Norge inn i Syriakrigen for fredens skyld – sammen med Saudi-Arabia og Trump

Skjermbilde fra pressekonferansen til prisutdelingen av Saudi-Arabias æresmedalje for fred til Donald Trump.

I går overrakte tyrannen i Saudi-Arabia en fredsmedalje til Donald Trump og det meldtes at Norge invaderte Syria. Erna Solberg vil ha oss til å tro at å krige sammen med USA og et ekspansjonistisk islamistdiktatur er en fredsinnsats.

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

Nok en gang ser det ut til at Norge har gått inn med militære styrker i et land lagt borte. Nok en gang tar vi aktivt del i en krig. Nok en gang allierer vi oss med krefter som har spredd død, undertrykkelse og ødeleggelse på jordkloden. Men slapp av, for vi gjør det nemlig for fredens skyld.

LES OGSÅ: Den lille krigsnasjonen Norge i det store geopolitiske spillet

Nødvendigheten av krig
Det var i går at lokale medier meldte at norske soldater har gått inn i Syria. I skrivende stund vil regjeringa bekrefte eller avkrefte dette, noe som i seg selv er svært bekymringsverdig, men da de norske soldatene blei sendt til Irak og Jordan for å trene opp soldater var det med godkjenning av at de kunne invadere Syria hvis det skulle bli «nødvendig».

Nå har åpenbart nødvendigheten for å bli direkte involvert i nok en væpnet konflikt meldt seg. Som om det ikke var nok at Saudi-Arabia, USA, Russland, Storbritannia og Tyrkia bomber og kriger i landet, at inntil en halv million mennesker har blitt drept, at nesten fem millioner syrere har flyktet fra landet, at over seks millioner er interne flyktninger og at krigen har pågått i snart syv år uten at noen av våre allierte har vist interesse for å få den til å avsluttes. Nødvendigheten for et mer direkte norsk bidrag til blodbadet enn å trene opp styrker regjeringa åpenbart skammer seg så mye over at den nekter å fortelle oss hvem de er, har nå blitt så påtrengende at norske soldater skal ha krysset grensa fra Irak.

LES OGSÅ: Amerikanske raketter regner over Syria — hva nå?

De muslimhatende pengeelskende saudivennene
I likhet med Donald Trump har også Fremskrittspartiet nøret opp om hat og frykt mot muslimer for å komme seg i regjering. Og som mindre hatefulle republikanere i USA aksepterer og støtter også Høyre den rasistiske retorikken.

Trumps første statsbesøk var til Saudi-Arabia. Han landet i går og fikk etter kort tid hengt et stort gullkjede rundt halsen, som en hyllest fra den saudiske tyrannen kong Salman for sin fredsinnsats. Mer nærliggende var det å tro at dette har med deres felles krigsinnsats å gjøre og signeringen av en våpenavtale. Den sikrer USA 924 milliarder kroner og Saudi-Arabia en militær slagkraft som gjør at de kan fortsette å spre sin ekstremt undertrykkende tolkning av islam, være seg gjennom moskeer som de sponser rundtom i verden eller gjennom våpenmakt som de gjør i stadig større grad.

Våpenhandelen skal være en del av en «investeringsavtale» til en verdi av 3.200 milliarder kroner, ifølge saudiske myndigheter.

Norge selger også militært utstyr til Saudi-Arabia. Fremskrittspartiet har også hatt en minister på besøk hos den fremste kraften i verden for spredning av ekstrem jihadisme. Oljeminister Tord Lien var i Saudi-Arabia for ett og et halvt år siden og utenriksminister Børge Brende fra regjeringspartner Høyre har besøkt tyranniet to ganger i denne regjeringsperioden. Nå har vi altså gått til krig sammen med dem.

Saudi-Arabia har vært den største sponsoren av islamistiske militser i Syria og har slik vært en veldig viktig part for at krigen både startet og har blitt oppretthold. De har også bombet landet og driver trening og forsyning av al-Qaida-afillierte styrker.

LES OGSÅ: Donald Trump søker enda nærere relasjoner til Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme

Norges krigskatastrofe
Norges og USAs krigspolitikk i det utvidede Midtøsten har vært en enorm katastrofe for menneskene som bor i regionen. Etter at USA, Storbritannia og Australia invaderte Irak i 2003 kom Norge luntende etter og bidro til den mest ødeleggende krigen på 2000-tallet. Etter 14 år er det fremdeles krig i landet og ringvirkningene i resten av regionen ser vi blant annet i Syria.

Selv om Saddam Hussein var en grufull diktator var livet under ham langt bedre for irakere enn det er nå og har vært etter invasjonen. Det samme gjelder Libya som opplever borgerkrig etter at Norge og andre land bombet landet. Med NATO-sanksjonert knivvoldtekt av Muammar Gaddafi forsvant et relativt stabilt diktatur som hadde høyere levekår enn resten av det afrikanske kontinentet. Det blei erstattet med stammekrig, jihadister og Islamsk Stat. Afghanistankrigen pågår i sitt syttende år og Taliban er sterkere en noensinne etter at de blei fjerna i 2001. Det på tross av at USA ikke legger fingrene mellom og nylig slapp «alle bombers mor» over det lutfattige landet.

Syriakrigen kommer som en direkte konsekvens av regional uro og spesielt den vedvarende konflikten i Irak. Den utrettelige krigføringa som Norge og allierte har ført i regionen har brakt med seg religiøs og etnisk sekterisme av en særdeles voldelig karakter. Denne har også spredt seg ut i verden gjennom terroraksjoner på flere kontinenter, noe også Europa har blitt rammet av gjentatte ganger.

Her hjemme har regjeringa omtalt flyktningkatastrofen som om det er nordmenn som er ofrene, ikke de vi og andre har bombet fra hus og hjem. Det er ikke bare FrP, men også statsminister Solberg har spredt frykt om at flyktningene kan være terrorister og slik slått kilen mellom «oss og dem» enda dypere. Selv har de økt faren for en terroraksjon her hjemme ved å sende norske soldater inn i Syria, slik den har økt for hver eneste krig vi har involvert oss i.

Etter at Saddam Hussein var drept befestet Al Qaida og lignende grupperinger seg i Irak, og disse skulle USA med allierte bekjempe. De har blitt svekket, men i kjølvannet har regimestøttede sjiamilitser dukket opp og IS blitt dannet. Man later som om problemet er den ene eller den andre terrorgruppen, men ignorerer at slike vil dukke opp under nye navn hvis de eksisterende slås ned og vår krig fortsetter.

«You know that peace can only be won if we blow them all to kingdom come», sang en sarkastisk Country Joe McDonald på Woodstock i 1969. Det virker som det i fullt alvor er slagordet til den norske militæralliansen.

LES OGSÅ: Stopp den jævla kriginga! Så enkel er løsninga på flyktningkatastrofen

Fred i Syria
Hvordan kunne Norge så bidratt til fred i det krigsherjede Midtøsten? For det første kunne Norge bidratt til en våpenblokade av Syria. At man vil stanse våpentilgangen til Assad-regimet hjelper lite da det eneste man da bidrar til er en skeivfordeling og en forfordeling av våpenleveransene til en part i krigen, noe de som støtter motparten naturligvis ikke vil finne seg i. Fredsforhandlingene som Russland tok initiativ til tidlig etter utbruddet i 2013 blei blokkert av USA. Det er vanskelig å vite hvor seriøst utspillet var ment fra Moskva, men seriøsiteten i avslaget er ikke til å misforstå.

I tillegg til å trekke oss selv ut fra all krigføring og støtte til slikt både i Syria og resten av regionen bør vi legge press på våre allierte til å gjøre det samme. Norge har vært med på å skape mye av den krigføringa vi nå ser i Midtøsten og det er komplett umulig å se for seg at mer av det samme på mirakuløst vis nå vil føre til at freden skal senke seg. Blant våre nærmeste allierte er de i EU og Nord-Amerika, men et land som Tyrkia er òg medlem av NATO og står på kjøperlista av militært materiell fra Norge. Også Qatar og De forente arabiske emirater er regionale aktører som gikk sammen med oss i krigen mot Libya og har støttet opp om jihadistiske grupperinger i regionen. I likhet med Bahrain har også de deltatt i bombingen av Syria. Israel er nok et land som stadig vekk kriger i Midtøsten, okkuperer en flik av Syria, har bombet landet under den pågående krigen og forsynes med militært utstyr av Norge.

Det er heller usannsynlig at Norge skal bli en bidragsyter for fred i verden. Etter vi bombet Kosovo i 1999 har vi vært en ivrig krigsnasjon, og vi er blant verdens største våpeneksportører målt per innbygger. Det første, største og viktigste bidraget vi kan gjøre for verdensfreden er at vi avslutter pågående krigføring.

Mindre død, færre flyktninger og redusert sjanse for terrorangrep i Norge er populære saker og burde være grunner nok til at ethvert parti bør gjøre fredspolitikken til en viktig sak under høstens valgkamp.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

13 kommentarer på Norge inn i Syriakrigen for fredens skyld – sammen med Saudi-Arabia og Trump

 1. AvataruKatamitt // 2017-05-21 kl 17:31 //

  «Vi, vi, vi»? Du er jo sjuk i huet!

 2. AvataruKatamitt // 2017-05-21 kl 17:32 //

  «- Ta ballen – ikke spilleren!
  Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam »

  Jo, takk det samme!

 3. AvatarHilmar Madsen // 2017-05-21 kl 18:05 //

  Vi skyr ingen ting for å være med å kjempe om å være den beste i klassen. Da sender vi gjerne soldater, fly, og utstyr av sted, i tillegg til milliarder som da må tas fra andre nødvendige ting i vårt eget land.

 4. USA er jo ikkje eit demokrati, men eit oligarki, eit fåmannsvelde. Då passar det jo bra å gå i kompaniskap med eit anna slikt land, Saudi-Arabia. Passar Noreg inn i dette selskapet?

  • Sambandsstatane er mykje ulikt alt etter kva område det gjeld. Alaska er Alaska.
   Eg kan ikkje kome med min analyse her av plassomsyn.
   Nokre av mine meiningar er på heimesida mi, men det er i oppstarten enno.

 5. AvatarPhilip Aspholt-Weisser // 2017-05-21 kl 23:41 //

  Kan vel kanskje ikke holde frp ansvarlig for en utenrikspolitikk som ble etablert lenge før frp
  kom i regjering….. humoren her er dog at det syriske folk gikk imot assad regimet da de trodde de hadde blant annet norge i ryggen jamfør den arabiske våren, Men der tok de feil. Vesten har feila, og vi er alle ansvarlige for kaoset i midtøsten. Både blå, røde og grønne.

  Dialog er dog den eneste måten å komme frem til gode løsninger for planeten vi bor på og menneskene på den, og da er det kanskje ikke så dumt å ha en åpen linje mot russland, kina, usa, saudiarabia osv. Eller?

  Er det en ting jeg har liten tro på så er det å sette opp murer for å løse «problemer» enten det er snakk om fysiske murer for å holde mennesker ute, eller såkallede boikotter av nasjoner for å påtvinge de vårt verdenssyn.

  Når det er sagt er jeg gjennomført passifist og selvfølgelig stor motstander mot at vi dealer våpen og går militært inn i konflikter. Men denne praksisen kom lenge før de blåblå kom i posisjon. Og leeeeenge før Donal Trumph ble valgt til president….

  Kanskje vi skal spørre Russland hvorfor de føler seg så truet av vesten? Hva kan vi gjøre for å vise at vi ikke er noen trussel mot russland?

  Kanskje vi kan høre med saudi-arabia om de kunne være interesert i å lære mer om den norske oljemodellen, hvordan også ledere tjener på at folkets velstand øker

  Kanskje vi skulle vise kina at vår integreringsmodell mot samefolket med raus fordeling av landjord har skapt store kulturelle og nasjonale verdier

  Sånn. Nå er jeg klar for å henges ut og boikottes og latterliggjøres 🙂 (masse skrivefeil jeg kan kritiseres for)
  Skal vi bygge mur mot alle som ikke deler våres verdenssyn?

  • Det var mye på en gang om mye forskjellig.
   Dialog bør omfatte ytringsfrihet for alle som vil delta seriøst med forslag og løsninger.

  • AvatarLine Møller // 2017-05-28 kl 16:39 //

   Dette er alt annet enn fredsskapende. Hvordan kan Norge tro at Saudi Arabia og USA har annet enn penger og makt i sinne når de angriper Assad? Hvordan kan de tro at dette vil være til det beste for det syriske folk? Trumf har vel sagt veldig tydelig sagt hva han mener om muslimer, så hjelpen er vel lite trolig for å hjelpe dem. Vinner de krigen og Saudi Arabia får noe å si i Syria etterpå, tror jeg de vil bytte Assad mot noe som er mye mye verre… Norge er kun marionettdukkene til USA. «Hopp», så gjør vi det. «Krig», så gjør vi det også.

 6. Jeg observerte noen nyheter om norske soldater og aktivitet der ved Irak eller Syria for kort tid siden.
  Der og da bestemte jeg meg for å vente for å se om det kommer mer i pressen utenfor Noreg/Norge. Sånn straks og med en gang kan jeg ikke være sikker på at alle påstander i all presse er rett og riktig angående fakta.
  Min mening er at norske soldater ikke skal og ikke bør være der i det området og at regjeringen har feil politikk nå.
  Så vil tiden vise hva som er eller var korrekt.
  Det er etter min mening så absolutt mulig at det jeg leste er eller var riktig eller delvis riktig.

 7. Utifra det som refereres i internasjonal media, så kan det se ut som den opprørsgruppen som de norske soldatene støtter i Syria, nå ligger i krig med Assad-styrker og ikke med IS. Dette er ikke helt samsvar med hva som var målsettingen for Norges deltakelse i Syria-krigen, målsettingen var derimot å bekjempe IS. Mange fryktet at noe slikt kunne skje.

  USA har nå også begynt å bombe Assad-styrker internt i Syria (hvis disse styrker angriper opprørsgrupper som USA støtter øst i Syria). Denne type bombing er noe helt nytt, og kan eskalere krigen i Syria. Russland har jo også militære fly på vingene i Syria. Dette øker jo også risikoen for de norske soldatene, en dag kan Norge og Russland komme til å krige mot hverandre internt i Syria.

  Regjeringen og forsvarsministeren vil hverkem bekrefte eller avkrefte om norske soldater for tiden befinner seg inne i Syria. Dermed kan heller ikke myndighetene si noe om hvem de norske soldatene ligger i krig med og hvilke farer soldatene og Norge utsettes for. Er opprørsgruppen egentlig tilknyttet IS eller Al-Qaida, og utfører de massakre og overgrep på sivilbefolkningen??? Ubehagelige spørsmål kan feies under teppet.

  Hvordan skal feks Norge og nordmenn oppføre seg i en situasjon hvor Russland og Norge har dødlige trefninger med hverandre i Syria. Er det i en slik situasjon trygt for nordmenn å reise på ferie til Russland hvis altså norske og russiske soldater samtidig dreper hverandre i Syria? Det er på tide at ansvarlige myndigheter i Norge nå viser ansvar.

 8. Apropos «De muslimhatende pengeelskende saudivennene»: de siste dagers skriverier av Hans Rustad på document.no rundt Trumps Saudi-besøk er virkelig en oppvisning i dobbeltmoral med store bokstaver, fete typer og utropstegn! Plutselig er wahabbismens vugge en viktig og nødvendig alliert for oss mot fæle russere og iranere. Hvilket hykleri! Mens i morgentimene i dag etter terroren i Manchester er han i gang i gammelt spor; «Joar Hoel Larsen i NRK er en ond gammel 68er som ikke skjønner at vi er i krig mot islam». Etter to dagers panegyrisk hyllest av Saudi-Arabia er vi plutselig i krig mot islam igjen og han og Documents venner er de eneste som skjønner det. Han trenger et speil – seriøst!

 9. Avatarhans somm // 2017-08-27 kl 00:09 //

  Norske soldater som bidrar i Timber Sycamore er nasty ! Send de heller til Værnes. http://www.zerohedge.com/news/2017-07-18/murder-green-berets-jordan-exposed-secretive-cia-syria-program-details

Kommentarfeltet er lukket.