Politisk streik: – Byggebransjen ute av kontroll, forby bemanningsbransjen

Fra streikemarkering foran Stortinget mot bemanningsbyråer i byggebransjen. Foto: Joakim Møllersen

Bygningsarbeidere gikk til streik for å forby bemanningsbransjen på byggeplasser i oslofjordområdet. Fra talerstolen anklagdes regjeringa for å legge til rette for en mafiabransje.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen (tekst og bilder)

Flere hundre streikende og sympatisører møtte opp foran Stortinget i dag. Den politiske streiken hadde ett krav: At bemanningsbransjen skal forbys på byggeplasser i oslofjordområdet.

Både konferansier og leder i LO Oslo, Roy Pedersen, og appellant og stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes, var inne på at 85 prosent av innleien ved byggeplasser i Oslo er ulovlig. Midlertidig arbeidskraft har blitt stadig mer vanlig etter frislippet av bemanningsbyråer i år 2000 og få bransjer har merket det så godt som byggebransjen.

Roy Pedersen. Foto: Joakim Møllersen

Fellesforbundets nestleder, Steinar Krogstad, tordnet mot bemanningsbransjen i sin appell.

— Jeg vil råde alle her til å lese arbeidsmiljølovens formålsparagraf. Bemanningsbransjen oppfyller ikke en gang den.

I punkt b) heter det at lovens formål er «å sikre trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet».

LES OGSÅ: Oslo Bygningsarbeiderderforenings leder forklarer streikens nødvendighet

Audun Lysbakken. Foto: Joakim Møllersen

Roy Pedersen mente at byggebransjen er ute av kontroll og SVs leder, Audun Lysbakken, meldte fra talerstolen at han hadde tatt opp saken med arbeids- og sosialminister Anikken Hauglie, men uten hell.

— Hvilket arbeidsliv vi har handler om hvilket samfunn vi skal ha, understreket Lysbakken og pekte på de positive ringvirkningene det kunne få for andre bransjer hvis de streikende vant gjennom med sitt krav.

Fra regjeringa har det kommet uttalelser om at forholdene er alvorlige i bransjen, men de har konsekvent vært negative til tiltakene foreslått fra venstresida. Ønsket om en ny utredning om saken mener Bjørnar Moxnes er en uthalingsstrategi:

— Da djevelen ville at ingenting skulle skje, satte han ned en komité!

Bjørnar Moxnes. Foto: Joakim Møllersen

Moxnes slo fast at regjeringas påståtte linje om å være tøffe mot kriminelle begrenset seg til folk som ikke har gjort annet galt enn å flykte fra krig. Han mente at det er mafiatilstander på norske byggeplasser og at de som bryter arbeidsmiljøloven og andre bestemmelser for arbeidslivet må straffes så det svir økonomisk.

Appellantene fra SV og Rødt, Fellesforbundet og El og It var alle enige om at et forbud for bemanningsbyråer i byggebransjen i oslofjordområdet bare var starten, og at et slikt forbud på sikt måtte utvides til andre deler av landet og andre bransjer.

Jan Olav Andersen fra El og It understreket at de største byggeprosjektene i dette landet har blitt gjennomført uten bemanningsbransjen.

— Vi bygde landet da og vi skal fortsette å bygge dette landet framover uten bemanningsbransjen.

Selv om Arbeiderpartiets Arild Grande hadde mindre radikale forslag med seg enn sine kolleger fra SV og Rødt var det flere av de frammøtte som var positivt overrasket da han mente at et godt forhold til ESA, overvåkningsorganet for at regler følges innen EØS, ikke skulle prioriteres over et godt arbeidsliv i Norge.

Faner og folk utafor Stortinget. Foto: Joakim Møllersen

Streikende og støttende studenter. Foto: Joakim Møllersen

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Politisk streik: – Byggebransjen ute av kontroll, forby bemanningsbransjen

  1. AvatarOverbanankrummer // 2017-11-15 kl 19:07 //

    Det var vel noen som mente at Arild Grande også var overrasket over at Arild Grande mente dette..

Kommentarfeltet er lukket.