Demonstrasjoner fortsetter i Iran: Krever regimets fall, 13 personer meldt drept

Demonstrasjoner i Iran. Bilde fra Kurdistan Media.

Flere folk tar til gatene over hele Iran mens konfrontasjonene mellom demonstranter og politi ser ut til å bli hardere. Et bredt spekter av opposisjonsgrupper demonstrerer, fra venstreradikale til de som vil gjeninnføre kongedømme.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Sannar Araszadeh

De siste dagers demonstrasjoner i Iran fortsetter med uforminsket styrke. Tolv demonstranter og en politimann skal være drept og flere hundre fengslet. Demonstrasjonene som ble utløst på bakgrunn av forverrede sosiale kår grunnet prisøkning på basisvarer og høy arbeidsløshet krever regimets avgang. Politi og militære har skutt på deomnstranter og folk har flere steder gått til angrep på politistasjoner og bygg tilhørende sentralmyndighetene.

Hundrevis arrestert, demonstrasjoner over hele Iran
Ifølge Amed News har 185 demonstranter blitt arrestert av den Islamske revolusjonsgarden, men nøyaktig antall demonstranter som har blitt arrestert er fortsatt uklart og den iranske statlige TV-kanalen setter tallet til dobbelt så høyt — 370 arresterte demonstranter. President Hassan Rouhani, i sin første offentlige reaksjon på de siste protester, sa at protest er folkets rettighet. Men samtidig advarte han at regjeringen ikke ville tolerere ødeleggelsen av offentlig eiendom og forstyrrelser den sosiale orden. Rouhani beordret nylig undertrykkelse av demonstranter og videre har det iranske regimet sendt spesialstyrker til både provinsen Lorestan og Kermanshah og andre byer.

Ifølge bilder og rapporter publisert på sosiale nettverk i går og i dag viser enorme mengder demonstranter på Firdausi-torget i Teheran i tillegg til andre store og små byer som Kermanshah, Ilam, Urmia, Bandar Abbas, Zanjan, Chabahar, Rasht, Maragheh, Shahin Shahr, Tabriz, Ahwaz, Takestan, Shiraz, Sanandaj, Bukan, Hashtgerd, Shahreza og Tuyserkan, Khoy, Shushtar, Khorramabad, Damavand og Isfahan.

Folk til gatene tross drepte demonstranter
Politiet og revolusjonsgarden har reagert sterkt og voldelig i de fleste av disse byene mot demonstrantene, med bruk av kjøretøyer med vannkanoner og tåregass. BBC rapporterte at Irans styrker skjøt mot demonstrantene i Tuyserkan. En representant i det iranske parlamentet fra byen Izeh har bekreftet at minst to personer blant de som protesterte i gatene ble drept søndag kveld i byen som ligger i provinsen Khuzestan. Statlig iransk TV bekreftet at 12 protestene ble drept søndag kveld.

Samlingen for demonstrantene ble holdt i Enghelabgaten (revolusjonsgaten) i Teheran. Politiet jobbet for å rydde vekk demonstrantene i Enghelab og den kryssende gaten Valiasr. Selv om nestlederen for politiet i Teheran fortalte at iranske myndigheter arresterte 200 personer i sammenkomstene på lørdag har antallet demonstranter har økt ytterligere. Demonstrantene bruker slagord som «død over diktaturet», «skam over Khamenei» og «la folket få fred». Det meldes at de fleste store gater i hovedstaden er stengt for trafikk, melder det statlige amerikanske Voice of America.

Ifølge øyevitner og videoklipp som er lagt ut på sosiale nettverk, har det kommet ut mange demonstranter i Doroud i provinsen Lorestan til gatene etter å ha hørt nyhetene om at seks av demonstranter ble skutt og to av dem ble drept, melder nyhetsbyrået Reuters og BBC.

Minoriteter protesterer
Slagordene var rettet mot avskaffelsen av regimet og den øverste lederen Ayatollah Ali Khamenei. Blant annet «Død over det islamske presteskapet (Ulama)», «ødeleggelse over den islamske republikken Iran», «død over diktatoren», «Selvstendighet, frihet og kun et republikansk system for Iran», «ikke løsrivelse men et føderalisme for Iran» og at «de politiske fanger må frigjøres». Disse slagordene var dominerende blant demonstrantene i både Øst-Kurdistan og andre store og små byer i Iran.

«Død over Khamenei og Khomeini» tagget på en iransk vegg.

Demonstrantene fortsatte videre mot flere kontorer som tilhørte det islamske presteskapet og Ali Khamenei i byene Doroud, Takistan, Shahinshahr, Karaj. Flere av kontorene ble brent ned sammen med plakater av Ali Khamenei. Flere av byggene til den såkalte mobiliseringsgarden (Basijh) ble også påtent i Teheran og nevnte byer. I Shahinshahr ble en buss tilhørende mobiliseringsgarden satt i fyr og flamme ifølge www.kurdistanmedia.com.

Også i byen Zanjan, som har en stor andel etniske tyrkere, har folk demonstrert mot det iranske regimet. Iranske styrker skøyt mot demonstranter, og én av dem ble drept melder www.rudaw.net. Fem demonstranter har blitt drept av iranske styrker, ifølge den væpnede opprørsgruppen Folkets Mujahedin.

De iranske myndigheter — inkludert innenriksminister Abdolreza Rahmani Fazli, og generalsekretær Ismail Kusari, nestleder i den islamske revolusjonsgarden — har advart demonstrantene om at de vil bli tatt hand om av loven. «Folk som har ødelagt offentlige steder vet at de har blitt identifisert, og de må være visse på at de vil svare for sine handlinger,» sa Ismail Kusari. Samtidig sendte den iranske etterretningstjenesten brev til studenter om at de ikke må delta i demonstrasjoner.

Dårligere levekår
Gjennomsnittlig årlig forbruk av de fleste hovedmatvarer som inkludert kjøtt, fisk, brød, ris og melk, har falt ned med mellom 30% og 50% det siste tiåret.

Kylling og egg er blant de matvarene som har steget i pris i forhold til laveste inntekter og det generelle prisnivået.

I løpet av denne perioden har prisen på brød økt med 160 prosent, sukker på 45% og prisen på melk har økt med 39%, mens rødt kjøtt og fisk har økt med 13%. Samtidig er mange folk er arbeidsløse og står uten inntekt. Mange lever i fattigdom, foreldre har ikke råd til å kjøpe melk til barnet sitt.

For føderalisme
Det demokratiske partiet i iransk Kurdistan, PDKI sammen med Komala-partiet i iranske Kurdistan (arbeiderpartiet) publiserte en felles uttalelse til å støtte folkets demonstranter.

En del av den felles uttalelsen antyder på at den kurdiske folket som alltid har vært et forbilde for protestens og forkjemper for å oppfylle kravene til rettferdighet og frihet. Vi som kurdere støtter det iranske folkets krav til rettferdighet, bedre liv og en demokratisk og likestilt samfunn med en godt fremtid. Kurdiske partier (PDKI, Komala ) er blant de største i Kurdistan og kjemper for kurdiske rettigheter. De har bygget en kongress sammen med 14 andre partier til nasjonale og religiøse minoriteter. Deres plattform er at Iran er en flerkulturelt og flerenasjonalt land siden iranske minoriteter til sammen utgjør 60 prosent av befolkningen og at deres politiske, økonomiske og kulturelle rettigheter best kan bevares ved å opprette et føderalistisk system.

Kongressen for den iranske nasjonaliteter for et føderativt system som inkluderer 16 partier fra diverse religiøse og nasjonale minoriteter ga en uttalelse 30/12 2017 der støttet de demonstrasjon og kampen for å velte regimet og innføring av et demokratisk og føderalistisk system for Iran.

Vil ha kongedømmet tilbake
En annen gruppe som har gitt uttalelse for å støtte demonstrantene er monarkigruppen som ledes av Reza Pahlavi, sønnen til den tidligere iranske Shahen, Muhammed Reza Pahlavi. Pahlavi kaller seg selv kronprins av Iran og bevegelsens ledelse bor utenfor landet, i hovedsak USA og Storbritannia.

Folkets Mujahedin er et islamistisk parti og væpnet gruppe som ble bygget av Mesud Rajavi og nå ledes av hans kone, Mariam Rajavi. Deres ledelse holder seg stort sett i USA og Europa. De hadde en militerbase i Ashraf i Irak under Saddam Hussein styre og en kort periode etter at ble veltet. Men Ashraf-basen ble angrepet av den sjiadominerte regjeringen i Irak som er alliert med Iran. De regnes som en lukket parti, betegnes ofte som en kult, med svært ekstreme religiøse holdninger, men lefler også med venstreretorikk, og deres kvinnelige medlemmer, inkludert ledelsen er i kledd hijab. De har tusenvis medlemmer i Europa og USA og de samler seg i Paris hvert år. Iran, Irak har definert gruppen som en terrororganisasjon, noe Storbritannia og EU gjorde fram til 2008/9 og USA og Canada fram til 2012.

Av mindre grupper finner vi blant andre Re Start som er en anarkistisk gruppe som ble bygget av Said Mohammed Hosaini. Han var tidligere showman og laget humorprogram for iransk TV. Gruppen tiltrakk seg flere medlemmer i begynnelsen av demonstrasjonen. De hevder at deres partiprogram er basert på Platon og Aritoteles synspunkter. Deres mål er opprette et islamsk sufistisk imperium. Cyrus-riket for Iran-gruppen er stor sett pragmatiske. De har nedbrent flere moskeer og baser til mobiliseringsgarden (basij ). De har rettet opp slagordet mot Ali Khameni og selve regimet. Folk og stort sett unge som er politisk og økonomisk marginaliserte, har knyttet seg til gruppen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Demonstrasjoner fortsetter i Iran: Krever regimets fall, 13 personer meldt drept

  1. Hvordan vil dette gå? Vil vi se en reprise av det som skjedde i Syria med en langvarig borgerkrig med flere hundre tusen døde og et land lagt i ruiner og med store flyktningestrømmer? Eller vil det kanskje ligne mer på forholdene i dagens Libya eller kanskje blir det slik som i nabolandet Irak? Eller kanskje går det heller slik som i Egypt hvor det etter opprøret ble avholdt et demokratisk presidentvalg (som ble vunnet av det muslimske brorskap) og som deretter ble etterfulgt av et militærkupp uten at land i vesten protesterte. Er man heldig kan man havne opp med en situasjon slik som i Tunisia hvor det tilnærmet på fredlig vis ble innført demokrati. De som gjør opprør i Iran må vite at det finnes sterke krefter i utlandet som ønsker regimeskifte i Iran og som ikke nødvendigvis ønsker demokrati innført i Iran.

Kommentarfeltet er lukket.