To hevdes drept og 21 skadet i demonstrasjoner mot kontroversiell kanal i Nicaragua

Foto: Jorge Meija Peralta

21 demonstranter ble skadet og 33 arrestert i store protester mot byggingen av den nye «Nicaragua-kanalen» julaften. I tillegg hevdes det at politiet drepte to demonstranter

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.
Av Christian Boger

Protestene kommer som et resultat av at bønder og landarbeidere mener de ikke får den kompesasjonen de har krav på når myndighetene beslaglegger eiendom for å få bygget den omstridte «Nicaragua-kanalen» fra Atlanterhavet til Stillehavet. Ifølge TV-kanalen Al-Jazeera skal i alt 21 demonstranter ha blitt skadet i og 33 arrestert under de fredelige demonstrasjonene.

LES OGSÅ: Latin-Amerika etter Hugo Chavez

To hevdes drept
I tillegg til arrestasjonen av 33 demonstranter hevder opposisjonsgrupper og demonstranter at to personer ble drept under politiaksjonen mot demonstrasjonene. Lederen for demonstrasjonen i regionen Rio San Juan hevder overfor nyhetsbyrået AFP at så to døde kropper bli fraktet vekk av politiet under protestene.

Politiet på sin side tilbakeviser disse påstandene på det sterkeste.

— Vi har ikke drept noen og det ble fra politiets side kun brukt tåregass og gummikuler for å oppløse demonstrasjonene, sier politisjef Aminta Granera ifølge The Guardian.

Vil beskytte seg
Protestene på julaften fant sted flere steder i Nicaragua og både i Rivas og El Tule blokkerte demonstrantene trafikken på store motorveier før de ble jaget bort av politi og sikkerhetsstyrker.

— Vi vil bruke alle muligheter vi har for å hindre at denne kanalen blir bygget og dermed sørge for at vi beskytter den jorda har eid i alle år, sier en av demonstrantene til The Guardian.

Demonstrantene er svært skeptiske til byggingen av kanalen og de ringvirkninger byggearbeidene vil få for lokale bønder og landarbeidere som vil miste både eiendom og jobber som følge av kanalposjektet.

— Byggingen av kanalen vil føre til at over 30.000 mennesker vil bli fordrevet fra sine hjem. Av disse er en stor andel fattige bønder og urinvånere, forteller opposisjonsleder Eduardo Montealegre til det australske nettstedet sbs.com.

LES OGSÅ: Colombianske bønder saksøker oljegigant

Kontroversielt prosjekt
Byggingen av kanalen, som offisielt startet mandag, er svært kontroversiell. Prosjektet som er et samarbeid mellom regjeringen i Nicaragua og den kinesiske forretningsmannen Wang Jing har en kostnadsramme på 400 milliarder kroner og skal etter planen ta fem år å bygge.

Motstanden mot den nye kanalen, som vil binde Atlanterhavet og Stillehavet sammen, er derimot sterk både innad i Nicaragua og mange andre steder i regionen. Mange frykter nå at dette på en «de-facto» kinesisk invasjon av landet og at kinesiske myndigheter egentlig står bak prosjektet.

I tillegg til frykten for hvilken makt kineserne nå vil få i landet og regionen er mange miljøvernere nå også svært skeptiske til hvilke innvirkninger arbeidet med kanalen vil få på miljøet Den nye kanalen og dens medfølgende infrastruktur vil ifølge miljøvernere totalt ødelegge en million dekar med verneverdig regnskog og sumpområder.

 

 

 

 

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned