Støtt kampen for et demokratisk, føderalt Syria

Kurdiske YPJ-krigere. Foto: Kurdishstruggle

Når FN har bøyer seg for Tyrkias krav og utestenger kurdernes demokratiske krefter fra Syria-forhandlingene i Geneve, lar de en okkupasjonsmakt bestemme hvem som skal sitte ved forhandlingsbordet.

Seher Aydar
Om Seher Aydar (1 artikler)
Seher Aydar er fungerende sekretariatsleder på Stortinget for Rødt.
Erling Folkvord
Om Erling Folkvord (10 artikler)
Erling Folkvord er politiker i partiet Rødt. Han har tidligere sittet i bystyret for Rød Valgallianse (RV) og Rødt i Oslo og sittet en periode på Stortinget for RV. Hans spesialfelt som politiker har vært avsløring av korrupsjon og maktmisbruk.
Johan Petter Andresen
Om Johan Petter Andresen (6 artikler)
Johan Petter Andresen er tidligere klubbleder i Beerenberg Corp AS og Rødt-medlem. Han har skrevet boka Kampen for sekstimersdagen.

FN har igjen starta Syria-forhandlinger. Og mye er forandra siden forrige runde. IS er nesten nedkjempa. Men kurderne som ga IS deres første nederlag, nektes fortsatt plass ved forhandlingsbordet.

I dag er det i hovedsak tre grupperinger i Syria: For det første har vi opprørsgrupper som Free Syrian Army og Al Nusra og mange andre som i årevis har fått økonomisk og militær støtte fra Tyrkia, USA, Saudi-Arabia eller andre stater. Disse gruppene er kraftig svekka. For det andre har Assad-regimet, med støtte fra Iran, Hizbollah og Russland, gjenerobra store områder fra IS. For det tredje har tverrkulturelle SDF (Syrias demokratiske styrker) med militær hjelp fra USA, frigjort en stor del av landet fra IS. Assad og SDF nedkjemper IS på hver sin side av Eufratdalen.  I tillegg okkuperer Tyrkia en del av nordvestlige Syria og sendte nylig flere styrker over grensa.

LES OGSÅ: USA forblir i Syria — hva med Norge?

Alle vet at SDF ble oppretta etter initiativ fra PYD (Det demokratiske enhetspartiet). Kurdiske soldater er ei avgjørende kraft i SDF. PYD har samme politiske ideologi som PKK (Kurdistans arbeiderparti) som ble stifta i Tyrkia for nesten 40 år siden. I alle disse åra har Tyrkia, med hjelp fra USA, ført en forgjeves krig for å utslette PKK.

PYD er for demokratisk konføderalisme og vil ikke opprette en kurdisk stat. Etter revolusjonen har PYD og bevegelsen rundt partiet skapt et regionalt selvstyre (autonomi) i Rojava, den delen av Syria der flertallet er kurdere. Alle folkegrupper er likestilte og deltar i styringa av samfunnet, som arabere, kurdere, turkmenere, tsjerkessere, assyrere og andre. Noen stikkord for det nye systemet: Kvinnefrigjøring, demokrati nedenfra, trosfrihet, økologi og samfunnskontrollert økonomi.

Tyrkias president Erdogan legger ikke skjul på at ødeleggelse av PYD og det nye folkestyret i Nord-Syria er hans viktigste krigsmål. Og FN har hittil bøyd seg for Tyrkias krav og utestengt PYD og SDF fra Syria-forhandlingene i Geneve. FN lar en okkupasjonsmakt bestemme hvem som skal sitte ved forhandlingsbordet.

LES OGSÅ: Forsvarsministeren mener selvforsvar gjør at Norge kan gå inn i Syria

Den Nord-Syriske Føderasjonen ble oppretta i 2016. Den bygger på de ovennevnte prinsippene og omfatter store deler av områdene som SDF har frigjort fra IS. Lokalvalg er gjennomført. I januar velges den nordsyriske regionforsamlingen.

PYD har som politisk mål at befolkninga i andre deler av Syria skal bygge opp ei ny samfunnsordning med Rojava-modellen som forbilde. PYD understreker at de ikke vil bruke militærmakt for å oppnå dette. Men viss Assad angriper militært, vil de forsvare seg.

Til forskjell fra PKK har PYD i tre år vært militært alliert med USA mot IS. Det er en taktisk og midlertidig allianse. Grunnlaget for alliansen er borte når IS er knust. PYD antar at USA da vil opprettholde sin strategiske allianse med Tyrkia for å knuse PKK. Så enkelt og så vanskelig er det. FNs Syria-forhandlinger uten PYD har liten sjanse for å lykkes.

LES OGSÅ: Nord-Syria — et glimt av håp

Noen på venstresida i vesten lar være å støtte PYD og den revolusjonære bevegelsen rundt partiet, på grunn av alliansen med USA mot IS. Vi vil spørre dem: Hadde det vært bedre at IS i 2014 hadde vunnet kampen om den kurdiske byen Kobanê? IS, som da gikk fra seier til seier, led sitt første nederlag i Kobanê. Folkelig motstand stoppa IS. Uten amerikansk flystøtte til forsvarsstyrkene, er det likevel sannsynlig at IS hadde seira.

Det er bruk for en antiimperialistisk tilnærming som tar utgangspunkt i virkeligheten i Syria.

Revolusjonen i Rojava ble gjennomført mot både USAs og andre stormakters vilje. Etter mangeårige erfaringer vet kurderne i Syria det meste om både amerikansk og annen imperialisme. Vår oppfordring: Bli kjent med systemet som nå bygges opp i Nord-Syria, og støtt revolusjonen.

FNs forhandlinger i Geneve kan i verste fall ende med at stormaktene USA og Russland gir de diktatoriske kreftene i Syria, Tyrkia og Iran frie hender til å ødelegge det nye folkestyret i nordlige Syria.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Støtt kampen for et demokratisk, føderalt Syria

 1. Om kurderne ikke er sterke nok til å sikre sine egne rettigheter så ser jeg ingen mening i at noen i Norge skal skramle trundt med innsamlingsbøsser for å støtte dem.
  De eneste som vil tjene på Rødts initiativ i denne saken er vel de norske oljeselskapene som jobber i kurdiskdominerte områder.

 2. Om Syria deles opp, enten i nasjoner eller delstater, så må noen nødvendigvis styre en Sunni-kontrollert del av Syria, kanskje med deler av Irak. Her er det mange radikale elementer som det blir vanskelig å holde unna makten.

  Spørsmålet blir om man er villig til å la islamister styre en ny sunni-stat. Hvis ikke vil man nok måtte leve med stadige opprør og tilløp til borgerkrig i overskuelig fremtid, og da finnes ingen fred og sikkerhet for verken Kurdere eller andre folkegrupper i Syria.

 3. Fint å se at folk leter etter løsninger. Gode løsninger er viktigere enn side.
  Jeg er overbevist om at gode løsninger kan finnes og formuleres og komme fra flere partier og politikere enn det jeg kan se og oppdage til nå uansett hvor de selv definerer seg på en såkalt side.
  Ellers mener jeg at norske soldater ikke bør være i Irak eller i Syria eller i Jordan eller i land i det området.

Kommentarfeltet er lukket.