Chiles president historisk upopulær – har bare 14 % støtte

Foto: G20 Argentina under lisens (CC BY-SA 2.0)

Drap, tortur og vold mot demonstranter, og enorme protester mot regjeringas sosialpolitikk gjør Sebastián Piñeras til en historisk upopulær president.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Over én million chilenere tok fredag til gatene for å kreve president Sebastián Piñeras avgang. Den konservative presidenten og milliardæren er inne i sin andre uke med masseprotester.

Blant de første reaksjonene til Piñera var å utlyse portforbud samt å sette militæret inn i mot demonstrantene. Det var første gangen sia Augusto Pinochets og hans militærdiktaturs fall at militæret hadde blitt satt inn i mot eget folk.

LES OGSÅ: 11 drept i protester — Chiles president erklærer krig mot demonstrantene

Minst 17 mennesker har blitt drept, politiet har tatt i bruk utstrakt bruk av seksuell vold mot kvinnelige demonstranter, et torturkammer drevet av politiet ser ut til å ha blitt avslørt ved en av byens t-banestasjoner i tillegg til utstrakt bruk av politivold.

Det brutale svaret på misnøyen mot regjeringas politikk har ikke falt i god jord hos befolkninga i Chile. Piñera har seinere lovet økning i minstelønn, økning i pensjon og beklaget regjeringas manglende framsynthet uten at det ser ut til å imponere verken demonstranter eller andre i Chile. Politiets voldsomme svar på demonstrasjonene har vedvart.

Nå viser en spørreundersøkelse gjort for den konservative avisa La Tercera at kun 14 prosent støtter presidenten. Det er den laveste støtten noen president har fått i slike undersøkelser etter militærdiktaturets fall.

Blant punktene hvor Piñera skårer dårlig i spørreundersøkelse er på helse og utdanning, sosial ulikhet, økte kostnader på sosiale tjenester, lave lønninger, og at han beskytter interessene til elitene.

Som et siste grep for å forsøke å vinne over velgerne har presidenten meddelt at han vil lyse ut et nytt kabinett. Det er imidlertid ikke mange som tror det vil hjelpe stort da et av hovedkravene til demonstrantene er at Piñera sjøl går, ikke bare ministrene hans.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned