Britene krever at våpensalget til Saudi-Arabia stopper

Foto: Secretary of Defense og U.K. Home Office

Mens Theresa May nekter å offentliggjøre rapport om Saudi-Arabias sponsing av ekstremisme er det tre ganger så mange briter som vil at våpensalgene til Saudi-Arabia skal opphøre enn som vil at de skal fortsette. Jeremy Corbyn har krevd stans i våpensalget.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

En meningsmåling utført for The Independent viser at 58 prosent av de spurte britene vil at Storbritannia ikke skal selge våpen til Saudi-Arabia så lenge sistnevnte er med i den pågående krigen i Jemen. Kun 18 prosent av de spurte støtter våpensalget.

LES OGSÅ: Britisk statsminister ville ikke nølt med å drepe hundretusenvis med atomvåpen

Vil ha klarhet i ekstremismesponsing
Theresa Mays konservative regjering har møtt mye motbør på grunn av deres tette forhold til det det islamistiske tyranniet i Saudi-Arabia. Hennes forgjenger David Cameron, også han fra Det konservative partiet, bestilte en rapport som skulle se på Saudi-Arabias finansiering av ekstremistiske grupperinger i Storbritannia. May nekter imidlertid å offentliggjøre rapporten, noe mange mistenker er fordi innholdet nettopp peker på at Saudi-Arabia finansierer ekstremistiske grupper i Storbritannia og at det vil sette regjeringens samarbeid med det salafistiske diktaturet i dårlig lys.

Innenriksministeriet (home secretary) sier det er «rikest sikkerhet» som gjør at de ikke kan offentliggjøre rapportens innhold. I et kort resymé har de imidlertid sagt at individuelle bidrag samt finansiering fra utlandet er den økonomiske drivkraften bak den islamistiske ekstremismen i Storbritannia, uten å gå inn på hvilke land pengene kommer fra. 64 prosent av de spurte mener rapporten må offentliggjøres i sin helhelt mens bare 11 prosent vil at den fortsatt skal være hemmelig.

Høyre-FrP-regjeringa i Norge har et tett forhold til Saudi-Arabia og har vært på offisielle besøk i Riyad tre ganger. Én gang ved daværende oljeminister Tord Lien (FrP) og to ganger ved utenriksminister Børge Brende (H). Norge selger militært materiell til Saudi-Arabia.

LES OGSÅ: Norge inn i Syriakrigen for fredens skyld — sammen med Saudi-Arabia og Trump

Saudi-Arabias krig i Jemen
Det britiske arbeiderpartiets leder, Jeremy Corbyn, har gjentatte ganger krevd en stans i våpensalget til Saudi-Arabia og oppfordret til våpenhvile i Jemen.

Saudi-Arabia er verdens største våpenimportør og har deltatt aktivt i krigføring i Midtøsten de siste årene, samt sponsing av islamistiske militser, blant annet i Syria. Det diktatoriske kongedømmet har sponset en rekke reaksjonære menigheter og bygging av moskeer rundtom i verden.

Jemen har vært i krig siden 2015 og Saudi-Arabia har støttet den ene parten og gått aktivt inn i krigen. Titusener har mistet livet og om lag 300.000 mennesker er anslått å være smittet av kolera. Undersekretær for FNs Sentrale humanitære samordningsenhet, Stephen O’Brian, har kalt kolerautbruddet en menneskeskapt katastrofe. Over 2.000 mennesker har mistet livet av sykdommen. Det kan vaksineres mot kolera, dødeligheten til sykdommen reduseres drastisk ved medisinsk behandling og spredning forhindres ved gode sanitære forhold.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Britene krever at våpensalget til Saudi-Arabia stopper

 1. AvatarCartmenez // 2017-07-20 kl 06:40 //

  Hva med litt fakta og nyanse.
  «Høyre-FrP-regjeringa i Norge har et tett forhold til Saudi-Arabia og har vært på offisielle besøk i Riyad tre ganger. Én gang ved daværende oljeminister Tord Lien (FrP) og to ganger ved utenriksminister Børge Brende (H). Norge selger militært materiell til Saudi-Arabia.»

  Dette er korrekt.. Men..
  Under den Rødgrønne regjeringen SV+SP+AP var det 6 besøk til Saudi Arabia (http://www.klassekampen.no/article/20141113/ARTICLE/141119983) . Dvs dagens regjering er på samme linje som den forrige. Eksport til Saudi Arabia var på sitt høyeste under de rødgrønne oppe i 1042 millioner i 2008.
  2015 var det høyeste året for de Blåblå da eksporten var på 1146 millioner til Saudi Arabia. (https://www.ssb.no/statistikkbanken/SelectVarVal/saveselections.asp)..

  Så det korrekte ville vært å skrevet at dagens regjering har oppretholdt det tette forholdet til Saudi Arabia (om vi kan kalle dette forholdet tett…)

  Når det er sagt så kan vi selvsagt undre oss over hvorfor vi i det hele tatt handler med SA all den tid de kun står for ca. 0.15% av vår totale eksport.

 2. {{{hvis du ønsker å se en film i 2017}}} kan du starte her SVENSKAFILMERHD.BLOGSPOT.NO

Kommentarfeltet er lukket.