Er du trygg på at julegavene dine ikke er blitt laget gjennom barnearbeid eller slavearbeid?

FOTO: FaiQe Sumer

Vi liker å tenke at slaveri ligger i fortiden, men i virkeligheten er det langt mer utbredt nå enn noensinne.

Christian Olowo
Om Christian Olowo (2 artikler)
Christian Olowo er en samfunnsengasjert prosjektutvikler og markedsfører, halvt nigerianer - helt nordmann. 100% Bergenser. Blandet utdanning og erfaring. Blokkbarn med svennebrev som tømrer, kursbevis som muskel-terapaut og Mastergrad i International business fra Leeds (UK).

Hadde du bodd i USA under «slavetiden» ville du vel selvfølgelig ha vært med å kjempe for å løsrive slaveriet. Hva er tankene dine om slaveri i dag?

FN anslår at hele 40,3 millioner mennesker er ofre for moderne slaveri i 2016. Av disse menneskene var 24,9 millioner i tvangsarbeid og 15,4 millioner i tvangsekteskap. 152 millioner barn i alderen under 17 år er ofre for barnearbeid. Det er uten tvil flest kvinner som er utsatt.

Rundt  66 millioner mennesker er videre på flukt i verden på grunn av krig og forfølgelse. Disse menneskene er enten på flukt i eget land eller de har flyktet til andre land. Det omtrent like mange flyktninger i verden som det bor i Storbritannia alene.

Ifølge The Independent er nettopp hovedstaden i Storbritannia, London ikke bare et yrende internasjonalt finansmarkedet, men den til vanlige velfungerende storbyen har nå også utviklet seg til å bli en internasjonal hub og et ettertraktet marked for utnytting av flyktninger og moderne slaveri.

Det er estimert at det er 13.000 slaver i Storbritannia alene. De bor i fangeskap, og jobber uten mulighet til å leve fritt, eller tjene egne penger til eget livsopphold. Ofte er dette mennesker utsatt for menneskesmugling som jobber illegalt innen bransjer som bygg, renhold og restaurantbransjen. Noen tvinges også ut i prostitusjon.

LES OGSÅ: Kvinnene fra Sepur Zarco — kampen mot statens sexslaveri

Mer enn noensinne
Det faktum at vi snart går inn i år 2018, i et verdenssamfunn hvor slaveri er mer vanlig enn hva det var da det ble «avskaffet» på 1800-tallet, og at det finnes flere slaver i dag enn noensinne i menneskets historie bør sjokkere oss. I forlengelsen av sjokket bør vi skamme oss over den manglende kunnskapen om tema.

Jeg er ikke i tvil om at produkter vi i dag kjøper på det legale og åpne markedet, kan være produsert gjennom illegal arbeidskraft og pengeflyt.

Et helt konkret eksempel på dette er barnearbeid og slaveri i sjokoladeindustrien. Det er mye snakk om sukkeravgift og sjokolade i media om dagen — jeg vil benytte muligheten, og håper det kan skape like stort engasjement rundt råvaren, kakao.

Sjokolade er et produkt av kakaobønnen, som hovedsakelig vokser i det tropiske klimaet i Vest-Afrika, Asia og Latin-Amerika. Ghana og Elfenbenskysten leverer mer enn 70% av verdens kakao. Kakaoen som dyrkes vokser og høstes der, selges til et flertall av sjokoladeselskaper, inkludert de største i verden.

Hemmelighold og drap
I de siste årene har en rekke organisasjoner og journalister bevist at det forekommer et utbredt bruk av barnearbeid, og i noen tilfeller slaveri, på kakaoanlegg i Vest-Afrika.

Næringen har som en konsekvens av disse avsløringene, blitt stadig mer hemmelighetsfull. Det har gjort det vanskelig for journalister å få tilgang til gårder der en mistenker at menneskerettighetsbrudd fremdeles forekommer.

I 2010 satt myndighetene i Elfenbenkysten tre journalister i varetekt etter at de har utgitt en artikkel som avslører regjeringens korrupsjon i kakao-sektoren. Åtte år tidligere ble en journalist kidnappet og drept etter å ha rapportert om korrupsjon i samme land.

Fremdeles leverer gårder i Vest-Afrika kakao til internasjonale giganter og avslører bransjens direkte forbindelse med de verste former for barnearbeid, menneskehandel og slaveri.

LES OGSÅ: Ofre for menneskehandel blir selv kriminalisert i Norge

Felles ansvar
I tiden fremover vil internasjonale aktører markedsføre seg tungt her i Norge for at du og jeg skal kjøpe deres produkter. Alt for at vi  skal få kost oss litt ekstra i disse gode og trygge juletider.

Moderne slaveri opprører meg dypt. Personlig har jeg bakgrunn fra både Norge og Afrika. Med afrikansk hudfarge og vikingblod i årene kan en kanskje si at jeg et produkt av to kontinenter. Jeg er født og oppvokst i Bergen, og bergenser av hele mitt hjerte. Med mor fra Søreide utenfor Bergen og far fra Lagos i Nigeria kjenner jeg en sterk tilknytning til det afrikanske kontinent.

Jeg håper vi som lever i et trygt land som Norge kan bruke førjulstiden til å reflektere over hvordan vi sammen kan bidra til mer forståelse og respekt for mennesker utenfor våre egne landegrenser – men også her hjemme.

Vi bærer alle på et felles ansvar for å ta vare på hverandre og jorden vi bor på.

Mitt høyeste ønske for juletiden er at vi alle tenker litt mer over våre egne kjøpevaner, og hva bedriften din og kontaktene dine i både privat og offentlig virksomhet kan gjøre for en bedre verden. Små løsninger kan gi stor utfall. Jeg har troen på oss!

«Å komme sammen er begynnelsen. Å holde sammen er fremgang. Å arbeide sammen mot samme mål er suksess.»

Med ønske om en hyggelig og fredfull juletid.

Kilder
CNN: Slave-free chocolate: a not-so-guilty pleasure

FN: Global estimates of modern slavery and child labour

Food is power: Child Labor and Slavery in the Chocolate Industry

The Independent: Slaves on our Streets: Why London is a global hub for modern slavery

Tekste ble først publisert i Bergens Tidendne

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned