Menneskerettighetsorganisasjon: Tyrkia og FSA utfører krigsforbrytelser mot sivilbefolkningen i Afrin

FSA soldater i bønn før kamphandlinger i Afrin (Foto: Wikimedia Commons)

I en ny rapport melder Human Rights Watch om utbredt tyveri av eiendommen til personer som har blitt drevet på flukt fra den kurdiskkontrollerte byen Afrin av tyrkiske styrker og Free Syrian Army.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Tormod Fjeld Lie

18. mars i år erklærte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at tyrkiske styrker og allierte opprørsgrupper – hvor den største er Free Syrian Army (FSA) – hadde tatt kontroll over Afrin, en autonom kanton i den demokratiske føderasjonen Nord-Syria.

Ifølge Human Rights Watch skapte kampene om Afrin minst 137.000 flyktninger. Flere av disse får nå eiendelene sine frastjålet og husene sine okkupert av soldater.

Å stjele sivil eiendom er en krigsforbrytelse
Ifølge internasjonale lover for krig er det ulovlig å plyndre og tilrane seg personlig eiendom gjennom krigshandlinger. Videre har soldater ikke lov til å ta eiendom eller eiendeler til personlig bruk. Det er heller ikke lov til å ødelegge eiendom unntatt dersom det er ytterst nødvendig fra et militært standpunkt.

Ifølge FNs Pinheiro-Prinsipper, som omhandler rettighetene fordrevne og flykninger har til eiendom, skal alle fordrevne som urettmessig får eiendelene sin frastjålet eller ødelagt få kompensasjon. Dersom de ikke får det mener FN det er vanskelig, om ikke umulig, for sivilbefolkningen å returnere etter kamphandlingene er over.

9. mars skal FSA ha kommet med en uttalelse hvor de oppfordret sivilbefolkningen i Afrin til å sende inn klager for å få tilbake eiendeler som hadde blitt stjålet av soldater. Ingen av menneskene Human Rights Watch snakket med hadde imidlertid fått noen form for kompensasjon.

FSA stjeler hus og busser inn en ny befolkning
Ser Hussein, en fotograf som rømte fra Afrin 18. mars, fortalte Human Rights Watch at FSA hadde okkupert begge fotostudioene hans. Ett av de ble brent ned og det andre omgjort til et slakteri. Hussein sa til Human Rights Watch at han mistenkte at FSA brant ned det ene studioet fordi han hadde bilder av utildekte kvinner der.

Human Rights Watch dokumenterte også tre andre tilfeller hvor FSA soldater stjal husene til flykninger.

En person som gikk under navnet ‘Samer’ sa at FSA aktiv flyttet fordrevne fra andre steder i Syria inn i husene til befolkningen som hadde flyktet fra byen. Før Samer flyktet fra byen så han den 26. april at 31 busser kjørte inn i sentrum av Afrin, fylt med mennesker som i løpet av dager fylte tre leilighetskomplekser i bykjernen. I flytteprosessen var de bevoktet av bevæpnede vakter fra FSA, sa han til Human Rights Watch.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned