Apple utnytter arbeidere på det groveste

Foto: Steve Jurvetson

Nye avsløringer fra BBC viser at kinesiske arbeidere som produserer Apples flaggskip iPhone 6 utnyttes grovt av sine arbeidsgivere. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Avsløringene av arbeidere som jobber opp til tolv timer om dagen, mobbing fra ledelsen, dårlige boforhold for arbeiderne og tvungen overtid, ble denne uken gjort av den britiske statskanalen i deres prisbelønnede dokumentarprogram «Panorama». De avslørende opptakene ble gjort ved Pegatron-fabrikken i utkanten av Shanghai.

I tillegg avslører  programmet at barnearbeid under farlige forhold skjer i tinngruvene i Malaysia hvor materialet i iPhone utvinnes fra.

— Vi har funnet både arbeidere som er utslitt av dårlige arbeidsforhold i Kina og barn som jobber under særdeles farlige forhold i gruver i Malaysia, sier «Panorama»-redaktør Ceri Thomas.

Arbeidere sovner og nektes ferie
En av avsløringene gjengitt av «Panorama» er historien om hvordan filmteamet fant arbeidere som falt i søvn ved produksjonslinja etter å ha jobbet skift på opp til 12 timer. I tillegg til lange skift opplevde en av programmets «undercover»-reportere å måte jobbe atten dager i strekk uten å fri.

— Hver gang jeg kom tilbake til soverommet var jeg så utslitt at jeg ikke ønsket å bevege meg en meter lengre, forteller en av reporterne til BBC.

Programmet avslører også at arbeiderne ofte bor tett stuet sammen og under boforhold som ofte kan karakteriseres som særs spartanske. Her bor opp til tolv arbeidere på ett rom til tross for at reglene sier at det bare er lovlig med åtte arbeidere per rom.

Farlig barnearbeid i gruver
I tillegg til avsløringene fra fabrikken utenfor Shanghai har «Panorama» avslørt at barn jobber under særdeles vanskelige og farlige forhold i tinngruver i Malaysia som er underleverandører for Apples fabrikker. Gruvene drives ofte illegalt og tinnet blir solgt til Apple gjennom mellommenn.

Ved disse gjørmegruvene fant reportere fra BBC barn som stod for mye av gravearbeidet, mens de var i stadig fare for å bli tatt av store gjørmeras på grunn av den manglende sikkerheten. Arbeidere blir regelmessig drept av gjørmeras og «Panorama» kunne i programmet legge fram en rekke bilder av arbeidere som var begravd levende med munnen full av gjørme før de var fraktet til et lokalt likhus.

— Jeg er livredd gjørmeras og det kan selvfølgelig skje, forteller 12 år gamle Rianto som BBC fant i tinngruva i Bangka.

Redaktør Thomas sier avsløringene fra tinngruva i Malatysia er meget alvorlige med tanke på Apple og deres ansvar overfor underleverandører.

— Apple har tidligere bekreftet at de får tinn fra gruver i disse områdene men dette er første gang vi kan avsløre at de får dette fra ulovlige gruver.

— Ingen gjør mer enn oss
Ledelsen i Apple er i harnisk over avsløringene og hevder at ingen selskaper på verdensbasis gjør mer enn dem for å sørge for at alle som jobber for selskapet skal ha verdige arbeidsforhold.

— Jeg vet ikke om noe selskap i verden som gjør mer enn oss for å forbedre forholdene for alle de som måtte jobbe for oss, sier Apples viseformann Jeff Williams.

Etter avsløringene har han og ledelsen i selskapet sendt en e-mail til alle selskapets 5000 britiske ansatte hvor de understreker at selskapet mener seg urettferdig uthengt i «Panorama»-programmet.

— Vi vet det er mye som kan bli bedre der ute og vi vil ikke gi oss før vi er sikre på at alle som jobber for oss blir behandlet med den verdighet og respekt de fortjener, understreker han i mailen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned