Norge inn i Syriakrigen for fredens skyld – sammen med Saudi-Arabia og Trump

Skjermbilde fra pressekonferansen til prisutdelingen av Saudi-Arabias æresmedalje for fred til Donald Trump.

I går overrakte tyrannen i Saudi-Arabia en fredsmedalje til Donald Trump og det meldtes at Norge invaderte Syria. Erna Solberg vil ha oss til å tro at å krige sammen med USA og et ekspansjonistisk islamistdiktatur er en fredsinnsats.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (150 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal og styremedlem i Attac.

Nok en gang ser det ut til at Norge har gått inn med militære styrker i et land lagt borte. Nok en gang tar vi aktivt del i en krig. Nok en gang allierer vi oss med krefter som har spredd død, undertrykkelse og ødeleggelse på jordkloden. Men slapp av, for vi gjør det nemlig for fredens skyld.

LES OGSÅ: Den lille krigsnasjonen Norge i det store geopolitiske spillet

Nødvendigheten av krig
Det var i går at lokale medier meldte at norske soldater har gått inn i Syria. I skrivende stund vil regjeringa bekrefte eller avkrefte dette, noe som i seg selv er svært bekymringsverdig, men da de norske soldatene blei sendt til Irak og Jordan for å trene opp soldater var det med godkjenning av at de kunne invadere Syria hvis det skulle bli «nødvendig».

Nå har åpenbart nødvendigheten for å bli direkte involvert i nok en væpnet konflikt meldt seg. Som om det ikke var nok at Saudi-Arabia, USA, Russland, Storbritannia og Tyrkia bomber og kriger i landet, at inntil en halv million mennesker har blitt drept, at nesten fem millioner syrere har flyktet fra landet, at over seks millioner er interne flyktninger og at krigen har pågått i snart syv år uten at noen av våre allierte har vist interesse for å få den til å avsluttes. Nødvendigheten for et mer direkte norsk bidrag til blodbadet enn å trene opp styrker regjeringa åpenbart skammer seg så mye over at den nekter å fortelle oss hvem de er, har nå blitt så påtrengende at norske soldater skal ha krysset grensa fra Irak.

LES OGSÅ: Amerikanske raketter regner over Syria — hva nå?

De muslimhatende pengeelskende saudivennene
I likhet med Donald Trump har også Fremskrittspartiet nøret opp om hat og frykt mot muslimer for å komme seg i regjering. Og som mindre hatefulle republikanere i USA aksepterer og støtter også Høyre den rasistiske retorikken.

Trumps første statsbesøk var til Saudi-Arabia. Han landet i går og fikk etter kort tid hengt et stort gullkjede rundt halsen, som en hyllest fra den saudiske tyrannen kong Salman for sin fredsinnsats. Mer nærliggende var det å tro at dette har med deres felles krigsinnsats å gjøre og signeringen av en våpenavtale. Den sikrer USA 924 milliarder kroner og Saudi-Arabia en militær slagkraft som gjør at de kan fortsette å spre sin ekstremt undertrykkende tolkning av islam, være seg gjennom moskeer som de sponser rundtom i verden eller gjennom våpenmakt som de gjør i stadig større grad.

Våpenhandelen skal være en del av en «investeringsavtale» til en verdi av 3.200 milliarder kroner, ifølge saudiske myndigheter.

Norge selger også militært utstyr til Saudi-Arabia. Fremskrittspartiet har også hatt en minister på besøk hos den fremste kraften i verden for spredning av ekstrem jihadisme. Oljeminister Tord Lien var i Saudi-Arabia for ett og et halvt år siden og utenriksminister Børge Brende fra regjeringspartner Høyre har besøkt tyranniet to ganger i denne regjeringsperioden. Nå har vi altså gått til krig sammen med dem.

Saudi-Arabia har vært den største sponsoren av islamistiske militser i Syria og har slik vært en veldig viktig part for at krigen både startet og har blitt oppretthold. De har også bombet landet og driver trening og forsyning av al-Qaida-afillierte styrker.

LES OGSÅ: Donald Trump søker enda nærere relasjoner til Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme

Norges krigskatastrofe
Norges og USAs krigspolitikk i det utvidede Midtøsten har vært en enorm katastrofe for menneskene som bor i regionen. Etter at USA, Storbritannia og Australia invaderte Irak i 2003 kom Norge luntende etter og bidro til den mest ødeleggende krigen på 2000-tallet. Etter 14 år er det fremdeles krig i landet og ringvirkningene i resten av regionen ser vi blant annet i Syria.

Selv om Saddam Hussein var en grufull diktator var livet under ham langt bedre for irakere enn det er nå og har vært etter invasjonen. Det samme gjelder Libya som opplever borgerkrig etter at Norge og andre land bombet landet. Med NATO-sanksjonert knivvoldtekt av Muammar Gaddafi forsvant et relativt stabilt diktatur som hadde høyere levekår enn resten av det afrikanske kontinentet. Det blei erstattet med stammekrig, jihadister og Islamsk Stat. Afghanistankrigen pågår i sitt syttende år og Taliban er sterkere en noensinne etter at de blei fjerna i 2001. Det på tross av at USA ikke legger fingrene mellom og nylig slapp «alle bombers mor» over det lutfattige landet.

Syriakrigen kommer som en direkte konsekvens av regional uro og spesielt den vedvarende konflikten i Irak. Den utrettelige krigføringa som Norge og allierte har ført i regionen har brakt med seg religiøs og etnisk sekterisme av en særdeles voldelig karakter. Denne har også spredt seg ut i verden gjennom terroraksjoner på flere kontinenter, noe også Europa har blitt rammet av gjentatte ganger.

Her hjemme har regjeringa omtalt flyktningkatastrofen som om det er nordmenn som er ofrene, ikke de vi og andre har bombet fra hus og hjem. Det er ikke bare FrP, men også statsminister Solberg har spredt frykt om at flyktningene kan være terrorister og slik slått kilen mellom «oss og dem» enda dypere. Selv har de økt faren for en terroraksjon her hjemme ved å sende norske soldater inn i Syria, slik den har økt for hver eneste krig vi har involvert oss i.

Etter at Saddam Hussein var drept befestet Al Qaida og lignende grupperinger seg i Irak, og disse skulle USA med allierte bekjempe. De har blitt svekket, men i kjølvannet har regimestøttede sjiamilitser dukket opp og IS blitt dannet. Man later som om problemet er den ene eller den andre terrorgruppen, men ignorerer at slike vil dukke opp under nye navn hvis de eksisterende slås ned og vår krig fortsetter.

«You know that peace can only be won if we blow them all to kingdom come», sang en sarkastisk Country Joe McDonald på Woodstock i 1969. Det virker som det i fullt alvor er slagordet til den norske militæralliansen.

LES OGSÅ: Stopp den jævla kriginga! Så enkel er løsninga på flyktningkatastrofen

Fred i Syria
Hvordan kunne Norge så bidratt til fred i det krigsherjede Midtøsten? For det første kunne Norge bidratt til en våpenblokade av Syria. At man vil stanse våpentilgangen til Assad-regimet hjelper lite da det eneste man da bidrar til er en skeivfordeling og en forfordeling av våpenleveransene til en part i krigen, noe de som støtter motparten naturligvis ikke vil finne seg i. Fredsforhandlingene som Russland tok initiativ til tidlig etter utbruddet i 2013 blei blokkert av USA. Det er vanskelig å vite hvor seriøst utspillet var ment fra Moskva, men seriøsiteten i avslaget er ikke til å misforstå.

I tillegg til å trekke oss selv ut fra all krigføring og støtte til slikt både i Syria og resten av regionen bør vi legge press på våre allierte til å gjøre det samme. Norge har vært med på å skape mye av den krigføringa vi nå ser i Midtøsten og det er komplett umulig å se for seg at mer av det samme på mirakuløst vis nå vil føre til at freden skal senke seg. Blant våre nærmeste allierte er de i EU og Nord-Amerika, men et land som Tyrkia er òg medlem av NATO og står på kjøperlista av militært materiell fra Norge. Også Qatar og De forente arabiske emirater er regionale aktører som gikk sammen med oss i krigen mot Libya og har støttet opp om jihadistiske grupperinger i regionen. I likhet med Bahrain har også de deltatt i bombingen av Syria. Israel er nok et land som stadig vekk kriger i Midtøsten, okkuperer en flik av Syria, har bombet landet under den pågående krigen og forsynes med militært utstyr av Norge.

Det er heller usannsynlig at Norge skal bli en bidragsyter for fred i verden. Etter vi bombet Kosovo i 1999 har vi vært en ivrig krigsnasjon, og vi er blant verdens største våpeneksportører målt per innbygger. Det første, største og viktigste bidraget vi kan gjøre for verdensfreden er at vi avslutter pågående krigføring.

Mindre død, færre flyktninger og redusert sjanse for terrorangrep i Norge er populære saker og burde være grunner nok til at ethvert parti bør gjøre fredspolitikken til en viktig sak under høstens valgkamp.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.