpen til saudiregimet som har blitt stadig mer aktiv i kriger og eksterne anliggende de siste årene. De regnes som den største sponsoren av islamistiske opprørsgrupper i Syria, og har blitt verdens største våpenimportør. Etter USA er Storbritannia den største vestlige leverandøren av militært materiell og tross motstand i folkeopinionen og fra ledelsen i Labour insisterer den konservative regjeringa på at våpensalget må fortsette.

LES OGSÅ: Britene krever at våpensalget til Saudi-Arabia stopper

I ferd med å bli et folkemord
I et intervju med The Real News forteller forsker i ved Harvard, Asher Orkaby, at Saudi-Arabia kan gjøre seg skyldig i folkemord.

— De [Saudi-Arabia] har bombet steder som vil anses som i strid med humanitær folkerett, og de har målretta angrepet sivile heller enn deres militære motpart. Vi må ikke nødvendigvis kalle dette et folkemord, men det er det det er i ferd med å bli med tanke på antall ofre i Jemen. At det internasjonale samfunn bifaller dette er alarmerende.

Norge har gitt 212 millioner kroner i humanitær bistand til Jemen og tidligere utenriksminister Børge Brende sa på giverlandskonferansen tidligere i år at han er «ekstremt bekymret» for situasjonen. Han nevnte ikke Saudi Arabia med ett ord. SV har tatt til orde for å forby salg av militært utstyr til Saudi-Arabia og kritisert våpensalg for over 100 millioner til De forente arabiske emirater, som er en del av koalisjonen som angriper Jemen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Krig, epidemi og sult i Jemen: Forsker sier Saudi-Arabia kan bli skyldig i folkemord

  1. AvatarLadyLiberty // 2017-11-21 kl 22:51 //

    «Krig, epidemi og sult i Jemen»

    Ah, som i Venezuela mener du? 😉

  2. Akkurat som Steigan spådde ville det ta to år med hungersnød før media begynte å intressere seg for denne krigen i Yemen. Løgnene om Øst -aleppo var viktigere og etterpå kom de andre usannhetene om Mosul. Kompleksiteten med disse proxy leiesoldatene som vesten skifter navn på som det passer er etter hvert begynt å demre for en del lesere. Desverre er ikke stortingsrepresentantene her hjemme like oppdatert. Anbefaler en artikkel fra overnevnte som er et par dager gammel for å forstå bedre. Vi er med i den vestlige koalisjonen om vi vil eller ikke og sanksjoner dreper barn. Det må folk ta inn over seg.

Kommentarfeltet er lukket.