EUs klimamål, et kjærkomment press på norsk klimapolitikk

Foto: Christian Boger

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) håper EUs nye og «hårete» klimamål vil skape et press på norske politikere for å vedta lignende utslippsreduksjoner.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

— Det er nesten bare å si tusen takk til EU for at vi nå kanskje kan få et konstruktivt press på norsk klimapolitikk, sier Hansson til Radikal Portal.
Han er nå, etter EUs varsel om utslippskutt og satsning på klimafremmende tiltak, spent på hvilken vei den norske klimadebatten vil ta.
— Det blir spennende å se hva EUs tiltak vil føre med seg inn i den norske debatten. Det som er klart er at vi nå vil få en helt ny pressituasjon på norsk miljøpolitikk som følge av de planene som EU har lagt fram, understreker Hansson.

Sett høye mål
Hansson får også følge i sitt håp om at norsk klimapolitikk endelig har muligheter for å bli endret av leder i Fremtiden i Våre Hender, Arild Hermstad.
— Hittil er det vanskelig å se hva Norges kuttmål har vært i klimapolitikken. Derfor er det viktig å se at EU kommer på banen med konkrete mål. Dette kan kanskje være med på å sørge for at vi får vedtatt slike mål også her hjemme, påpeker han.
Hermstad mener nå Norge bør forplikte seg til å sette seg høye mål i forhold til utslippskutt.
— Innen 2030 bør det legges opp til at vi her hjemme har en nedgang i klimagassutslippene på 48 prosent. I tillegg bør vi bidra til å sørge for at det vedtas kutt som er seks ganger større enn dette på verdensbasis, mener han.

Også Hansson er opptatt at det nå settes store og konkrete mål for norsk utslippspolitikk i framtiden.
— Danskene har uttalt at de ønsker å kun benytte seg av fornybar energi innen år 2050. Dette er en tankegang også vi her hjemme bør begynne å jobbe ut i fra, påpeker han.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

4 kommentarer på EUs klimamål, et kjærkomment press på norsk klimapolitikk

 1. AvatarJo Skårderud - bystyrerep. // 2014-11-06 kl 13:27 //

  Øø, forsåvidt fint EU har satt konkrete mål, dessverre på trynet at de målene er alt, alt for lite ambisiøse. Er dette en sånn «vi skal snakke positivt om fremgangen så folk ikke mister håpet» – greie fra MDG. EUs kuttplan har fått massiv kritikk både fra FNs klimapanel og Friends of the Earth ( sånn ca Naturvernforbundet). http://www.foeeurope.org/EU-climate-deal-puts-polluters-before-people-241014

 2. AvatarChrBoger // 2014-11-06 kl 18:25 //

  Er vel enig i at EUs utslippsmål er alt for lite ambiøse men en har da vertfall satt seg noen mål. Her hjemme har vi jo fortsatt ikke klart å tallfeste noe som helst. Derfor er det vel også at man kjemper for store kutt i utlandet og kjøp av kvoteordninger i stedet for å vedta egne utslippskutt..

  • AvatarJo Skårderud - bystyrerep. // 2014-11-06 kl 18:37 //

   Enig det, men idet vi bestemmer oss for å skryte av at det ihvertfall har satt seg «noen mål» så skaper vi et inntrykk av at ting blir gjort og politikerne hadde tatt ansvar. Hadde jeg lest denne saken uten å ha satt meg inn i den på forhånd ville jeg trodd EU hadde satt seg offensive og hårete klimamål. Og det har de ikke.

 3. AvatarFremtiden // 2015-02-18 kl 22:05 //

  svaret er nok mer globalisme av mennesker fra u land med høy befolkningsvekst, til høyt forurensende land med en synkende befolkning.

Kommentarfeltet er lukket.